Δικαιοσύνη

17 Ιουλίου 2014 13:28

Απαλλαγή από το χαράτσι με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Το ακίνητο απαλλάχθηκε από το Τέλος και επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη το χρηματικό ποσό.

-



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο με αίτημα να απαλλαγεί ακίνητό του, το οποίο βρίσκεται στην παλαιά πόλη των Χανίων και αποτελεί αρχαίο μνημείο, από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) του έτους 2011.

Σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το συγκεκριμένο ακίνητο έχει χαρακτηρισθεί αυτοτελώς ως αρχαίο μνημείο, καθώς διατηρεί αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία της όψιμης Βενετοκρατίας και της πρώιμης Τουρκοκρατίας.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων απαλλάσσονται από το ΕΕΤΗΔΕ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε προς τη Διεύθυνση Φορολογίας Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών ότι το εν λόγω ακίνητο είναι αρχαίο μνημείο και ότι, σύμφωνα με την νομοθεσία, δεν απαιτείται η έκδοση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οποιασδήποτε άλλης διοικητικής πράξης. Συνεπώς, δεν υφίσταται σχετικό ΦΕΚ για να προσκομιστεί στην αρμόδια ΔΟΥ, όπως προέβλεπε η σχετική εγκύκλιος ως προϋπόθεση για την απαλλαγή του ακίνητου από το ΕΕΤΗΔΕ.

Επιπλέον, τόνισε ότι το ακίνητο πληροί σαφέστατα τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις απαλλαγής του από το ΕΕΤΗΔΕ. Το Υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη και, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ, το ακίνητο απαλλάχθηκε από το Τέλος και επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη το χρηματικό ποσό που είχε εν τω μεταξύ καταβάλει.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)