Δικαιοσύνη

08 Φεβρουαρίου 2017 17:09

Ομόφωνο "όχι" από τους Ανώτατους Εισαγγελείς στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Το σκεπτικό της απόφασης στην οποία κατέληξε η Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Ομόφωνο "όχι" από τους Ανώτατους Εισαγγελείς στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
-


Της Λίας Κοντοπούλου

Μόνο στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών αποφάσισε η Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί ομόφωνα κατέληξαν στην άποψη ότι η "τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος, κατ' άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88 παρ.5 του ισχύοντος Συντάγματος", απορρίπτοντας την άποψη ότι το όριο της συνταξιοδότησης μπορεί να διευρυνθεί στο 70ο έτος ηλικίας με νομοθετική ή άλλη ρύθμιση.

Στη σημερινή Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου μετείχαν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ακόμα 11 Αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ δικαιολογημένα απουσίαζαν 5 για υπηρεσιακούς λόγους ή λόγους υγείας.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί γνωμοδότησαν και για την περίπτωση που το ζήτημα τεθεί στο πλαίσιο επικείμενης  συνταγματικής αναθεώρησης. 

Έξι ανώτατοι Εισαγγελείς συντάχθηκαν με τον εισηγητή Κωνσταντίνο Παρασκευαΐδη και εξέφρασαν την άποψη ότι τα όρια συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθούν -πάντα στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης- δεδομένης και της προχωρημένης ηλικίας που οι νέοι δικαστικοί λειτουργοί εισέρχονται στο δικαστικό σώμα.

Οι υπόλοιποι 6 είχαν την άποψη ότι η τοποθέτηση στο ζήτημα αυτήν τη στιγμή είναι άκαιρη και ότι η διοικητική ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου θα εκφέρει με υπευθυνότητα την άποψή της εφόσον κινηθούν οι διαδικασίες της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει και η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που έχει συγκληθεί από την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου για το ίδιο θέμα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)