Γενικά

01 Δεκεμβρίου 2014 11:47

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος

Έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την εργασία του για την συμβολή του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη του καρκίνου στο πνεύμονα.

-

Ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς και καθηγητές της χώρας μας, ο Δημήτρης Τριχόπουλος, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

Ο Δημήτρης  Τριχόπουλος γεννήθηκε το 1938 στον Βόλο. Το 1963 πήρε το πτυχίο του από την Ιατρική Αθηνών. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Λονδίνου, Χάρβαρντ και Οξφόρδης. Το 1972 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών, ενώ το 1981 δημοσιεύθηκε η εργασία του για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα.

Το 1989 εξελέγη τακτικός καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, ενώ το 1994 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουψάλας. Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν αντεπιστέλλον μέλος στις Ακαδημίες Γαλλίας και Βελγίου, ενώ το 2007 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Τιμής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Καρκίνου του ΠΟΥ για το σύνολο του έργου του.

Ο εκλιπών είχε συγγράψει πάνω από 650 επιστημονικά άρθρα και είχε λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων.

Αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του διαπρεπούς  Έλληνα, ξεκίνησαν  οι δηλώσεις συλλυπητηρίων προς την οικογένεια του εκλιπόντος και οι σχετικές ανακοινώσεις .

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Δημήτρη Τριχόπουλο, τον διαπρεπή επιστήμονα, τον πανεπιστημιακό δάσκαλο, τον διακεκριμένο ερευνητή, που τίμησε, όσο λίγοι, την επιστήμη του και τη χώρα του. Ο μεγάλος αυτός Έλληνας κέρδισε επάξια τον σεβασμό και το διεθνές κύρος με το επιστημονικό έργο του και το υψηλό ήθος του.

Οι διακρίσεις που τον συνοδεύουν μαρτυρούν την πολυεπίπεδη προσφορά του στην επιστήμη, αλλά και στην κοινωνία. Απευθύνω τα θερμά συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του».

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου

«Η απώλεια του καθηγητή και ακαδημαϊκού Δημητρίου Τριχόπουλου αποτελεί ένα θλιβερό γεγονός για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα διεθνώς και την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της. Με τη ζωή και το έργο του πλάτυνε τους ορίζοντες της επιστήμης την οποία υπηρέτησε, προάγοντας διαρκώς την επιστημονική γνώση και προσφέροντας με τα πορίσματα της έρευνάς του σπουδαία κοινωνική υπηρεσία.

 Η διεθνής αναγνώριση της σημασίας της έρευνάς του και η κορυφαία του σταδιοδρομία ανέδειξαν τις δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών και συνετέλεσαν στην εμπέδωση του "καλού ονόματος" που διαχρονικά, όσο και δικαιωματικά, έχουν κατακτήσει».

 

Μάκης Βορίδης

«Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Δημήτρη Τριχόπουλου, ενός ξεχωριστού ανθρώπου και επιστήμονα. Ενός ακαδημαϊκού, ο οποίος με την προσφορά του σημάδεψε το χώρο της Υγείας. Ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους διεθνώς ιατρούς, με φήμη και ικανότητα που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και τίμησε την χώρα μας. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)