Ποδόσφαιρο
Βασιλειάδης: Πιθανό το ποδοσφαιρικό Grexit
“Είμαστε έτοιμοι για συγκρούσεις”, διαμηνύει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, που εμφανίζεται θετικός στον ορισμό ξένων διαιτητών.
Εάν τα πράγματα δε διορθωθούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι πιθανό ακόμη και το Grexit, τονίζει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, που σημειώνει πως το μόνο που τον προβληματίζει είναι οι συνέπειες που θα έχει η εθνική ομάδα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Έθνος της Κυριακής”, ο κ. Βασιλειάδης μίλησε για το θέμα της “παράγκας”, εμφανίστηκε θετικός στο να σφυρίξουν ξένοι διαιτητές, ενώ τόνισε ότι θέλει και μείωση των ομάδων. Αναλυτικά:
Για την “παράγκα”:
«Πρέπει να δούμε τι είναι “παράγκα”, πώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αλληλοεξαρτήσεων που καταλήγει στη διάλυση του αθλήματος. Κι αυτό για να γίνει θα πρέπει να αποπροσωποποιήσουμε την κουβέντα. Η προσωποποίηση αφορά τη δικαιοσύνη. Μπορεί η “παράγκα” να επηρεάζει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά ξεκινά από το ερασιτεχνικό. Οι σχέσεις εξάρτησης ΕΠΣ-ΕΠΟ-ομάδων, πώς ανεβαίνουν οι διαιτητές, όλο αυτό το πράγμα δεν μπορείς να το δεις αποκομμένα. Το ζητούμενο είναι πώς σπάει αυτός ο φαύλος κύκλος.
Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα. Είμαστε έτοιμοι για συγκρούσεις, όχι “τυφλές”, ενίοτε και συμβιβασμούς - μιλάω για τους διεθνείς οργανισμούς- αλλά είναι μία μάχη που πρέπει να δοθεί. Είναι ώριμες οι συνθήκες στον κόσμο, καταλαβαίνει το πρόβλημα, για να προβούμε σε μεγάλες αλλαγές. Ακόμα και για Grexit. Βέβαια, οι συνέπειες ενός Grexit θα φανούν μετά τη λήξη του αποκλεισμού.
Δεν είναι ότι θα μείνει η Εθνική ομάδα εκτός για τρία χρόνια. Όταν επανέλθει, θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, συνεπώς για να προκριθεί θα πρέπει να “ματώσει”. Για τους συλλόγους δεν το συζητάω, διότι είναι εταιρείες, ας πρόσεχαν! Το βέβαιο είναι ότι δεν θέλουμε ούτε “παράγκες” ούτε “παραγκάρχες”, ούτε αλλαγή “παράγκας”».
Για το αν θα συγκαλέσει σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ:
«Έχουν δηλώσει οι μισοί ότι δεν θέλουν να δουν τους άλλους μισούς, έχοντας αναπτύξει νομικά επιχειρήματα που μπορεί να είναι σωστά».
Για τα τελευταία επεισόδια στα γήπεδα:
«Και στη Γαλλία είχαμε επεισόδια. Μην αυτομαστιγωνόμαστε για τα πάντα. Το επόμενο διάστημα, που θα μπει στη ζωή μας η κάρτα φιλάθλου και ο ηλεκτρονικός έλεγχος, όλα θα αλλάξουν. Επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ μέχρι τις 31/12/16, αλλά θα δώσουμε κάποια προθεσμία. Είχαμε θέματα, τεχνικά περισσότερο... Το νέο πρωτάθλημα, με κάποιες αλλαγές που επεξεργαζόμαστε, θα εκκινήσει με τελείως διαφορετικούς όρους».
Για το αν επανέλθει το ιδιώνυμο:
«Θα το κουβεντιάσουμε με τον κ. Κοντονή και νομίζω ότι θα δείξει ευαισθησία. Πρέπει να βρούμε πώς η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει κάποιες κατηγορίες αδικημάτων και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι κάποιος που είναι υπόδικος ή κατάδικος για τέτοια ζητήματα μπορεί και πηγαίνει στο γήπεδο.
Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και οι ΠΑΕ τις τιμωρίες τους, που θα είναι αυστηρότατες. Δεν γίνεται στα ματς της Ευρώπης τα ελληνικά γήπεδα να είναι εκκλησίες και στους αγώνες του πρωταθλήματος ζούγκλα. Δεν είναι δυνατόν στα ευρωπαϊκά ματς να μην μπορείς να περάσεις φωτοβολίδα ενώ στα ελληνικά ματς ακόμα και... τανκς θα μπορούσες να περάσεις».
Για τις εκλογές του εκπροσώπου της ΕΠΟ στην ΕΟΕ:
«Η εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ μπορεί να γίνει με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ. Ο νόμος μιλάει για αρχαιρεσίες, όχι για εκλογή εκπροσώπου στην ΕΟΕ, κατά τη γνώμη μου δεν είναι το ίδιο πράγματα. Βέβαια, μέχρι τις 19 του μηνός μπορεί να έχουμε πολύ μεγάλες εξελίξεις, είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις, κυρίως με τις FIFA, UEFA. Αν έχουμε συμφωνήσει σε πέντε πράγματα που θα δώσουν λύσεις καθαρές και θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση, τότε το εκλογικό σύστημα για μας δεν είναι το ζητούμενο.
Το κομβικό ζήτημα είναι οι σχέσεις εξάρτησης διαιτησίας και ΕΠΟ. Η μεγάλη σκιά ποια είναι; Ότι όποιος ελέγχει την ΕΠΟ, ελέγχει και τη διαιτησία. Κι άλλα ζητήματα είναι η διεύρυνση των εκλεκτόρων. Όσο μεγαλύτερο είναι το εκλογικό σώμα, τόσο πιο δύσκολα μανιπουλάρεται. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη με τόσο μικρά εκλογικά σώματα».
Για το αν θέλει ξένους διαιτητές στους ελληνικούς αγώνες:
«Ναι, απολύτως. Αν η οικονομική διαφορά είναι 50.000 ευρώ τον χρόνο, που τόση είναι, θα βρεθούν τα λεφτά».
Για την προσφυγή του Μαλάτου:
«Ο καθένας στη δημοκρατία δύναται να ασκεί τα δικαιώματα που έχει ή νομίζει ότι έχει. Διερωτώμαι, όμως, γιατί τόση ζέση να αλλάξει μία κατάσταση η οποία για πρώτη φορά στέλνει φακέλους στη δικαιοσύνη, γι’ αυτά που γινόντουσαν καθ’ ομολογία όλων σε μία αμαρτωλή Ομοσπονδία και για ποιον λόγο τέτοιο πάθος αυτήν τη στιγμή; Έχουμε έναν οργανισμό ο οποίος διαχειρίζεται απίστευτα χρήματα».
Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν, όπως το “Κοριόπολις”:
«Στα εξοπλιστικά εκκρεμούν υποθέσεις από το 1996, το 1999 και το 204. Είναι συνολικό το πρόβλημα της δικαιοσύνης, μη στεκόμαστε μόνον στο “Κοριόπολις”. Ξέρω ότι ο Σταύρος Κοντονής είναι σε κατεύθυνση ταχύτερης απονομής δικαιοσύνης».
Για το αν συμφωνεί με την μείωση των ομάδων:
«Βεβαίως. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινάμε πρωταθλήματα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιες δεν θα αντέξουν και στη μέση της χρονιάς κάποιες να αποχωρούν. Όμως, έως έναν βαθμό, πρέπει η Λίγκα να συντρέξει οικονομικά τη Football League».
Για το αν πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά στη Σούπερ Λίγκα οι ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη:
«Κατά την άποψή μου, ναι... Και σαφέστατα να εξασφαλιστεί η σοβαρή οικονομική βιωσιμότητα της Β΄ κατηγορίας. Εγώ συζητούσα και τη συμμετοχή στη Football League Β' ομάδων των συλλόγων που συμμετέχουν στη Σούπερ Λίγκα κι έχουν αυτή τη δυνατότητα, για να τελειώνουμε με το φαινόμενο δανεισμού παικτών, αλλά και να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, αλλά και την εξέλιξη των παικτών. Να φτιάξουμε δυνατή Β΄ κατηγορία, χωρίς σκιές και αυστηρότατο νομικό πλαίσιο για τους στημένους αγώνες, που ακόμα και με την ένδειξη θα οδηγεί σε μηδενισμό ομάδων».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!