Γενικά

05 Νοεμβρίου 2014 16:59

Τρέχουμε να κλείσουμε τις χωματερές για να γλιτώσουμε τα πρόστιμα

Σε καλό δρόμο οι προσπάθειες της κυβέρνησης αφού έχει ήδη αποκατασταθεί η συντριπτική πλειοψηφία των (ΧΑΔΑ).

-

Σε αγώνα δρόμου είναι η κυβέρνηση προκειμένου έστω και την τελευταία στιγμή να αποφύγουμε- μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση-  τα πρόστιμα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές. 

Το μεσημέρι η γγ του Υπεκα Νάντια Γιαννακοπούλου μαζί με το γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Δημήτρη Καλογερόπουλο συναντήθηκαν με εκπροσώπους από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δράσης για την πλήρη εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι Δήμαρχοι  Λακωνίας, Αργολίδας και Αρκαδίας θα πρέπει να διαμορφώσουν πρόγραμμα αποκατάστασης των παράνομων χωματερών

Από τις 3036 παράνομες χωματερές(1.128 από αυτές ήταν ενεργές)που υπήρχαν το 2005 χρονιά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει πλήρως αποκατασταθεί, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο πάνω από 300 έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί, ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται.

Ήδη, στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και σχεδόν στο σύνολο της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Κρήτης, δεν υπάρχουν πλέον ΧΑΔΑ. Η συστηματική προσπάθεια πλήρους εξάλειψης των παράνομων χωματερών θα συνεχιστεί και στα νησιά, κυρίως τα μικρά, όπου λόγω των ειδικών συνθηκών, απαιτείται ειδική αντιμετώπιση και υπέρβαση των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν. 

Το άμεσο κλείσιμο και η ταχεία αποκατάσταση όσων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) έχουν απομείνει, αφενός θα αποσοβήσουν μια πιθανή επιβολή προστίμων στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφετέρου θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, μέσω της ευρείας εφαρμογής της Διαλογής στην Πηγή και της Ανακύκλωσης.

Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η στήριξη από το ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση δράσεων που προτάθηκαν για την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)