Δικαιοσύνη
Τι κατέθεσε ο Γιάννης Καπελέρης στο Ειδικό Δικαστήριο
Επέμεινε ότι ποτέ δεν του δόθηκε CD ούτε γνώριζε πως τα 10 ονόματα προέρχονταν από τη λίστα Λαγκάρντ.
Της Λίας Κοντοπούλου
Δεν γνώριζε ότι τα 10 ονόματα που του παρέδωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άτυπα στα τέλη του 2010 προέρχονταν από τη λίστα Λαγκάρντ κατέθεσε στο ειδικό δικαστήριο ο Γιάννης Καπελέρης.
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ επέμεινε ότι ο τότε Υπουργός Οικονομικών του έδωσε ένα χαρτί με ονόματα και διευθύνσεις και σε κάποια υπήρχαν και ποσά καταθέσεων και του ζήτησε να ασχοληθεί με το φορολογικό προφίλ των 10 προσώπων, για το εάν υπάρχουν αναντιστοιχίες μεταξύ των καταθέσεων και των φορολογικών τους δηλώσεων.
«Τέλη του 2010 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με κάλεσε ιδιαιτέρως στο γραφείο του και μου παρέδωσε ένα χαρτί με 10 ονόματα γραμμένα από κομπιούτερ. Ήταν ένα απλό χαρτί Α4 χωρίς κάποια ένδειξη. Περιελάμβανε ονόματα, διευθύνσεις και σε κάποια ονόματα υπήρχαν και χρηματικά ποσά και μου ζήτησε να κάνω μία έρευνα για το φορολογικό προφίλ των ονομάτων, ποια πρόσωπα είναι αυτά, αν έχουν ΑΜΦ, αν κάνουν δηλώσεις και αν υπάρχει κάποιο έναυσμα για να ξεκινήσει φορολογικός έλεγχος.
Μου είπε ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Λόγω του εμπιστευτικού χαρακτήρα αντέγραψα αυτά τα ονόματα σε υπηρεσιακό χαρτί, τα έδωσα στη γραμματέα μου και εκείνη μπήκε στο TAXIS και έψαξε. Ερεύνησα το φορολογικό προφίλ των τελευταίων 2-3 ετών. Αφού ολοκλήρωσα τον έλεγχο, έβαλα τα αποτελέσματα μαζί με το χαρτί που μου είχε δώσει ο Υπουργός σε φάκελο και του τον παρέδωσα. Δεν κράτησα αντίγραφο δικό μου. Του ανέφερα ότι υπήρχαν αναντιστοιχίες των ποσών με αυτά που φαίνονταν στο φορολογικό προφίλ. Δεν θυμάμαι κάποιο γνωστό όνομα, μόνο της κας Φιξ», κατέθεσε σχετικά.
Ο κ. Καπελέρης ανέφερε πως έμαθε για την ύπαρξη λίστας με ονόματα καταθετών στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών. Παρότι αποφασίσθηκε να γίνει έρευνα, υπήρξε προβληματισμός όλων για το ποια υπηρεσία θα διενεργούσε τους ελέγχους. Μετά από ένα μήνα ο κ. Καπελέρης μετακινήθηκε σε άλλη υπηρεσία και έκτοτε δεν πληροφορήθηκε για την τύχη της λίστας.
«Στη σύσκεψη που ακολούθησε στις 24-1-2011, παρουσία του κ. Πλασκοβίτη, Μπάνου και της κας Χατζή μας ανέφερε ο Υπουργός για μία λίστα που του ήρθε από το εξωτερικό, χωρίς να μας πει από πού προερχόταν. Συμφωνήσαμε όλοι να γίνει έλεγχος, αλλά έγινε κουβέντα για το ποια υπηρεσία θα τον αναλάβει. Μετά από ένα μήνα εγώ μετακινήθηκα σε άλλη υπηρεσία. Θεώρησα ότι ο Υπουργός είχε λάβει κάποιες αποφάσεις, ίσως περίμενε κάποια διακρατική συμφωνία με την Ελβετία ή έχουν δοθεί στον κ. Διώτη που ανέλαβε μετά από μένα», ανέφερε στην κατάθεσή του.
Ο κ. Καπελέρης υποστήριξε ότι εάν ο τότε Υπουργός του παρέδιδε ψηφιακό δίσκο με ονόματα δεν θα τον παραλάμβανε ατύπως, αλλά θα του ζητούσε να γίνει επίσημα, με πρωτοκόλληση στο ΣΔΟΕ, ώστε να μπορέσει να αρχίσει ο έλεγχος από τις υπηρεσίες. Ωστόσο επέμεινε ότι ποτέ δεν του δόθηκε CD ούτε γνώριζε πως τα 10 ονόματα προέρχονταν από τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αν και έχει απαλλαγεί αμετάκλητα με βούλευμα, καθώς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έχει αποφανθεί ότι δεν στοιχειοθετείται καμία κατηγορία για τους χειρισμούς του αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ δέχθηκε οξεία κριτική από έδρας για την «ολιγωρία» του ΣΔΟΕ να ελέγξει τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού και να αξιοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ. Ωστόσο ο πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου επεσήμανε ότι αντικείμενο της δίκης δεν είναι η όποια «ολιγωρία-καθυστέρηση» ακόμα και ενδεχόμενος «δόλος» στην αξιοποίηση της λίστας.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!