Παιδεία-Θρησκεία
Επανακάμπτουν άσυλο και «αιώνιοι» στα Πανεπιστήμια
Σαρωτικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Έντονη αντίδραση από τη ΝΔ.
Επιστρέφει το άσυλο στα πανεπιστήμια, ενώ καταργούνται τα Συμβούλια και οι ρυθμίσεις περί «αιωνίων» φοιτητών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς σε συνέντευξη Τύπου.
Ως προς τις μετεγγραφές θα υπάρξει ρύθμιση στο πνεύμα πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ. Βασικά κριτήρια σε όλες τις κατηγορίες (πολύτεκνοι κ.λπ.) θα είναι το οικονομικό και η υγεία.
Ο κ. Μπαλτάς ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι φοιτητές στο εξής θα ψηφίζουν καθολικά για την ανάδειξη των πρυτάνεων. Η βαρύτητα της ψήφου θα αυξάνει αναλόγως με το ποσοστό της συμμετοχής τους. Ετσι, επανέρχεται το σύστημα του 1982.
Στο θέμα της εκλογής των πρυτάνεων θα υπάρξει διάστημα προσαρμογής ενός χρόνου. Οι πρυτάνεις, των οποίων η θητεία δεν θα έχει λήξει, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες εκλογές.
Αλλαγές θα γίνουν και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι σημαντικότερες αφορούν στην κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση, και των εσωτερικών φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία καθώς και στη ρύθμιση του εκπαιδευτικού περιεχομένου και του ωραρίου των φροντιστηρίων.
Για την αντιμετώπιση της φτώχειας, το υπουργείο προσανατολίζεται στην εισαγωγή κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν για την προμήθεια των γευμάτων τους από το κυλικείο. Επίσης, διαχωρίζονται τα πρότυπα από τα πειραματικά σχολεία, ενώ αλλάζει ο τρόπος επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων.
Ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει, ήδη, παραδοθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μελετηθεί από τα μέλη της που θα το στηρίξουν στη Βουλή και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα.
ΝΔ: Η Παιδεία επιστρέφει στις πιο μαύρες μέρες του παρελθόντος
«Τίποτα δεν μένει όρθιο από την καταστροφική μανία του Υπουργού. Η ιδεοληψία και ο φανατισμός σκοτώνουν οριστικά την Παιδεία μας», δήλωσε ο Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Φορτσάκη:
«Ο Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς επιβεβαίωσε, με τη σημερινή του συνέντευξη, ότι η Παιδεία μας επιστρέφει στις πιο μαύρες μέρες του παρελθόντος (...) Τίποτα δεν μένει όρθιο από την καταστροφική μανία του Υπουργού».
Στην Ανώτατη Παιδεία η διάλυση επέρχεται με την αναβίωση της συνδιοίκησης των ΑΕΙ με τους φοιτητές, με τη διατήρηση του καθεστώτος των αιωνίων φοιτητών, με την επαναφορά του ασύλου στη χειρότερή του έκδοση.
Στη Μέση Παιδεία εγκαταλείπεται κάθε αξιοκρατική διαδικασία και προωθούνται σε όλες τις θέσεις ευθύνης οι κομματικοί ημέτεροι με την κατάργηση της αξιολόγησης και την αλλαγή του τρόπου επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης.
Η ιδεοληψία και ο φανατισμός σκοτώνουν οριστικά την Παιδεία μας».
Το Ποτάμι: Όπισθεν ολοταχώς στη δεκαετία του ’80
Επιστροφή στην δεκαετία του ‘80 βλέπει το Ποτάμι σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και όπως σημειώνει σκωπτικά «τουλάχιστον δεν επαναφέρει το πολυτονικό σύστημα και τις μαθητικές ποδιές…»
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ποταμιού:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων έδωσε στη δημοσιότητα τα βασικά στοιχεία του πολυνομοσχεδίου που αφορά στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας για όπισθεν ολοταχώς στη δεκαετία του ’80. Η παιδεία φαίνεται ότι είναι για τη νέα κυβέρνηση ένα πεδίο δόξης λαμπρό για απορρυθμίσεις και ασκήσεις εμμονικής ιδεοληψίας.
Η σαφής προσπάθεια αναβίωσης του Νόμου Πλαίσιο 1268/1982 στα Πανεπιστήμια, που είναι διακαής πόθος του παλαιοκομματικού πανεπιστημιακού κατεστημένου, απομακρύνουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια από τον σύγχρονο ακαδημαϊκό κόσμο και το διεθνές γίγνεσθαι. Μεταξύ άλλων διώχνει τους διεθνής εμβέλειας έλληνες και ξένους επιστήμονες καταργώντας τα Συμβούλια Ιδρύματος στα οποία συμμετείχαν κι επαναφέρει τους αιώνιους φοιτητές περνώντας τα λάθος μηνύματα.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διακρίνεται από ένα αξιοπερίεργο παρεμβατισμό στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (π.χ. το Υπουργείο θα καθορίζει το ωράριο και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών σε όλα τα φροντιστήρια, καταργεί τα εσωτερικά φροντιστήρια στα ιδιωτικά σχολεία κλπ) προκειμένου να καλύψει την έλλειψη πολιτικής στα δημόσια. Συγχρόνως, η ουσιαστική κατάργηση των πρότυπων σχολείων (όπως έγινε και το 1985) θα στερήσει από τη δημόσια εκπαίδευση ένα από τα λίγα επιτεύγματα για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται και που ήταν ο βασικός ανταγωνιστής των ιδιωτικών σχολείων. Επίσης η επιλογή διευθυντικών στελεχών εκπαίδευσης με εκλογή θα θρέψει τον πελατειασμό, υποσκελίζοντας τα αντικειμενικά προσόντα των υποψηφίων και θα προωθεί τους αρεστούς κι όχι τους πιο άξιους.
Άλλωστε, απ’ όλο το νομοσχέδιο μένει η αίσθηση ότι οι φωνές ορισμένων συνδικαλιστών του χώρου βρίσκονται πολύ κοντά στα αυτιά της ηγεσίας του υπουργείου. Στα θετικά του νομοσχεδίου είναι πάντως ότι τουλάχιστον δεν επαναφέρει το πολυτονικό σύστημα και τις μαθητικές ποδιές…»