Γενικά

08 Σεπτεμβρίου 2014 18:45

«Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ ”τα εθνικά καθεστώτα στήριξης” της ενέργειας»

Απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-


Του Νίκου Γερακάρη 

Είναι ή όχι σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, τα «εθνικά καθεστώτα στήριξης» της ενέργειας η οποία παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και περιορίζεται μόνο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας τους εγκατεστημένους στην εθνική επικράτεια; 

Η απάντηση από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρόεδρος ο Έλληνας δικαστής Βασίλειος Σκουρής) είναι ΝΑΙ. Σύμφωνα με την απόφαση της 1ης Ιουλίου 2014, τα κράτη-μέλη δεν υποχρεούνται να στηρίζουν τη χρήση πράσινης ενέργειας εντός άλλου κράτους-μέλους. Είναι, δηλαδή, σύμφωνα με το εθνικό καθεστώς στήριξης που προβλέπει τη χορήγηση διαπραγματεύσιμων  πιστοποιητικών ηλεκτρικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μόνο στην εθνική επικράτεια. 

Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης εκδόθηκε με αφορμή διένεξη για ένα αιολικό πάρκο στη Φινλανδία. Κατά το Δικαστήριο: Ο περιορισμός στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας δικαιολογείται από τον σκοπό του γενικού συμφέροντος του συνίσταται στην προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να προστατευθεί το περιβάλλον και να αποτραπούν οι κλιματικές αλλαγές. Και τούτο λόγω της ανάγκης μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο της εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο, της ανάγκης προστασίας της υγείας και της ζωής των προσώπων και των ζώων και της προφύλαξης των φυτών, που απειλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την επιταγή για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Το εν λόγω καθεστώς στήριξης είναι αναγκαίο για να ευνοηθούν, μακροπρόθεσμα, οι επενδύσεις στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και τα κράτη-μέλη να επιτύχουν τους δεσμευτικούς στόχους που επιβάλλει η Οδηγία 2009/28, όσον αφορά την παραγωγή αυτού του είδους ενέργειας στο έδαφός τους, όπως επισημαίνει στο τελευταίο τεύχος του ΝΟΜΙΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ (επίσημο όργανο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών) η δικηγόρος Ιωάννα Κουφάκη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)