Γενικά

05 Νοεμβρίου 2014 16:22

Χαμόγελα για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς

Μεγαλύτερη παραγωγή και καλύτερες τιμές περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί στην χώρα μας, για την φετινή σεζόν.

-

Ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα για την Ελληνική αγροτική παραγωγή είναι το ελαιόλαδο, η συνολική παραγωγή του οποίου ήταν πολύ χαμηλή την περασμένη χρονιά λόγω  καταστροφής μέρους της παραγωγής.

Τα νέα όμως για τους ελαιοπαραγωγούς είναι ευχάριστα φέτος σε δύο επίπεδα. Αυτό της ποσότητας κι αυτό της τιμής που θα διαμορφωθεί για τον παραγωγό. Σε ότι αφορά την παραγωγή οι εκτιμήσεις μιλάνε για διπλασιασμό της περίπου, καθώς από τους 158.000 τόνους θα εκτιναχθεί στις 300.000.

Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό αλλά η εκτίμηση που φέρνει την παγκόσμια παραγωγή να είναι φέτος κατά 20% μειωμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του παραγωγού.

Το μεγάλο πρόβλημα στην παγκόσμια παραγωγή έγκειται στην συγκομιδή της Ισπανίας, η οποία είναι η πρώτη χώρα σε παράγωγη ελαιολάδου παγκοσμίως. Η Ιβηρική χώρα πλήττεται από ξηρασία που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013 και διήρκεσε μέχρι τον φετινό Μάιο. Πάνω από την μισή παραγωγή των Ισπανών θα λείψει από την αγορά και εξαιτίας αυτού του γεγονότος η ζήτηση θα αυξηθεί.

Σε ότι αφορά τους άλλους «παίκτες» της αγοράς, η μοναδική χώρα που λόγω μεγέθους παραγωγής θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση είναι η Ιταλία και εκεί η παραγωγή θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα. Στην Συρία ο εμφύλιος πόλεμος θα περιορίσει αισθητά την παραγωγή, ενώ σημαντική άνοδο περιμένουν στην Τυνησία που είναι μια από τις αναδυόμενες χώρες στην παραγωγή ελαιολάδου.

Το θετικό όμως για τον Έλληνα παραγωγό είναι το καλό όνομα του λαδιού μας στην παγκόσμια αγορά και οι ελλείψεις στο επίσης καλό λάδι των Ισπανών θα στείλει τους αγοραστές στη χώρα μας για να καλύψουν τα κενά.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθούν και τα πρώτα χρήματα από την επιδότηση στους παραγωγούς που θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό να πιστώνεται το 50% της επιδότησης που δικαιούνται. Για το άλλο μισό θα πρέπει να περιμένουν ως τις γιορτές, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)