Γενικά

27 Φεβρουαρίου 2014 20:47

Οι αρκούδες ξύπνησαν στο Νυμφαίο και περιμένουν επισκέπτες

Τις πρώτες ανοιξιάτικες βόλτες κάνουν οι αρκούδες του Καταφυγίου στο Νυμφαίο, οι οποίες ξύπνησαν και αναμένουν τους μελλοντικούς επισκέπτες.

-



Το σκηνικό στο καταφύγιο της καφέ αρκούδας δεν θυμίζει σε τίποτα χειμώνα καθώς η απουσία του χιονιού και ο ανοιξιάτικος καιρός σήμαναν το εγερτήριο για τις 10 αρκούδες.

Ο φετινός ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα ο «χειμέριος ύπνος» των αρκούδων να διαρκέσει μόλις για 1,5 περίπου μήνα (μέσα Ιανουαρίου – τέλη Φεβρουαρίου).

Όπως κάθε χρόνο, οι δύο νεότεροι αρκούδοι  ξύπνησαν πρώτοι και σιγά-σιγά τους ακολούθησαν  ακόμη πέντε. Άλλοι δύο αρκούδοι και πάλι μοιράστηκαν τη φωλιά τους, και ξύπνησαν μαζί, αλλά προτιμούν ακόμα να περνούν εκεί τον περισσότερο χρόνο.

Προς το παρόν οι περισσότερες αρκούδες δείχνουν νωχελικές και η διάθεσή τους για φαγητό δεν έχει επανέλθει ακόμη, κάτι που είναι φυσιολογικό όταν ξυπνάνε από το χειμέριο ύπνο. Μόνο μία αρκούδα παραμένει στη φωλιά της, που ως μεγάλη σε ηλικία, κοιμάται πρώτη και ξυπνάει τελευταία.

Για τις πρώην αιχμάλωτες αρκούδες του Καταφυγίου είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν φυσικό βιολογικό κύκλο και να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο. Το ξύπνημα των αρκούδων σηματοδοτεί ουσιαστικά και την άφιξη της άνοιξης, με βάση το αλάνθαστο ένστικτο που διαθέτουν. 

Οι επισκέπτες μπορούν από αυτό το Σάββατο, 1 Μαρτίου, να επισκέπτονται το Καταφύγιο καθημερινά (εκτός Τετάρτης) και Σαββατοκύριακα 10.00-16.30 (Ώρες ξεναγήσεων: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30).

Ανοικτοί γι’ αυτό το τριήμερο και κάθε Σαββατοκύριακο και αργία θα είναι και οι άλλοι δύο χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου, το Καταφύγιο του Λύκου στην Αγραπιδιά Φλώρινας (ώρες λειτουργίας 10.00-16.30) και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο με τα ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙΑ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά 4-12 ετών όπου λειτουργεί παιδαγωγικό εργαστήρι.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)