Δικαιοσύνη

26 Φεβρουαρίου 2015 19:58 Τελευταία ενημέρωση : -

Τι λένε οι μάρτυρες στην δίκη Παπακωνσταντίνου

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο Ειδικό Δικαστήριο η δική του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.

-


Της Λίας Κοντοπούλου 

Στο ειδικό δικαστήριο κατέθεσε ένας πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, στον οποίο ο πρώην Υπουργός είχε παραδώσει το CD με τη λίστα Λαγκάρντ. 

Ο μάρτυρας δεν θυμόταν ακριβώς την ημερομηνία που έλαβε την εντολή, στα τέλη του 2010 όπως είπε, και η εντολή ήταν να βρει τα 20 ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά. Δεν του είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να ψάξει στη λίστα αν υπήρχαν τα ονόματα των συγγενών του, αλλά να κάνει γενικό έλεγχο για τα μεγαλύτερα ποσά. 

Πράγματι βρήκε τα ονόματα , μάλιστα η μεγαλύτερη κατάθεση είχε το ιλιγγιώδες ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το συνολικό ποσό των καταθέσεων στη λίσςτα ξεπερνούσςε τα 2 δισ. δολάρια. 

Μετά από λίγες ημέρες ο συνεργάτης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου  άφησε στο φοριαμό του υπουργού το CD με την αναφορά του. O Υπουργός του είπε να διαγράψει την αναφορά, πράγμα που έκανε. Έσβησε μάλιστα και το αντίγραφο του CD όπως είπε από τον δικό του υπολογιστή. 

Ο μάρτυρας που είναι ειδικός σε θέματα πληροφορικής είπε πως το CD δεν ήταν επανεγγράψιμο, δηλαδή δεν θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει ή να αφαιρέσει αρχεία, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιος που έχει πολύ εξειδικευμένες γνώσεις να αλλοιώσει την ημερομηνία εγγραφής του CD. 

Στο δικαστήριο κατέθεσε ακόμα μία συνεργάτιδα του κου Παπακωνσταντινου, η Σοφία Ρίτσου. Υποστήριξε  πως δεν άνοιξε εκείνη τη λίστα Λαγκάρντ, την 1η Οκτωβρίου 2012 με τον κωδικό ΣΟΦΙΑ, καθώς δεν χρησιμοποιούσε αυτόν τον κωδικό. 

 Έμαθε, όμως, από δημοσιεύματα πως τον εν λόγω κωδικό αυτό χρησιμοποιούσε η συνώνυμή της  γραμματέας, τότε, του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργείο Οικονομικών. 

Το δικαστήριο μετά από αίτημα της εισαγγελέως αποφάσισε να καλέσει την τότε γραμματέα του κ. Βενιζέλου να πει τι ακριβώς γνωρίζει για τη λίστα Λαγκάρντ. 

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάΣρτυρες υπεράσπισης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος και ο πρώην ευρωπαίος διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος. 

Ο κ. Αλιβιζάτος εξέφρασε την άποψη ότι τα αδικήματα για τα οποία δικάζεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι παραγεγραμμένα, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί από την πλευρά Παπακωνσταντίνου στο δικαστήριο. Από την πλευρά του ο κ. Διαμαντούρος είπε πως στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε τη φήμη ότι κάνει εξαιρετική δουλειά. 

Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια της εισαγγελέως η χαρακτήρισε επονείδιστο για έναν υπουργό εάν ψάχνει το όνομα του πρωθυπουργού ή το δικό του και συγγενών του σε μία τέτοια λίστα.

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)