Γενικά
Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη (φωτό)
Πολυετείς έρευνες αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες για το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο που ταυτίζεται πλέον με τον Σταγειρίτη φιλόσοφο.
Ένα σπουδαίο ταφικό μνημείο εντοπίστηκε στα αρχαία Στάγειρα, έπειτα από είκοσι χρόνια ανασκαφικής έρευνας. Πρόκειται για τον τάφο του κορυφαίου φιλόσοφου, Αριστοτέλη, η επίσημη ανακοίνωση του οποίου έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη από τον διδάκτορα κλασσικής αρχαιολογίας κ. Κώστα Σισμανίδη.
«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη», επισημαίνει ο ανασκαφέας, μελετητής των αρχαίων Σταγείρων, αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης.
Το ταφικό οικοδόμημα εντοπίστηκε ανάμεσα στη στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας (6ος αιώνας π.Χ.), μεταξύ της αρχαϊκής και της κλασικής πόλης, στη χερσόνησο «Λιοτόπι». Η αψιδωτή του κάτοψη (10 περίπου μέτρα), το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό (1,30x1,70 μ.) είχαν προβληματίσει πολύ τον αρχαιολόγο ερευνητή, καθώς περιβάλλει επακριβώς έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο.
Οι Βυζαντινοί το κατέστρεψαν αναταράσσοντας εντελώς τα αρχαιολογικά στρώματα. Ο ημικυκλικός τοίχος του ταφικού μνημείου, ωστόσο, διατηρείται σε ύψος δύο περίπου μέτρων. Το οικοδόμημα έφερε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, επιβεβαιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του.
Ο ημικυκλικός τοίχος του ταφικού μνημείου, ωστόσο, διατηρείται σε ύψος δύο περίπου μέτρων. Το οικοδόμημα έφερε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, επιβεβαιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του. Υπερυψωμένος, πλατύς κτιστός δρόμος οδηγούσε σε είσοδο του μνημείου, που ήταν προσπελάσιμο για προσφορές και απονομή τιμών.
ΝΔ: γεγονός τεράστιας εμβέλειας και σημασίας
Σε δήλωση του, ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, αναφέρει: Μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη για τον τάφο του Αριστοτέλη έγινε σήμερα, μετά από πολυετή ανασκαφική έρευνα στα αρχαία Στάγειρα.
Ο αρχαιολόγος, ανασκαφέας-μελετητής των αρχαίων Σταγείρων Κώστας Σισμανίδης ανακοίνωσε σήμερα, για πρώτη φορά, στην επιστημονική κοινότητα ότι είναι σχεδόν βέβαιος, μέσα από ισχυρότατες ενδείξεις, ότι το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο στα Στάγειρα είναι ο τάφος του μεγαλύτερου φιλοσόφου όλων των εποχών, του Αριστοτέλη.
Η ανακοίνωση για το ταφικό ηρώο του Σταγειρίτη φιλοσόφου, εφόσον επιβεβαιωθεί από την έρευνα και τις δημοσιεύσεις που θα ακολουθήσουν, έχει τεράστια εμβέλεια και σημασία για την Ελλάδα, την Ιστορία, τον παγκόσμιο Πολιτισμό.
Πέρα από την αρχαιολογική και ιστορική αξία της, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι η ελληνική γη και η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνουν στο φως και “εθνικά πιστοποιητικά”. Η ταύτιση του ταφικού μνημείου με τον Αριστοτέλη, όπως συνέβη και με τον τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα, είναι άλλη μια αποστομωτική απάντηση στους σφετεριστές της ιστορίας της Μακεδονίας.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!