Κοινωνία
Δίκη Φιλιππίδη - Εισαγγελέας για Κλάπα: Κανείς δεν θα μου πει πώς να κάνω την δουλειά μου
Τι απάντησε ο εισαγγελέας κατά την σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετυείο Αθηνών. "Άστραψε και βρόντηξε" ο συνήγορος υπεράσπισης του ηθοποιού Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Άκουσε το άρθρο
Έμμεση "απάντηση" από την έδρα του και μάλιστα κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης δίκης έδωσε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εισαγγελέας του εφετείου το οποίο συζητά σε β' βαθμό την υπόθεση του Πέτρου Φιλιππίδη, στην πρόσφατη εγκύκλιο με την οποία η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα επισημαίνει την υποχρέωση αμεροληψίας των εισαγγελέων.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εισαγγελέας είπε: «Έγινε ντόρος και νιώθω ότι πρέπει να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Αυτό που είπα για τη Γαλλία το είπα διότι η υπόθεση κρατάει για πολύ καιρό». Για την αναπαράσταση είπε ότι δεν ζήτησε από την καταγγέλλουσα να καθίσει δίπλα στον Πέτρο Φιλιππίδη, αλλά πιο μακριά. Τέλος, αναφορικά με το εσώρουχο, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι ρώτησε τι ακριβώς εσώρουχο φορούσε, για να διαπιστώσει αν βγαίνει εύκολα. Τέλος, το ακροατήριο τον άκουσε να σχολιάζει: «Δεν θα μου πει κανείς πώς να κάνω τη δουλειά μου. Ούτε τα πρωινάδικα».
Το περιεχόμενο της εγκυκλίου
Στην εγκύκλιο η κ. Κλάπα είχε ζητήσει από τους εισαγγελείς «να ασκούν τα καθήκοντά τους με ευπρέπεια και να αποφεύγουν απαξιωτικά ή υποτιμητικά σχόλια, που θα μπορούσαν να δηλώνουν διακριτική μεταχείριση σε πολίτες, λόγω φύλου, θρησκείας, καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού».
Μεταξύ άλλων, η κ. Κλάπα είχε σημειώσει ότι «η συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών συμβάλλει στη διατήρηση της ανεξαρτησίας σε θεσμικό και ατομικά επίπεδο» και υπογράμμισε πως «καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για υψηλού επιπέδου συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών προκειμένου να εμπεδωθεί η δημόσια εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη».
«Η ακεραιότητα και η ευπρέπεια της συμπεριφοράς των δικαστικών λειτουργών εντός της υπηρεσίας συνίσταται στην άσκηση των καθηκόντων τους, χωρίς ευνοικρατία, μεροληψία ή διακρίσεις, με ψυχραιμία και σεβασμό στα διάδικα μέρη, χωρίς την εκφορά σχολίων, παρατηρήσεων ή συμπερασμάτων που ερείδονται σε ατομικές αντιλήψεις ή προτιμήσεις», είχε τονίσει.
Η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου είχε επισημάνει πως «κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, στις οποίες διάδικοι είναι πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν θύματα διακριτικής μεταχείρισης λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να εντοπίζουν αυτές τις καταστάσεις και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου η συμπεριφορά τους να ενισχύει τη δημόσια εμπιστοσύνη και τον σεβασμό προς τη δικαιοσύνη και τους δικαστές».
Νέοι μάρτυρες και μάλιστα από το δικαστήριο
Παράλληλα στην δευτεροβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης του κ. Φιλιππίδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κλήθηκαν νέοι μάρτυρες, οι οποίοι απ’ ό,τι φαίνεται έχουν να εισφέρουν νέες πληροφορίες στην έδρα, και οι οποίοι μάλιστα κληθηκαν αυτεπαγγέλτως, με πρωτοβουλία του δικαστηρίου και όχι με αίτημα της πλευράς υποτήριξης της κατηγορίας.
Αντίδραση Δημητρακόπουλου
Τέλος, στιγμές έντασης σημειώθηκαν κατά την έναρξη της τρίτης ημέρας εκδίκασης της έφεσης, με τον δικηγόρο του ηθοποιού Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να εκτοξεύει πυρά κατά της κ. Κλάπα για την εγκύκλιο με την οποία, όπως είπε, «φωτογραφίζει» τον εισαγγελέα της έδρας για σχόλια που είχε κάνει στην προηγούμενη δικάσιμο.
«Η Ένωση Ελλήνων Εισαγγελέων εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα και αποδοκιμάζει αυτούς που επιτίθενται λεκτικά και απειλούν τον εισαγγελέα της έδρας και λέει ότι αυτές οι συμπεριφορές πλήττουν το κράτος δικαίου. Αλλά οι εισαγγελείς δεν πρόκειται να πτοηθούν από αυτές τις απειλές. Στον αντίποδα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου η κ. Κλάπα εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία λέει ότι οι δικαστές κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους θα πρέπει να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, πράγματα αυτονόητα. Την εγκύκλιο όμως αυτή, σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος την ερμήνευσε ως αποδοκιμασία προς τον εισαγγελέα, σε εκκρεμή ποινική δίκη για τις ερωτήσεις που έθεσε. Αυτό που θα ήθελα να πω για την κ. Κλάπα, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, είναι ότι οι δικαστές δεν είναι λόχος να διοικούνται με εγκυκλίους και υποδείξεις. Κάνω μια έκκληση στην κ. Κλάπα, να σταματήσει να παρεμβαίνει σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις γιατί αυτό διακυβεύει την εσωτερική ανεξαρτησία του δικαστή, ακυρώνει τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου» δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, κάνοντας λόγο για «θεσμικό ατόπημα» και «θεσμικό λάθος» που όπως είπε «ελπίζουμε να μην επαναληφθεί για να προστατεύσει την υστεροφημία της. Η κ. Κλάπα σε έξι μήνες θα έχει αφυπηρετήσει από τη Δικαιοσύνη».
Ερωτηθείς για την άποψη του Πέτρου Φιλιππίδη, ο δικηγόρος του σημείωσε ότι «ο κ. Φιλιππίδης αυτή τη στιγμή είναι προσηλωμένος να δώσει τη μάχη του για να αποδείξει την αθωότητά του, γιατί η αθωότητά του σημαίνει ότι θα συνεχίσει να ζει ως κοινωνικό και βιολογικό ον».
Ο κ. Φιλιππίδης, όπως και στην προηγούμενη δικάσιμο, μπήκε στο Εφετείο δίχως να κάνει δηλώσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.
Ουισκόνσιν: 15χρονη μαθήτρια έκανε την πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο (εικόνες)
Ρόδος: Κρέμασαν σκύλο από δέντρο και τον άφησαν να πεθάνει μαρτυρικά (εικόνες)
Αστυνομικός Βουλής: Τηλεφώνησε από την φυλακή στο θύμα για να... της πει ότι την αγαπάει
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!