Δικαιοσύνη
Νέα δίκη για το ναυάγιο του «Sea Diamond»
Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε, εν μέρει, την σχετική απόφαση του Εφετείου Πειραιά..
Νέα δίκη, με τρεις κατηγορούμενους για αδικήματα πλημμεληματικού βαθμού, θα γίνει για την υπόθεση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond (της εταιρίας Louis Cruises) το 2007, στη Σαντορίνη, καθώς αναιρέθηκε εν μέρει από τον Άρειο Πάγο η σχετική εφετειακή απόφαση.
Το Ποινικό Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου (απόφαση 63/2105) έκανε σήμερα δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα για μερική αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά και έτσι η υπόθεση αναπέμπεται στο ίδιο δικαστήριο για νέα κρίση, από άλλους δικαστές.
Το Εφετείο Πειραιά έχει καταδικάσει, κατά συγχώνευση, τον πλοίαρχο σε φυλάκιση πέντε ετών για πρόκληση σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης, για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, για παραβίαση του κανονισμού αποφυγής συγκρούσεων, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων. Ακόμα, τον καταδίκασε σε πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς τον Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.
Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρικής της Louis Cruises) καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, για πρόκληση σοβαρής εξακολουθητικής θαλάσσιας ρύπανσης από αμέλεια. Επίσης, του επιβλήθηκε πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς τον Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο.
Στον ανθυποπλοίαρχο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών, για διατάραξη από αμέλεια υδάτινης συγκοινωνίας, πράξη από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κίνδυνος για άνθρωπο και επήλθε θάνατος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια με αποτέλεσμα την πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα, για παραβίαση κανονισμού προς αποφυγή συγκρούσεως από αμέλεια με αποτέλεσμα τη βύθιση πλοίου και το θάνατο ανθρώπων.
Τελικά, ο Άρειος Πάγος έκρινε σήμερα ότι ορθώς καταδικάστηκε ο πλοίαρχος για παραμέληση διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων. Ταυτόχρονα, όμως, αναίρεσε κατά τα λοιπά την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι δεν έχει πλήρη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!