Γενικά
Παλαγγιά: Μπορεί να έχουμε κι άλλους νεκρούς θαμμένους στην Αμφίπολη
Απορρίπτει την περίπτωση να είναι θαμμένη η Ολυμπιάδα, καθώς και τη περίπτωση να πρόκειται για τάφο της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τα ευρήματα της Αμφίπολης σχολίασε η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά, υποστηρίζοντας πως, «πέντε είναι ο ελάχιστος αριθμός νεκρών που έχουν ταφεί στην Αμφίπολη. Στην ανακοίνωση είπαν ότι βρήκαν 550 οστά και οι 5 σκελετοί που έχουν παρουσιάσει είναι από τα 157 οστά. Μένουν άλλα 400 οστά προς εξέταση. Από ότι κατάλαβα μας λείπουν άλλοι 10 νεκροί».
Η κ. Παλαγγιά υποστήριξε επίσης σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο ΣΚΑΙ, « «Ο τάφος είναι μακεδονικός που ξαναχρησιμοποιήθηκε ύστερα από ορισμένους αιώνες. Ξεκινάει ίσως από τον 4ο αιώνα. Μετά καταστράφηκε, και τον 1ο π.Χ. αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους, μετά τη μάχη των Φιλίππων που είχε γίνει στην περιοχή της Αμφίπολης».
Η κ. Παλαγγιά δεν θεωρεί πιθανό να έχει ταφεί εκεί η Ολυμπιάδα, αλλά ούτε και να πρόκειται για ταφικό μνημείο της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, «Καταρχήν η Ολυμπιάδα θα είχε ταφεί μόνη της. Δεν θα ήταν με ένα νεογέννητο μέσα ούτε με μερικούς άνδρες. Η Ολυμπιάδα γνωρίζουμε από επιγραφικά δεδομένα ότι θάφτηκε στην Πύδνα, όπου και δολοφονήθηκε.
Έχουν βρεθεί τρεις επιγραφές στην Πύδνα. Η μία ήταν από τον τάφο της Ολυμπιάδας και οι άλλες δύο βρέθηκαν σε άλλους τάφους που αυτοπροσδιορίζονται ως τάφοι στον τάφο δίπλα της Ολυμπιάδας.
Τα μέλη των βασιλικών μελών θα δόθησαν στην Πέλλα και στις Αιγές. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να έχουμε εδώ την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο μόνος Μακεδόνας βασιλιάς που πέθανε στην Αμφίπολη είναι ο Φίλιππος ο πέμπτος», δήλωσε ακόμη, σημειώνοντας πως «η γυναίκα και το νεογέννητο πρέπει να είναι από κάποια οικογένεια τοπική της Αμφίπολης».
Ερωτηθείσα πως είναι δυνατό ένα τόσο επιβλητικό μνημείο να μην φιλοξενεί βασιλικά μέλη η απάντηση της αρχαιολόγου ήταν, ««ο μεγαλοπρεπής τάφος έγινε αργότερα. Εγώ πιστεύω ότι καταρχήν έχουμε έναν κανονικό μακεδονικό τάφο, ο οποίος κατεστράφη στην πορεία και ξαναχρησιμοποιήθηκε με προσθήκη των αγαλμάτων -τις Καρυάτιδες, τις Σφίγγες και την ορθομαρμάρωση.
Το λιοντάρι δεν είναι από τον τάφο. Δεν έχει τεκμηριωθεί καθόλου ότι έχει σχέση», συνέχισε, προσθέτοντας πως «ο τύμβος προϋπήρχε, απλώς έφτιαξαν έναν περίβολο. Πράγματι οι Καρυάτιδες, και το μωσαϊκό είναι εξαιρετικά και πιστεύω ότι τοποθετήθηκαν εκεί τον 1ο αιώνα π.Χ. για να τιμήσουν πιθανόν τους νεκρούς από τη μάχη των Φιλίππων», κατέληξε η κυρία Παλαγγιά, τονίζοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται και ανεξάρτητα από τα αποτέλεσμα τα ευρήματα του τάφου τον καθιστούν εντυπωσιακό.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!