Γενικά
Συνάντηση Τσίπρα με «θρύλους» της ΑΕΚ για το γήπεδο
Για το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ συζήτησαν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της «Ένωσης», μεταξύ των οποίων ο Θωμάς Μαύρος, Στέλιος Μανωλάς και Ντούσαν Μπάγιεβιτς.
Το θέμα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ.
Στην συνάντηση, που συμμετείχαν οι Θωμάς Μαύρος, Ντούσαν Μπάγιεβιτς, Λάκης Νικολάου, Στέλιος Σεραφείδης και Στέλιος Μανωλάς, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ΑΕΚ δικαιούται να αποκτήσει νέο, σύγχρονων προδιαγραφών γήπεδο στην ιστορική της έδρα και στο φυσικό της χώρο» και υποσχέθηκε ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί κυβέρνηση, θα αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία μετά τις εκλογές προκειμένου να υπάρξει γόνιμος διάλογος και κλίμα συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων και των φορέων εκπροσώπησης της ΑΕΚ.
«Τα αθλητικά σωματεία της χώρας πρέπει να διαθέτουν εγκαταστάσεις αντάξιες της ιστορικής τους διαδρομής και της κοινωνικής τους προσφοράς. Είναι γνωστό ότι η ιστορική ΑΕΚ, μετά την κατεδάφιση του γηπέδου της και την απόσυρσή του από τον φάκελο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, για την οποία οι υπεύθυνοι βρίσκονται στο απυρόβλητο, έμεινε άστεγη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι «η ΑΕΚ δικαιούται να αποκτήσει νέο, σύγχρονων προδιαγραφών γήπεδο στην ιστορική της έδρα και στο φυσικό της χώρο, αντάξιο του μεγέθους και της προοπτικής της κι ενταγμένο αρμονικά σε ένα αναβαθμισμένο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον».
Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άμεσα, μετά τις εκλογές, πολιτική πρωτοβουλία, ώστε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ο Δήμος και οι τοπικοί φορείς αλλά και οι φορείς εκπροσώπησης της ΑΕΚ, με στόχο να επικρατήσει γόνιμος διάλογος και κλίμα συνεργασίας».
«Θα εργαστούμε ώστε από κοινού να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε και το δίκαιο αίτημα του κόσμου της ΑΕΚ για γήπεδο στη φυσική της έδρα να υλοποιηθεί και η πόλη και το περιβάλλον να προστατευθεί και κυρίως να υπάρξει ειρήνη στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας. Η ΑΕΚ κατεξοχήν ομάδα της προσφυγιάς και των λαϊκών στρωμάτων, δεν ανήκει στον εκάστοτε επιχειρηματία που διοικεί τη ΠΑΕ. Ανήκει στο λαό που την υποστηρίζει», ανέφερε ακόμη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «με καλή θέληση και συνεννόηση απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, χωρίς ακρότητες που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, είμαστε βέβαιοι ότι θα βρούμε τον τρόπο να γίνει πράξη η επιθυμία του κόσμου της ΑΕΚ για γήπεδο στην ιστορική της έδρα».
Δήμαρχος Νέας Φιλάδελφειας: «Είμαστε υπέρ του γηπέδου και της επιστροφής της ΑΕΚ»
Υπέρ του γηπέδου και της επιστροφής της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια τάχθηκε την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Βασιλόπουλος, έθεσε όμως ως προϋπόθεση να μην καταπατηθεί το άλσος.
«Όλα αυτά τα γεγονότα, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα πολύ αρνητικό στην πόλη για την ΑΕΚ και τους οπαδούς. Όταν, όμως, κάποιος καταδικάζει επιθέσεις την ώρα που δημιουργεί κλίμα στοχοποίησης ανθρώπων, δημοσιοποίησης στοιχείων και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου αντι-ΑΕΚτζήδικη η στάση μας. Αυτό που είχαμε πει προεκλογικά και εξακολουθεί να είναι στάση μας είναι ότι είμαστε υπέρ του γηπέδου και της επιστροφής της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, γιατί είναι ιστορικό στοιχείο της πόλης. Δεν θέλουμε, όμως, την ίδια στιγμή την καταπάτηση και αλλαγή χρήσης στο άλσος. Γι’ αυτό συζητάμε και όμως αυτό ερμηνεύεται ως αλλαγή στάσης. Κι όταν μιλάμε για οπαδούς, καταλαβαίνετε ότι τα αίματα ανάβουν πιο εύκολα…», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος, μιλώντας στον «Βήμα FM» για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ.
«Είναι η τέταρτη φορά από το 1972 που επιχειρείται στο όνομα της ΑΕΚ να παρθεί έκταση από το άλσος και να αποχαρακτηριστεί. Το 1972 ήταν 20 στρέμματα, το 1978 και το 2003 που μιλούσαν πάλι για 6 στρέμματα και η τελευταία είναι τώρα. Συνολικά, ο νόμος αποχαρακτηρίζει 6 στρέμματα δάσους, από τα οποία τα 2,5 προσαρτώνται άμεσα στο οικόπεδο της ΑΕΚ και τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για πεζοδρομήσεις. Το άλσος είναι 423 στρέμματα. Θέλουν να κατασκευάσουν γήπεδο κατηγορίας ελίτ. Εμείς πιστεύουμε – και θα είμαστε σύντομα ικανοί να το αποδείξουμε – ότι όχι μόνο μπορούν να κάνουν γήπεδο προδιαγραφών UEFA και ελίτ, χωρίς να κοπεί ούτε δέντρο και να αφαιρεθεί στρέμμα από το άλσος. Άρα, λοιπόν, αυτή η ιστορία στήνεται ότι εμείς λέμε «όχι» στο γήπεδο. Εμείς, θα αποδείξουμε ότι μπορεί να γίνει γήπεδο, χωρίς να πάρουν μέτρο από το άλσος. Υπάρχει αντίφαση σ’ αυτό που λένε (ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί εμπορικά το γήπεδο, χωρίς αυτό το χώρο), γιατί από τη μία λένε ότι δεν έχει εμπορικές χρήσεις το γήπεδο και από την άλλη αυτό. Τι ισχύει;», αναρωτήθηκε ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.
«Εμείς, από την αρχή, είχαμε βάλει τρεις προϋποθέσεις. Πρώτον, να γίνει στο ιστορικό οικόπεδο της ΑΕΚ, που είναι 26,7 στρέμματα. Ο δεύτερος είναι ένας συντελεστής δόμησης που να σέβεται τον προσφυγικό οικισμό που εφάπτεται και ο τρίτος να γίνουν συγκοινωνιακά έργα. Γι’ αυτό το λόγο είχαμε λοιδορηθεί, προπηλακιστεί και χτυπηθεί προεκλογικά. Δεν είναι τωρινή ιστορία, είχαν γίνει και αντισυγκεντρώσεις εναντίον μας. Απλώς δεν είχαν πέσει τότε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω μας. Αλλά δεν είναι αυτό που λένε ότι άλλη θέση είχαμε προεκλογικά και άλλη τώρα», πρόσθεσε.
Όπως είπε, «υπάρχει χώρος στο άλσος (σ.σ.: δίπλα στο οικόπεδο του γηπέδου) που χρησιμοποιείται από το 1990 ως γκαράζ των σκουπιδιάρικων του δήμου. Είναι προεκλογική μας δέσμευση να φύγει και υπάρχει και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εδώ και 1,5 χρόνο. Συμφωνούμε, αλλά κι εμείς αναζητούμε εναλλακτικούς χώρους εντός και εκτός δήμου και είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία και ιδιαίτερα δαπανηρή, διότι για να φύγει το γκαράζ από εκεί θέλει 3 εκατ. ευρώ. Χρειαζόμαστε εγκαταστάσεις για να μεταφερθεί η καθαριότητα και το πράσινο και δεν υπάρχει χώρος εντός δήμου. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε 3 εκατ. ευρώ, γιατί πρέπει να αγοράσουμε ή να νοικιάσουμε χώρο. Είναι 11 απορριμματοφόρα, αλλά υπάρχουν και άλλα μηχανήματα, όπως σκούπες, γερανοί κτλ.».
«Συμφωνούμε και επιμένουμε να λέμε αυτό που λέγαμε και προεκλογικά, γιατί αγαπάμε την ΑΕΚ, όποιο κλίμα και να θέλουν να δημιουργούν κάποιοι. Επιμένουμε και γι’ αυτό προσφύγαμε με μια νόμιμη διαδικασία και αν μη τι άλλο δεν μπορεί να θεωρείται έγκλημα από κάποιους η προσφυγή στη Δικαιοσύνη το 2014… Αλίμονο», κατέληξε ο κ. Βασιλόπουλος, με αφορμή την προσφυγή που κατέθεσε ο Δήμος στο ΣτΕ κατά της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ.