Αθλητικά

09 Σεπτεμβρίου 2024 14:59

Φώτης Ιωαννίδης: Το σημείο αναφοράς της νέας Εθνικής του Ιβαν Γιοβάνοβιτς

To εξελιγμένο status του διεθνούς επιθετικού και η «χημεία» με τον ομοσπονδιακό τεχνικό προσφέρει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μία ηγετική παρουσία στη γραμμή κρούσης.

Φώτης Ιωαννίδης: Το σημείο αναφοράς της νέας Εθνικής του Ιβαν Γιοβάνοβιτς
-

Γράφει ο Μανώλης Σφακάκης

Το ζητούμενο, που ήταν η νίκη της γαλανόλευκης  στην πρεμιέρα του Nations League, ήρθε με «καθαρό» σκορ. Η εμφάνιση, όμως, που συνόδευσε το αποτέλεσμα δεν ήταν ιδιαιτέρως πειστική, δεν ήταν θελκτική στο μάτι του θεατή, κυρίως στο πρώτο μέρος. «Το παιχνίδι μας χωρίς την μπάλα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, ενώ όταν είχαμε την μπάλα είχαμε στοιχεία που ήθελα μόνο στο δεύτερο ημίχρονο» η διαπίστωση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Συνήθως, η απόδοση του συνόλου στο επιθετικό κομμάτι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη δράση του σέντερ φορ. Δεν ισχύει στην περίπτωση του Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος είχε «γεμάτη» βραδιά με δύο γκολ, συμμετοχή στο άλλο τέρμα της ομάδας, σουτ στο δοκάρι και συνολικά εξαιρετική εικόνα. Δημιούργησε σκορ χάρις στην οξυδέρκεια του, που τον έφερε σε θέση να ανοίξει το δώρο του αντίπαλου τερματοφύλακα.

Είχε την πάσα – κλειδί, στον κατάλληλο χρόνο, σε ανέβασμα του Κώστα Τσιμίκα στη φάση που έγινε το 2-0, είδε το ξαφνικό σουτ που επιχείρησε στην αρχή του δεύτερου μισού της αναμέτρησης να σταματάει στο δοκάρι, έβαλε την μπάλα και τους αμυνόμενους στο τέρμα,  κυριαρχώντας στον αέρα σε χτύπημα κόρνερ του Τάσου Μπακασέτα.

Φώτης Ιωαννίδης

Ο “αυτόφωτος” Ιωαννίδης

Η Εθνική είχε και στο παρελθόν σπουδαίους κεντρικούς επιθετικούς (Αναστόπουλος, Μαύρος, Μαχλάς, Νικολαϊδης, Χαριστέας, Γκέκας, Μήτρογλου) παίκτες με «φονικό» ένστικτο που έβρισκαν με ευκολία το δρόμο προς τα δίχτυα.

Σχεδόν κάνεις δεν είχε στο ρεπερτόριο του το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του 24χρόνου άσου. Ο Ιωαννίδης είναι «αυτόφωτος»  διαθέτει δηλαδή  την ικανότητα να κάνει πράγματα να συμβούν τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συμπαίκτες του.  Ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις για την ομάδα του, όταν το ματς «στραβώνει» και τίποτα δεν λειτουργεί,  είναι σε θέση να βρει  μια «στιγμή» για να αλλάξει τα δεδομένα. Το παράδειγμα της Γαλλίας, στον πρώτο αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Λανς, είναι ακόμα «νωπό» στη μνήμη μας.

Φώτης Ιωαννίδης

Η συμβολή του Ιβάν στο νέο status του Φώτη

Η εξέλιξή του, χρόνο με το χρόνο, εντυπωσιακή. Ντύθηκε αθόρυβα στα πράσινα και πέρασε με επιτυχία όλα τα τεστ του Ιβαν Γιοβάνοβιτς. Από υποσχόμενο ταλαντούχο παιδί, μετατράπηκε σταδιακά σε υπερπολύτιμη λύση που έρχεται από τον πάγκο, σε βασικό επιθετικό περνώντας στην ιεραρχία τον Σπόραρ και στην πορεία καθιερώθηκε ως ηγετική μορφή του Παναθηναϊκού. Σε 101 παιχνίδια, υπό την καθοδήγηση του Γιοβάνοβιτς, μέτρησε 27 γκολ και 15 ασίστ. Ο νεαρός ενηλικιώθηκε και η αυτοπεποίθησή του εκτοξεύτηκε. «Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην καριέρα μου» τα λόγια του ίδιου για τον προπονητή του στην Εθνική ομάδα.

Η τριβή από την προηγούμενη συνύπαρξή τους σε σύλλογο η αμοιβαία εκτίμηση, η σχέση εμπιστοσύνης και το πρώτο δείγμα από την κοινή τους παρουσία στην Εθνική, σε συνδυασμό με την έξοχη αγωνιστική κατάσταση του ποδοσφαιριστή, είναι εχέγγυα για ακόμα καλύτερη συνεργασία στο μέλλον. Ο Ιβαν Γιοβάνοβιτς έχει το πλάνο, το σχέδιο, το όραμα για να επαναφέρει την Ελλάδα στις μεγάλες διοργανώσεις και ο Φώτης Ιωαννίδης είναι σε περίοπτη θέση, σε ηγετικό ρόλο. Το απαραίτητο σημείο αναφοράς της νέας εποχής. 

Ειδήσεις σήμερα: 

Παιδιά: Μπανάνες, γιαούρτι και βρώμη αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη

Αυξήσεις αποδοχών - Μείωση φόρων: 12 + 12 μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

ΣΥΡΙΖΑ - Κασσελάκης: H “ρεβάνς”, οι εκλογές, η “φρουρά Τσίπρα” και το νέο κόμμα

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)