Παραολυμπιακοί Αγώνες 2016

19 Σεπτεμβρίου 2016 18:31

Παραολυμπιακοί 2016: Παγκόσμια αναγνώριση για τον Σύρο πρόσφυγα

Ο "Έλληνας" από τη Συρία που μπήκε πρώτος στο Μαρακά. Επιλέχθηκε ως ο αθλητής που αντιπροσωπεύει καλύτερα το πνεύμα τον Παραολυμπιακών Αγώνων.

Παραολυμπιακοί 2016: Παγκόσμια αναγνώριση για τον Σύρο πρόσφυγα
-

Ο Ιμπραχίμ Αλ Χουσεΐν, πρόσφυγας που ζει στην Αθήνα και έχει δεσμευθεί να επιστρέψει στη Συρία,  καθισμένος στην αναπηρική καρέκλα , εξαιτίας του τραυματισμού του στα πόδια από βόμβα, και η  Τατιάνα ΜακΦάντεν, με τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια στο στίβο στο Ρίο, πήραν το βραβείο Youn Whang Dai, σύμβολο των Παραολυμπιακών Αγώνων από την Σεούλ το 1988.  

Ο Ιμπραχίμ, συμμετείχε στο άθλημα της κολύμβησης με την ομάδα των Ανεξάρτητων Παραολυμπιακών Αθλητών (IPA).

«Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν να για πραγματοποιήσω το όνειρό μου και να ταξιδέψω στο Ρίο. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα αγωνιστώ να είμαι αθλητής της Ελλάδας,» είχε πει πριν την αναχώρηση της αποστολής και στην συνάντηση που είχε με τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι δύο τους, Ιμπραχίμ Αλ Χουσείν και Τατιάνα ΜακΦάντεν, επιλέχθηκαν για το βραβείο, ως οι αθλητές που αντιπροσωπεύουν καλύτερα το πνεύμα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Το βραβείο  Whang Youn Dai ξεκίνησε το 1988 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ και δίνεται σε κάθε Παραολυμπιακούς Αγώνες από τότε. Οι νικητές έλαβαν ένα καθαρό χρυσό μετάλλιο, βάρους 75 γραμμαρίων, κατά την Τελετή Λήξης του Ρίο το 2016 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Στο Ρίο 2016, οι 17 συμμετέχουσες χώρες είχαν ορίσει 21 υποψήφιους αθλητές για το βραβείο Whang Youn Dai. Οι δύο τελικοί νικητές επιλέχθηκαν, από μια ανεξάρτητη επιτροπή κριτών αποτελούμενη από μέλη του διοικητικού συμβουλίου IPC. Η αποστολή του βραβείου Whang Youn Dai είναι να ενισχύσει τη θέληση των ατόμων με αναπηρία να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες τους μέσα από τον αθλητισμό και μέσω των Παραολυμπιακών Αγώνων. 

Ο 27χρονος Σύρος, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, έκανε κολύμβηση και τζούντο σε επίπεδο πρωταθλητισμού.  Μέλος 14μελους οικογένειας, το 2012 έχασε το πόδι του -κάτω από το γόνατο- όταν βομβαρδίστηκε η γειτονιά του. Μετά από νοσηλεία περίπου ενός έτους στην Τουρκία, πέρασε στην Σάμο, όπου ζήτησε άσυλο το 2014. Πλέον ζει στην Κυψέλη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)