Βουλή
Εκ διαμέτρου αντίθετα τα πορίσματα των κομμάτων για το “Ερρίκος Ντυνάν”
Ολοκληρώθηκε η πρώτη από τις τέσσερις συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την Υγεία.
Τα δικά τους πορίσματα τους για το "Ερρίκος Ντυνάν", ανέπτυξαν Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, στη συνέχεια του πορίσματος της πλειοψηφίας που είχε δοθεί την Δευτέρα στα μέλη της Επιτροπής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης πρότεινε ένα κλιμάκιο από μέλη της εξεταστικής επιτροπής να επισκεφθεί την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Παπασπύρου ώστε να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν προκύψει σχετικά με τα έγγραφα που ευρέθησαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ωστόσο, δέχτηκε την πρόταση του εισηγητή της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά να ζητηθεί από την κ.Παπασπύρου ένα έγγραφο αναφορικά με τα συγκεκριμένα ευρήματα.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής στην τοποθέτησή του δήλωσε ότι από το δικό τους πόρισμα προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη για παραβίαση του Συντάγματος για την υπόθεση του "Ερρίκος Ντυνάν", ενώ εισηγήθηκε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα σχετικά με:
1) όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Ανδρέας Λοβέρδος,
2) τη σύμβαση της 4-7-2012 για εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»,
3) την αποδοχή από τον Άδ. Γεωργιάδη και από τα μέλη του Δ.Σ. του "Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν" του Μνημονίου της 26-3-2014 και την με υπογραφή του από τον ίδιο (Α. Γεωργιάδη) και από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΚΙΕΝ Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως,
4) με τη μη διενέργεια προσωρινού φορολογικού ελέγχου και τη μη προσκομιδή από το υπόχρεο ΔΣ του ΚΙΕΝ των αναγκαίων για την ολοκλήρωση της υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών, με αποτέλεσμα αυτή να μην ενεργοποιηθεί.
Επίσης, ο κ. Τζαμακλής δήλωσε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές οι εκτιμηθείσες αξίες των πραγμάτων (κινητών και ακινήτων) και των άυλων δικαιωμάτων καθώς υπελείποντο των πραγματικών.
Τέλος, σχετικά με τις αργομισθίες των προσώπων, που αναφέρονται στο κατατεθέν από τον μάρτυρα Λ. Λιαρόπουλο βάση των λεγομένων του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί αδικήματα, δεδομένου ότι με την καταβολή των ποσών αυτών εζημιώθη η περιουσία του ΚΙΕΝ.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς αφού σε πολλά σημεία της σημερινής του τοποθέτησης κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχοποιητικά για πολιτικά πρόσωπα, διαφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Τζαμακλή. Όπως είπε αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι το θέμα έχει ελεγχθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη και έχουν αποδοθεί ακόμα και ποινές φυλάκισης σε πρόσωπα που ευθύνονταν, ενώ εάν προέκυπταν ευθύνες πολιτικών οι εισαγγελείς ήδη θα τις είχαν στείλει στη Βουλή. Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ότι όλες οι κινήσεις και πράξεις πολιτικών προσώπων έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Από την πλευρά της ΔΗΣΥ, η Εύη Χριστοφιλοπούλου διαφώνησε και αυτή με τις απόψεις και αιτιάσεις του πορίσματος της πλειοψηφίας και υποστήριξε ότι τα όσα έγιναν στο ιδιωτικό νοσοκομείο κοινωφελούς χαρακτήρα με μορφή ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν ήταν νόμιμα και δεν ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον. Η κ. Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα και σημείωσε ότι δεν διαπράχθηκε καμία παράνομη ή επιζήμια πράξη αναφορικά με το Ερρίκος Ντυνάν.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος στην τοποθέτησή του έκανε αναφορά στα λεγόμενα του πρώην υπουργού Υγείας Γιώργου Σούρλα ο οποίος είχε κάνει λόγο για πράξεις και παραλείψεις αναφορικά με το Ερρίκος Ντυνάν, ενώ σημείωσε ότι βουλευτές της ΔΗΣΥ και της ΝΔ σε μία άλλη εξεταστική για τον Γιάννο Παπαντωνίου είχαν κάνει λόγο για σκευωρία, «όπως κάνουν και τώρα».
Ο κ. Παπαχριστόπουλος, διαφωνώντας με τον εισηγητή της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά, υποστήριξε ότι το Ερρίκος Ντυνάν ήταν Κοινωφελές Ίδρυμα και όχι ιδιωτικό ίδρυμα, και ως εκ τούτου διαφώνησε με την πώλησή του την οποία χαρακτήρισε σκάνδαλο και προμελετημένο έγκλημα.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γιώργος Λαμπρούλης επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι πρέπει να εξετασθούν οι όποιες καταγγελίες για διαβλητές και παράνομες πράξεις και ταυτόχρονα η έρευνα να επεκταθεί συνολικά στους παράγοντες που διαμορφώνουν την -επικίνδυνη για τον λαό μας- κατάσταση στον χώρο της Υγείας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς. «Το νοσοκομείο το "Ερρίκος Ντυνάν" ήταν μια επιχείρηση της μεγαλύτερης ΜΚΟ στην Ελλάδα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που πουλούσε τις εργασίες της» είπε ο κ. Λαμπρούλης. Τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι αναγκαία η διερεύνηση όλων των υποθέσεων και η απόδοση των πολιτικών ευθυνών που φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν αυτές τις υποθέσεις. «Είναι αναγκαία, επίσης, η παραπέρα διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες, που πρέπει να αποδοθούν -εφόσον φυσικά αποδειχθούν και τέτοιες- με την αποστολή του σχετικού φακέλου στη Δικαιοσύνη, για την υπόθεση του "Ερρίκος Ντυνάν", που συζητάμε σήμερα, όπως επίσης και για τις άλλες υποθέσεις τις οποίες θα τοποθετηθούμε στην συνέχεια (αρθροσκοπήσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ, φάρμακο)», προσέθεσε ο Γιώργος Λαμπρούλης, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα πολιτικές ευθύνες στη σημερινή κυβέρνησης, «που συνεχίζει υλοποιώντας αυτές τις στρατηγικές επιλογές, που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην υγεία».
Ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα βγάλει δικό του πόρισμα αλλά θα καταθέσει, εντός της εβδομάδας, παρατηρήσεις στο πόρισμα της πλειοψηφίας. Για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε ότι το Ερρίκoς Ντυνάν δεν αποτελούσε ούτε ιδιωτική κλινική ούτε δημόσιο νοσοκομείο «ήταν μια sui generis κατάσταση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Είπε ότι υπήρχε διαπλοκή και κακοδιαχείριση στο εν λόγω νοσοκομείο ενώ σημείωσε ότι δεν μπορούν να τεκμηριωθούν ποινικές ευθύνες υπουργών.
Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας υποστήριξε ότι το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ένα μόρφωμα στη νομική του φύση και υπό το καθεστώς της κακοδιαχείρησης οδηγήθηκε νομοτελειακά στον πλειστηριασμό. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η Ένωση Κεντρώων πιστεύει πως από τούδε και στο εξής είναι απαραίτητος ο διακομματικός χαρακτήρας και η ύπαρξη εισαγγελέα σε όλες τις πράξεις του Δημοσίου ώστε η χώρα να βγει από την κρίση.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!