Γενικά

15 Ιουλίου 2014 15:15

«Απενεργοποιούν» την… βόμβα των ετοιμόρροπων κτιρίων της Αθήνας

Άμεσης προτεραιότητας για τη δημοτική αρχή και το Υπουργείο Περιβάλλοντος η εφαρμογή σχεδίου αξιοποίησης ή απόσυρσης των εγκατελελειμμένων κτιρίων της Αθήνας.

-



Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Η επίσπευση των διαδικασιών για την πλήρη αξιοποίηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης,  ώστε να αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα των εγκαταλελειμμένων, ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων στην Αθήνα, αποφασίστηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη. Μάλιστα η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση θα είναι έτοιμη μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ακόμα ο Γ.Γ Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης, κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, η Πρόεδρος του ΟΡΣΑ, κα. Βιβή Μπάτσου και η Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κα. Δάφνη Μπαρμπαγιαννέρη, συμφωνήθηκε ότι η αξιοποίηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, θα γίνει στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνέργειες και συντονισμό μεταξύ του δήμου Αθηναίων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με στελέχη του ΥΠΕΚΑ και του Δήμου  της Αθήνας, που θα εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης των εγκαταλελειμμένων, ετοιμόρροπων και επικίνδυνων για την υγεία κτιρίων, αξιοποιώντας την καταγραφή των πολεοδομικών, αρχιτεκτονικών και ιδιοκτησιακών προβλημάτων που έχει γίνει από τον δήμο Αθηναίων.

Ακόμη δόθηκε προτεραιότητα στη δρομολόγηση ενός πιλοτικού προγράμματος αξιοποίησης ή απόσυρσης των κτιρίων αυτών, προκειμένου στη συνέχεια να εφαρμοστεί και στο σύνολο της πόλης, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, και ταυτόχρονα την αποκατάσταση του περιαστικού χώρου, ώστε να ενδυναμωθεί η τάση για επιστροφή στο κέντρο της πόλης με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον για την Αθήνα.

«Μέσα στο Σεπτέμβριο θα έχουμε προσδιορίσει το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος, θα έχουμε επιπλέον καταγράψει πλήρως όλα τα κτίρια που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, και βεβαίως θα προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο βήμα, που θα είναι ορατό από τους πολίτες της Αθήνας σύντομα, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα κτίρια, ώστε αυτό το οποίο έχουμε σχεδιάσει να έχει και πρακτική εφαρμογή», δήλωσε ο κ. Μανιάτης, υπογραμμίζοντας ότι: «κάνοντας αυτές τις παρεμβάσεις διαμορφώνουμε ένα συνολικότερο πλαίσιο με το οποίο μπορούμε και στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά συγκροτήματα της χώρας να αντιμετωπίσουμε αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης επισήμανε την σημασία και τη συμβολή της συγκεκριμένης παρέμβασης στη δημόσια υγείας της πρωτεύουσας: «Τώρα, προχωράμε ουσιαστικά μαζί με το ΥΠΕΚΑ στη νομοθετική κατοχύρωση των μέτρων εκείνων με τα οποία θα μπορέσουμε είτε να τα αξιοποιήσουμε ταχύτατα, είτε να τα αποσύρουμε, ούτως ώστε να λειτουργήσει ως ένα πιλοτικό παράδειγμα για την πόλη και τη χώρα και ως το πρώτο βήμα για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης που έχουμε αρχίσει με το υπουργείο εδώ και δύο χρόνια», είπε ο κ. Καμίνης.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)