Γενικά

19 Μαρτίου 2019 16:10

Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία

Μετά απο 16 μήνες, προσωποποιούνται οι ευθύνες κατά αιρετών της Περιφέρειας και Δήμων, καθώς και άλλων προσώπων.

Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία
-

Της Λίας Κοντοπούλου

Πέρασαν 16 μήνες απο την πολύνεκρη τραγωδία, με τις πλημμύρες που σάρωσαν την δυτική Αττική, μέχρι η Δικαιοσύνη να ασκήσει διώξεις για τους υπαίτιους της απώλειας δεκάδων συνανθρώπων μας.

Ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκαν σε βάρος εννέα ατόμων και κατά παντός άλλου υπευθύνου για την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, τον Νοέμβριο του 2017. Η αποστέλλεται σε ανακριτή, παρά τον πλημμεληματικό χαρακτήρα της, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως επείγουσα.

Η ποινική δίωξη αφορά στα αδικήματα της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως.

Τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκε η δίωξη και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή είναι η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο Δασάρχης και ένας υπάλληλος του Δασαρχείου Αιγάλεω, ο Δασάρχης και ένας υπάλληλος του Δασαρχείου Μεγάρων.

Μάνδρα - πλημμύρες - καταστροφές

Στο πλαίσιο της έρευνας, είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν από την Eισαγγελία.

Από αυτά, για 5 πρόσωπα η Εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης, λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων, όπου περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων, επιρρίπτονται ευθύνες στους 9 κατηγορούμενους για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων, καθώς και έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Η εισαγγελέας, φέρεται κατά πληροφορίες να εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλείψεων των αρμοδίων υπηρεσιών, σε ότι αφορά την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών του ακραίου, όπως το χαρακτηρίζει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία υπηρεσία. Η Εισαγγελέας συνεχίζει την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)