Δικαιοσύνη

25 Φεβρουαρίου 2015 14:59 Τελευταία ενημέρωση : -

Παπακωνσταντίνου: Είμαι αθώος, αρνούμαι όλες τις κατηγορίες

Σε εξέλιξη η δίκη του πρώην Υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο, για την λίστα Λαγκάρντ. Τι υποστήριξε ο ίδιος, τι λένε οι μάρτυρες. Ποιοί ζήτησε να καταθέσουν.

-

Με την ρητή άρνηση των κατηγοριών που τον βαρύνουν, αμέσως μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου από τον πρόεδρο του δικαστηρίου, έδωσε το στίγμα της υπερασπιστικής τακτικής που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια της δίκης του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

« Είμαι αθώος κύριε Πρόεδρε, αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην έναρξη της συνεδρίασης του ειδικού δικαστηρίου που συνεδριάζει μετά από 24 ολόκληρα χρόνια στην ίδια ακριβώς αίθουσα που είχε διεξαχθεί η ιστορική δίκη Κοσκωτά, με κατηγορούμενους τους, Ανδρέα Παπανδρέου, Δημήτρη Τσοβόλα, Μένιο Κουτσόγιωργα και Γιώργο Πέτσο.

Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου έχουν κληρωθεί από τη Βουλή και πρόεδρος είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας, η Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου.

Η εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου ζήτησε από το δικαστήριο να κλητευθούν ακόμα εννέα μάρτυρες, ανάμεσά τους οι Κ. Μπίκας, Ηλ. Πλασκοβίτης, Κ. Χαλαστάνης, Ι. Καπελέρης, Αν. Μπάνος, Σπ. Κλαδάς, Ι. Διώτης.

Το δικαστήριο μετά τη διακοπή τελικά αποφάσισε να κλητευθούν οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Καπελέρης, Διώτης και Στασινόπουλος καθώς και οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού, Αν. Μπάνος  και Ηλίας Πλασκοβίτης. οι Πλασκοβιτης και Μπανος. 

Η πλευρά Παπακωνσταντίνου, πάντως, ζητά να κλητευθεί ως μάρτυρας ο τέως πρόεδρος της αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και νυν υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης και ο Δ. Γεωργακοπουλος. Το δικαστήριο, ωστόσο, επιφυλάχτηκε να αποφασίσει για τους Νικολούδη και Γεωργακόπουλο κατά την πρόοδο της δικής.

Η δίκη ξεκίνησε το πρωί με τους δικαστές να μην φορούν τηβέννους, ενώ στην έδρα βρίσκονται και οι αναπληρωτές. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πάντως δεν ήθελε φωτογραφίες, ωστόσο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου άφησε τους φωτογράφους να τον φωτογραφήσουν πριν την έναρξη της δίκης. 

Η εισαγγελέας το κατηγορητήριο και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στεκόταν όρθιος και άκουγε. 

Ολοκληρώνεται ο φορολογικός έλεγχος στους συγγενείς του Παπακωνσταντίνου

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δημήτρης Μασίνας, ως Δ/της κέντρου ελέγχου φορολογίας μεγάλου πλούτου, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι τώρα ολοκληρώνεται ο έλεγχος στους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο μάρτυρας υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ότι τα ειδοποιητήρια θα αποσταλούν "από μέρα σε μέρα", με τον πρόεδρο της έδρας, Νικ. Πάσσο, να σχολιάζει εύλογα: "Φανταστείτε να περιμέναμε και τον έλεγχο των 2.062 ατόμων της λίστας Λαγκάρντ. Με το χέρι ψάχνετε; όχι με υπολογιστή;".

Καταθέτοντας γύρω από τα ευρήματα του ΣΔΟΕ σχετικά με τους συγγενείς του πρώην υπουργού, ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι "έχει μεγάλο τρακ". 

Πρόεδρος: Ουδείς πρέπει να φοβάται σε αυτή την αίθουσα, παρά μονο οι παρανομούντες. 

Εισαγγελέας: Θα τους ελέγχατε ποτέ αν δεν είχε γίνει αυτός ο μεγάλος θόρυβος; 

Μάρτυρας: Μόνο εάν είχαν τα τεκμήρια για μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά δεν ξέρω πότε γιατί έχουμε μεγάλο φόρτο... Πρώτα ελέγχουμε στη λίστα. Εμένα μου στέλνει το υπουργείο τα ονόματα και μέσα σε αυτά δεν ήταν τα ονόματα.

Ο μάρτυρας θα επανέλθει εκ νέου στο δικαστήριο με περεταίρω στοιχεία που του ζήτησε η εισαγγελέας. 

Στη συνέχεια στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο Παν.Μαντούβαλος πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ ο οποίος περιέγραψε τη διαδικασία που ακολούθησε το ΣΔΟΕ έως ότου καταλήξει στη διαπίστωση ότι υπήρξε μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη, ύψους 6,2 εκατ. ευρώ για τους τρεις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου. 

Όπως ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου, στις 4/10/12 ετέθη στην υπηρεσία η διενέργεια  προκαταρκτικής έρευνας για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, βάση πληροφοριών που ήταν αποθηκευμένες σε usb. 

Πρόεδρος: Ήρθε σε εσάς το usb. Ποιό από όλα όμως είναι, γνωρίζουμε;

Μάρτυρας: Εμάς μας το διαβίβασε ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, ενώ τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ήταν ο κ. Στασινόπουλος. Το usb περιείχε 2.059 αρχεία.

Το πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ και νυν συνταξιούχος κατέθεσε ότι η υπηρεσία ξεκίνησε την ταυτοποίηση όλων των προσώπων και αποφάσισε να  ασχοληθεί αρχικά με καταθέτες μεγάλων ποσών. "Στη συνέχεια εντάχθηκε ένα cd, που εστάλη από τις γαλλικές αρχές, και περιελάμβανε όμοια στοιχεία με το στικ. Τα συγκρίναμε ως προς το πλήθος των αρχείων και διαπιστώσαμε ότι το cd είχε τρία επιπλέον. Μέσω του taxis καταλήξαμε ότι πρόκειται για τους Ανδρ. Ρωσσώνης, Ελ. Παπακωνσταντίνου και Σ.  Σικιαρίδης, όλοι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου" υποστήριξε, προσθέτοντας ότι έτσι ξεκίνησαν τον έλεγχο για τα πρόσωπα αυτά, αλλά και για τη Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, σύζυγο Ρωσσώνη.

Πρόεδρος: Αρκούσαν οι δέκα μέρες για να συγκεντρώσει ο ελεγχόμενος όλο το υλικό 15 ετών; Νομίζω ότι ένας μήνας θα ήταν αρκετός, δεν θα σας μάλωνε κανείς. πρέπει να έχει κανείς επι ποδός πολέμου ένα επιτελείο λογιστών για να συγκεντρώσει όλα αυτά.... 

Εισαγγελέας: Γνώριζαν ότι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ και από πότε; 

Μάρτυρας: Έως ότου επικοινωνήσουμε μαζί τους για να μας δώσουν στοιχεία, δεν τους είχαμε ενημερώσει υπηρεσιακά. Βέβαια, πρέπει να είχαν γνώση ότι ελέγχονται, γιατί τα αποτελέσματα των ερευνών για τη διαφορά των αρχείων αλλά και τα ονόματά τους είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.  

Τι είπε ο Παν. Μαντούβαλος, πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΔΟΕ 

Ο αναπληρωτής πάρεδρος, Γ. Μπόμπολης ρώτησε το μάρτυρα: "ο κατηγορούμενος κατηγορείται ότι πήρε ένα cd από τη Γαλλία. Τη στιγμή που διέγραψε τα τρία αρχεία, μπορεί να γνώριζε το ποσό που φέρεται ότι δεν δηλώθηκε από τους συγγενείς του.

Ο Παν. Μαντούβαλος απάντησε σχετικά: "Δεν θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζει. Αν δεν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του, δεν θα μπορούσε να έχει γνώση από τέτοιες λεπτομέρειες".

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στην έκθεση του ΣΔΟΕ δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι, καθώς κρίθηκε ότι υποβλήθησαν τελευταία στιγμή. 

Μάλιστα, ο συνήγορος Τ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε στο μάρτυρα, πως αν δεν οριστικοποιηθεί ο φόρος, τότε η ζημιά που φέρεται να έχει επέλθει, είναι στον αέρα.

Ο μάρτυρας απόρησε για το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί το πρόστιμο για τα συγγενικά πρόσωπα, με τον πρόεδρο Νικ. Πάσσο να ρωτά: "Αν καταλήξουν οι υπηρεσίες ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τότε τί συμβαίνει;" 

Μάρτυρας: Τότε δεν συντρέχει αδίκημα για τα πρόσωπα 

Κατάθεση της Χρυσής Χατζή διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου 

Ο Υπουργός μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι περίμενε εμπιστευτικά φάκελο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία με την ένδειξη εμπιστευτικό. Τον παρέλαβα, δεν τον πρωτοκόλλησα, η εντολή ήταν να τον παραδώσω στα χέρια του. Αργά το βράδυ του τον έδωσα και μου είπε: α, ωραία, είναι στοιχεία που περιμένω για καταθέσεις στο εξωτερικό.

Πρόεδρος: Τι έκανε μετά, είναι σύνηθες να λαμβάνει ένας υπουργός στοιχεία συνωμοτικά βράδυ σαν πολιτικό θρίλερ; 

Απάντηση: Δεν γνωρίζω 

Πρόεδρος: Πότε έγινε αυτό, 29 Σεπτεμβρίου ή πιο μετά; 

Απάντηση: Δεν θυμάμαι, μάλλον αρχές Οκτωβρίου

Πρόεδρος: Ξέρετε πολλά περισσότερα από όσα λέτε... 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)