Παιδεία-Θρησκεία

20 Δεκεμβρίου 2015 22:51

Διδασκαλία Ιστορίας χωρίς “εθνόμετρο” θέλει η Σία Αναγνωστοπούλου

“Πρέπει να πάψει να μπαίνει σε καλούπια εθνόμετρου η έρευνα και η άποψη των επιστημόνων για την Ιστορία και όπως αυτή διδάσκεται στο σχολείο”.

Διδασκαλία Ιστορίας χωρίς “εθνόμετρο” θέλει η Σία Αναγνωστοπούλου
-


Σχολικά βιβλία Ιστορίας χωρίς τη χρήση «εθνόμετρου» θέλει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Σε συνέντευξή της στην Καθημερινή η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι «πρέπει να πάψει να μπαίνει σε καλούπια εθνόμετρου η έρευνα και η άποψη των επιστημόνων για την Ιστορία και όπως αυτή διδάσκεται στο σχολείο», τονίζει στην Καθημερινή η κ. Αναγνωστοπούλου. .

«Στην Ελλάδα», προσθέτει, «εθνική ιστορία θεωρείται ό,τι κάποιοι έχουν επιβάλει. Δηλαδή αυτό που οι ίδιοι θεωρούν πως αποτελεί την εθνική ιστορία των Ελλήνων».

Ως παράδειγμα αναφέρει τη Μικρασιατική καταστροφή, την οποία χαρακτηρίζει μεγάλο ιστορικό γεγονός, το οποίο όμως –όπως λέει- «δεν συνέβη επειδή οι Έλληνες είναι Έλληνες με μια συγκεκριμένη μοίρα, αλλά είναι ένα μεγάλο εθνικό γεγονός, επειδή το προσφυγικό είναι μεγάλο ζήτημα στην ανθρώπινη ιστορία».

Η κ. Αναγνωστοπούλου, εξηγώντας τη διαφορά ιστορικής και εθνικής ταυτότητας, σημειώνει ότι ο εθνικιστής έχει «τη μανία ότι τα κατορθώματα του έθνους του, αποτελούν εθνική ιδιομορφία».

Υποστηρίζει, επίσης, ότι «ο εθνικιστής θεωρεί ότι ο Κολοκοτρώνης υπήρξε επειδή ήταν Έλληνας και επειδή ο ηρωισμός είναι ίδιον της φυλής, ενώ ο ιστορικός τον κατατάσσει ως ηρωική μορφή μιας ευρωπαϊκής περιόδου επαναστάσεων».

Ως προς το “κρυφό σχολείο” η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι «εάν υπήρχε ή όχι αφορά την ιστορική έρευνα» και ότι η Ορθόδοξη εκκλησία είχε θρησκευτικά σχολεία.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)