Γενικά

22 Ιανουαρίου 2014 16:00

Συναγερμός από κρούσματα λύσσας στη Θεσσαλονίκη

Νέα κρούσματα λύσσας προκαλούν έντονη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

-

Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων λύσσας σε κόκκινες αλεπούδες και σκύλους. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων λύσσας στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανέρχεται πλέον στα δέκα ενώ για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται λύσσα σε σκύλο στην περιοχή.

Οι εστίες εμφάνισης της λύσσας, όσον αφορά στην κόκκινη αλεπού εντοπίστηκαν στις περιοχές Νεοχωρούδα του Δήμου Ωραιοκάστρου, Ευαγγελισμός και Βασιλούδι του Δήμου Λαγκαδά και Μόδι του Δήμου Βόλβης.

Η κόκκινη αλεπού θεωρείται δεξαμενή του ιού της λύσσας και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του νοσήματος σε σκύλους, γάτες, άγρια ζώα, παραγωγικά ζώα και ανθρώπους γι αυτό και έχει σημάνει συναγερμός στις παραπάνω περιοχές όπου βρίσκονται πολλά σκυλιά.

Μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού:

Προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού, πρέπει να εφαρμόζονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα παρακάτω μέτρα σε ακτίνα 50km από την εστία:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων, ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς και στους κυνηγετικούς σκύλους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με μολυσμένες αλεπούδες.

Οποιαδήποτε μετακίνηση παραγωγικών ζώων θα γίνεται κατόπιν έγκρισης της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Οι μετακινήσεις των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών από και προς την ζώνη 50km γύρω από την εστία της λύσσας, επιτρέπονται μόνον εφόσον τα ζώα είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας πριν τη μετακίνησή τους.

Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) να ειδοποιείται άμεσα η τοπική κτηνιατρική υπηρεσία για την περισυλλογή τους.

Το ίδιο και στην περίπτωση που εντοπιστούν άγρια ή κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά, συμβατή με τη λύσσα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)