Γενικά

02 Αυγούστου 2016 16:00

Σάλος απο την δημοσιοποίηση απόρρητου εγγράφου από τον “Ρουβίκωνα”

Τι απαντά το ΥΠΕΞ. Τι δηλώνει η δικηγόρος του κατηγορούμενου στον ΑΝΤ1; Τι αναφέρει και πώς εκθέτει τις ελληνικές αρχές.

Σάλος απο την δημοσιοποίηση απόρρητου εγγράφου από τον “Ρουβίκωνα”
-

Σάλος έχει προκληθεί από την δημοσιοποίηση διαβαθμισμένου ως απόρρητου εγγράφου του Υπ. Εξωτερικών προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων φύλαξης της τουρκικής πρεσβείας και άλλων τουρκικών στόχων, αμέσως μετά την «επίθεση» μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».

Το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η ομάδα του «Ρουβίκωνα», με αφορμή τη σύλληψη αρχηγικού μέλους της σχετικά με την παρέμβαση στην πρεσβεία της Τουρκίας.

Σε αυτό αναφέρεται ότι οι άνθρωποι της πρεσβείας ζήτησαν από το ΥΠΕΞ να μεσολαβήσει στο Υπ. Δημόσιας Τάξης για να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, στο κτήριο και άλλους «τουρκικούς στόχους». ΤΟ ΥΠΕΞ κοινοποίησε το έγγραφο στο ΥΠΕΣ και τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Νίκο Τόσκα, με την ένδειξη «Απόρρητο - Άμεσης Επίδοσης».

Μετά την δημοσιοποίηση του, ξέσπασε σάλος για το πώς απόρρητα έγγραφα που αφορούν ζητήματα ασφαλείας μπορούν να βρεθούν στα χέρια οιουδήποτε.

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισαν ότι ότι το έγγραφο δεν έχει διαρρεύσει από το ΥΠΕΞ, αλλά ότι – αν και απόρρητο – «ήταν μέρος της δικογραφίας και εν γνώσει του  δικηγόρου του κατηγορούμενου ως μέλους του «Ρουβίκωνα», συνεπώς δεν υπήρξε υποκλοπή ή οτιδήποτε άλλο».

Η αποκάλυψη αυτή δημιουργεί πληθώρα ερωτημάτων, καθώς αφήνει έκθετους τουλάχιστον τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση και περιέλαβαν το διαβαθμισμένο  ως απόρρητο έγγραφο στην δικογραφία με την οποία οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα το φερόμενο ως αρχηγικό μέλος του «Ρουβίκωνα».

Ρουβίκωνας - απόρρητο έγγραφο - Υπουργείο Εξωτερικών - Τουρκική πρεσβεία

Καθώς πρόσβαση στην δικογραφία έχει και ο συνήγορος του κατηγορούμενου και ο ίδιος ο κατηγορούμενος, το έγγραφο βρέθηκε και στα χέρια των μελών της αναρχικής ομάδας.

Η δικηγόρος του κατηγορούμενου, Άννυ Παπαρούσου, σε δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤ1, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση του επίμαχου εγγράφου σημείωσε ότι, «η δημοσιοποίηση του εγγράφου στη συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς έγινε για να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη κατόπιν ποιας εντολής και από ποιον δόθηκε η εντολή να συλληφθεί ο κατηγορούμενος στα τυπικά όρια του αυτοφώρου, αλλά όχι στα ουσιαστικά με διαδικασίες αθέμιτες, παρατύπως και αντιδικονομικές» και σχετικά με την νομιμότητα της δημοσιοποίησης του εγγράφου, τόνισε ότι, «δεν βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της ανάκρισης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μεσολάβησε , η ανάκριση είναι μυστική και πράγματι εκεί τα έγγραφα δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται. Παρόλα αυτά έχουμε δει πάρα πολλές φορές ολόκληρη τη δικογραφία, ερήμην του κατηγορούμενου να βγαίνει στη δημοσιότητα κατά το στάδιο της ανάκρισης.

Είμαστε πλέον στην περίπτωση που η διαδικασία διεξάγεται ενώπιον του ακροατηρίου, είναι δημόσια  και ό,τι έγγραφο υπάρχει στη δικογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κατηγορούμενο, αν κρίνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο και ωφέλιμο για την υπεράσπισή του».

Το περιστατικό προκαλεί σειρά προβληματισμών και ερωτημάτων, για την «ευκολία» με την οποία μπορεί να αποκτούν τρίτοι πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες, που άπτονται θεμάτων ασφαλείας.

Μπογιές - Τουρκική Πρεσβεία

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει άλλη αντίδραση από υπηρεσία που «εμπλέκεται» στην όλη υπόθεση, ενώ ο «Ρουβίκωνας», στο κείμενο με το οποίο συνόδευσε την δημοσιοποίηση του απόρρητου εγγράφου, αφού αναφέρεται στην ευκολία με την οποία έδρασαν ανενόχλητα τα μέλη του σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της πρωτεύουσας,  ουσιαστικά προτρέπει για νέες επιθέσεις, στοχοποιώντας την τουρκική πρεσβεία, καθώς όπως τονίζει απευθυνόμενο στον Πρέσβη ««Δεν χρειάζεται απλά μπογιές στο κτήριό σας “Κύριε Kerim”, να τιναχτεί στον αέρα χρειάζεται!».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτηση που έκανε σχετικά τη διαρροή του εγγράφου, τόνισε ότι, «η κυβέρνησηοφείλει να διερευνήσει και να αποδώσει άμεσα ευθύνες για την έκνομη αυτή  ενέργεια.Επιπλέον, οφείλει να διασφαλίσει ότι η αξιόποινη και πειθαρχικώς ελεγκτέα συμπεριφορά του προσώπου που διέρρευσε το διαβαθμισμένο έγγραφο αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό που δεν θα επαναληφθεί.Σε αντίθετη περίπτωση, νομιμοποιεί τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού ο οποίος τροφοδοτεί και θάλπει παράνομες δραστηριότητες».

Σε δήλωση του, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θ. Παπαθεοδώρου σημειώνει ότι «η διαρροή απορρήτων εγγράφων σε αναρχικές ομάδες αποδεικνύει το μέγεθος  της ανικανότητας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη να εγγυηθεί στοιχειώδεις λειτουργίες του κράτους, ενώ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει «μας φαίνονται πολύ περίεργες οι διαρροές του «Ρουβίκωνα» και θα επιθυμούσαμε, η κυβέρνηση με μεγαλύτερη σοβαρότητα να διαχειριστεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)