Παιδεία-Θρησκεία
Διακρίθηκε ανάμεσα στους καλύτερους η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ
Την 7η θέση στην Ευρώπη και την 28η παγκοσμίως κατέκτησε η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατέκτησε την 28η θέση ανάμεσα στις ομοειδείς σχολές του κόσμου και την 7η στην Ευρώπη, σύμφωνα με την κατάταξη QS World University Rankings, που αξιολογεί κάθε χρόνο τα πανεπιστήμια.
Η Σχολή συγκέντρωσε υψηλότερη βαθμολογία από τμήματα κορυφαίων πανεπιστημίων της Ευρώπης, όπως της Οξφόρδης, του Κέμπριτζ, τα πολυτεχνεία της Ζυρίχης, της Λοζάνης, κ.α..
Πρόκειται μάλιστα για μία από τις δύο σχολές από τις 13 ευρωπαϊκές πόλεις – ανάμεσα στις 50 του κόσμου- που δεν έχουν δίδακτρα.
«Δουλεύουμε καλά. Έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο διδακτικό προσωπικό κι επειδή η σχολή μας απολαύει σεβασμού από την ελληνική κοινωνία, μας έρχονται πολύ καλοί φοιτητές. Εδώ μπορεί να μη γνωρίζει ο πολύς κόσμος τη δουλειά μας αλλά στο εξωτερικό μάς ξέρουν», δηλώνει ο κοσμήτορας της Σχολής, Δημήτρης Κουτσογιάννης.
Η σχολή του ΕΜΠ ανέβηκε στην κατάταξη, από τα έτη 2011 και 2012-οπότε και βρισκόταν στην 51η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ έπεσε από την 25η θέση που είχε καταλάβει το 2013.
«Ένα από τα θετικά της Σχολής είναι το πολύ ευρύ πρόγραμμα σπουδών που σου δίνει τα απαραίτητα εφόδια και τη δυνατότητα να ασχοληθείς με πολύ διαφορετικά αντικείμενα», λέει στην εφημερίδα Έθνος, ο 27χρονος Δημοσθένης Τσακνιάς, που αποφοίτησε το 2011, συνέχισε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και τώρα δουλεύει στο Λονδίνο, σε μια εταιρεία που αναπτύσσει μοντέλα φυσικών καταστροφών.
«Σίγουρα έπαιξε κάποιον ρόλο το ΕΜΠ για να με δεχτούν στη Ζυρίχη. Επιστημονικά το επίπεδο της Σχολής είναι πολύ καλό. Υπάρχουν αξιόλογοι καθηγητές με αναγνώριση στο εξωτερικό και μεράκι να ασχοληθούν με τους φοιτητές οργανώνοντας εκπαιδευτικές εκδρομές, συμμετοχές σε συνέδρια κ.ά. Εμείς κάναμε σχεδόν μια εκπαιδευτική εκδρομή τον χρόνο. Είχαμε πάει για παράδειγμα Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία για να δούμε αστοχίες έργων, όπως ένα φράγμα που έσπασε, σήραγγες με ατυχήματα κ.ά., αλλά και Ολλανδία για τα αντιπλημμυρικά έργα», συμπληρώνει ο ίδιος και εκτιμά ότι δεν είναι τυχαίο πως πολλοί απόφοιτοι της Σχολής διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Ο ίδιος άλλωστε, διαπίστωσε το καλό του υπόβαθρο δουλεύοντας στην Ελβετία.
«Μπορεί το ΕΜΠ να μην έχει ως όνομα το κύρος του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, αλλά επιστημονικά δεν υπολείπεται. Σε κάποιους τομείς είναι καλύτερη η Ζυρίχη, σε άλλους η Ελλάδα. Φαίνεται άλλωστε από τις δημοσιεύσεις και τον βαθμό αναγνώρισης που έχουν οι καθηγητές στο εξωτερικό. Τα προβλήματα είναι, όπως στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια, η υποχρηματοδότηση, η οργάνωση και οι υποδομές».
Για την απαιτητική καθημερινότητα στη σχολή μίλησε στο Έθνος ο προπτυχιακός φοιτητής στο 5ο έτος, Λάζαρος Λάππας. «Η σχολή απαιτεί αρκετές ώρες κάθε μέρα αφοσίωσης και πολλή δουλειά. Μου έχει δώσει μια καλή γνώση του αντικειμένου μου και κριτική σκέψη. Είναι μια καλή σχολή αναγνωρισμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό». Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα , όπως και περιθώρια βελτίωσης, θα προσθέσει. Γι' αυτό και συνιστά εγρήγορση και όχι εφησυχασμό. Τα εργαστήρια θα μπορούσαν να είναι περισσότερα στο προπτυχιακό επίπεδο, αν και οι υποδομές είναι, λέει, αξιοζήλευτες. Στα θετικά ο κ. Τσακνιάς συγκαταλέγει και τον δωρεάν χαρακτήρα των σπουδών. «Είναι μια πολύ σημαντική επένδυση από το κράτος. Το ζήτημα βέβαια είναι να μένουν στην Ελλάδα οι απόφοιτοι, για να γίνεται απόσβεση της επένδυσης».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!