Γενικά

18 Ιουλίου 2018 09:20

Απάντηση του Μαξίμου στην ΝΔ για την εταιρεία των αδελφών Τσίπρα

Τι είπε στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τους ισχυρισμούς της ΝΔ. Τι ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση. Τι λέει ο Ν. Παρασκευόπουλος.

Απάντηση του Μαξίμου στην ΝΔ για την εταιρεία των αδελφών Τσίπρα
-

Στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με δημοσιεύματα και καταγγελίες για την εταιρεία των αδελφών Τσίπρα απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέροντας τις θέσεις του Πρωθυπουργού για τα σημεία στα οποία αναφέρεται η ΝΔ.

Την Τρίτη, η Νέα Δημοκρατία εμφάνισε έγγραφα που όπως αναφέρει «αποδεικνύουν ότι η εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα, εν πλήρει γνώσει της, διεκδίκησε ένα δημόσιο έργο ύψους 1,1 εκ ευρώ καταθέτοντας -και μάλιστα δύο φορές στις αρμόδιες αρχές- πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα».

Αφού αναφέρει μια σειρά περιστατικών αναφορικά με την διεκδίκηση του έργου από την εταιρεία «ΔΙΟΔΟΣ», η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι «η εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα φέρεται να έχει κάνει τα εξής:

α) Να έχει εξ αρχής καταθέσει πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα, αλλάζοντας την ημερομηνία του εγγράφου που του είχε χορηγήσει το ΤΣΜΕΔΕ
β) Να έχει επανακαταθέσει νέο πλαστογραφημένο έγγραφο ισχυριζόμενη και πάλι ότι ο υπεύθυνος μηχανικός του έργου έχει ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ δεν είχε.

Ύστερα από όλα αυτά, στις 30/6/2015, ασκείται δίωξη και η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια. Τότε, ωστόσο, συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ο κ. Γεώργιος Τσίπρας που έχει στο μεταξύ αναλάβει τις δοτές θέσεις που του έχει παραχωρήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, δεν διώκεται. Αντιθέτως σε δίκη παραπέμπεται μόνον ο αδερφός του Πρωθυπουργού, κ. Δημήτρης Τσίπρας, ως διαχειριστής της ΔΙΟΔΟΣ.

Τότε ακριβώς καταγράφεται και μια εξόχως παράδοξη απόφαση της Δικαιοσύνης. Δεδομένου ότι το πλαστό έγγραφο χρησιμοποιήθηκε για την ανάληψη δημοσίου έργου ύψους 1,1 εκ ευρώ, η δίωξη θα έπρεπε να ασκηθεί με βάση το άρθρο 216 παρ. 3 που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Και αυτό γιατί το εν λόγω άρθρο αφορά την πλαστογράφηση με στόχο περιουσιακή βλάβη ή όφελος άνω των 150.000 ευρώ και μάλιστα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 20 ετών.

Παραδόξως, όμως, ο κ. Δημήτρης Τσίπρας διώχθηκε αρχικά με το πλημμεληματικού χαρακτήρα άρθρο 216 παρ. 2 που ορίζει ποινή φυλάκισης ως 5 έτη με ανασταλτικό χαρακτήρα. Στο δε ακροατήριο η έδρα αποφάσισε ξαφνικά ότι η δίωξη πρέπει να γίνει βάσει της προνομιούχου παραλλαγής του άρθρου 217 που προβλέπει ακόμη ελαφρύτερη ποινή φυλάκισης έως 1 έτος.

Το άρθρο 217, ωστόσο, αφορά περιπτώσεις χρήσης πλαστού εγγράφου με σκοπό αποκλειστικά την κάλυψη βιοτικών αναγκών του υπαιτίου ή τρίτου και μάλιστα χωρίς να απειλείται ή να προκύπτει βλάβη στην περιουσία άλλου. Με απλά λόγια ο κ. Δημήτρης Τσίπρας δεν διώχθηκε για απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου με σκοπό το περιουσιακό όφελος της εταιρείας ΔΙΟΔΟΣ, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός ύψους 1,1 εκ ευρώ θα εξυπηρετούσε απλώς τις... άμεσες βιοτικές ανάγκες της οικογένειας Τσίπρα, και μάλιστα χωρίς καμία βλάβη για το Δημόσιο.

Τι συνέβη στο τέλος όλοι το γνωρίζουν. Η υπόθεση ουδέποτε εξετάστηκε επί της ουσίας στη δίκη που έγινε το Σεπτέμβριο του 2017. Και αυτό γιατί το άρθρο 217 επελέγη και για έναν επιπλέον λόγο: Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα πλημμελήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή και τελέστηκαν μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία (31/3/16) θεωρούνται παραγεγραμμένα.

Έτσι ο μεν κ. Δημήτρης Τσίπρας εντέλει δεν καταδικάστηκε και το Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζει σήμερα για την τάχα αθώωσή του. Είναι όπως λέμε, ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».

Δημήτρης Τζανακόπουλος - Καλοκαίρι Μαζί Στις 7

Η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα μαζί στις 7», με τους Γιώργο Κούρο και Στεφανία Μουρελάτου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η ΝΔ έβγαλε μια ανακοίνωση που είναι για ποινικό δικαστήριο, ένα λιβελογράφημα που στόχο έχει να καλύψει σκάνδαλα που αφορούν τον αρχηγό και στελέχη της ΝΔ».

Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε επιγραμματικά ότι αδεν υπάρχει «χαριστική ρύθμιση» όταν το επιτόκιο είναι 6%, αρνήθηκε ότι υπήρξε ευνοϊκή συμπεριφορά έναντι της εταιρείας λόγω του «νόμου Παρασκευόπουλου», καθώς ίδιες και πιο ευνοϊκές διατάξεις περιείχε ο προηγούμενος νόμος, σημείωσε ότι σχετικό δικαστήριο – που αναφέρει η ΝΔ - δεν έγινε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Πρωθυπουργού, αλλά πριν καν αναλάβει καθήκοντα Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και ότι δεν υπάρχει καμία εμπορική σχέση του Πρωθυπουργού με το Δημόσιο, καθώς έχει γίνει παράδοση του διπλώματος μηχανικού πριν καν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σπυράκη: εξηγήσεις οφείλει να δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός

Σε δήλωση της, η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη αναφέρει «χθες αποδείξαμε με αδιάσειστα στοιχεία ότι τα μέλη της οικογένειας Τσίπρα επιχείρησαν με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα να πάρουν έργο του δημοσίου ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα ξαναρωτάμε: Γιατί δεν δικάστηκαν όπως ο νόμος ορίζει γι’ αυτές τις περιπτώσεις; Εξηγήσεις για το σκάνδαλο της οικογένειάς του οφείλει, πλέον, να δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».

Παρασκευόπουλος: Νέα σοδειά ψευδών  περί «νόμων της νύχτας»

Σε δήλωση του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Δικαισούνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφέρει

«Κάποιοι «γενναίοι» ρήτορες της Νέας Δημοκρατίας (δεν εννοώ βέβαια του ευπρεπείς νομικούς βουλευτές της) έχουν «ενθαρρυνθεί» πολύ από τη συνήθεια των αριστερών να μην μηνύουν τις συκοφαντίες. Τελευταίο κρούσμα η ανακοίνωση της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας ότι «τον Αύγουστο του 2016, ο νόμος Παρασκευόπουλου άλλαξε νύχτα προκειμένου να μην εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση του κου Δημήτρη Τσίπρα από το Δικαστήριο». Αλλού έγινε πάλι λόγος για «φωτογραφικό νόμο».

Με δύο λόγια παρακάτω η πραγματικότητα, δηλαδή η αποκάλυψη των θρασύτατων ψευδών.

Α. Τον Αύγουστο του 2016 με το άρθρο 8 του ν. 4411 δεν άλλαξε ο «νόμος Παρασκευόπουλου». Ίσα ίσα η ρύθμιση ήρθε σε συνέχεια αντίστοιχων ρυθμίσεων του 2012 (ν. 4043/2012) και του 2013 (ν. 4198/2013).

Β. Ρυθμίσεις όπως όλες οι παραπάνω, που αποσκοπούν στην ελάφρυνση των πινακίων των δικαστηρίων, έχουν ψηφιστεί πάμπολλες φορές από το 1982 και ύστερα. Οι υποθέσεις που έχουν οδηγηθεί σε παραγραφή υπό όρους χωρίς να δικαστούν επί της ουσίας μετριούνται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Φυσικά μια ρύθμιση που αφορά τόσους πολίτες και το σύνολο των ελαφρών εγκλημάτων αδιακρίτως δεν μπορεί να λέγεται φωτογραφική. Εκτός κι αν εννοείται πανοραμική φωτογραφία, που να καλύπτει από τις παραβάσεις του ΚΟΚ μέχρι τα ελαφρά πλημμελήματα του Ποινικού Κώδικα.

Γ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ανήκε στο κύριο σώμα του νομοσχεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι έγινε αντικείμενο νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας, τέθηκε σε διαβούλευση με τους θεσμούς και ανοικτά με το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Η νομοθετική αυτή προδικασία προϋποθέτει μακρόχρονη δουλειά.

Δ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση του ν. 4411/2016 υπερψηφίστηκε με ευρύτερη πλειοψηφία, δηλαδή και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από το ΚΚΕ.

Ε. Ο νόμος 4411/2016 προέβλεψε την παραγραφή υπό όρους για ελαφρά πλημμελήματα, δηλαδή εκεί που η ανώτατη ποινή δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια. Ωστόσο η επίμαχη υπόθεση, η οποία ουδέποτε κρίθηκε, απειλούνταν με ποινή που δεν υπερέβαινε καν το ένα έτος και επομένως ενέπιπτε στα όρια των προηγούμενων ρυθμίσεων του 2012 και του 2013.

Είναι σαφές ότι οι ψευδολόγοι αδιαφορούν για τη δικαιοσύνη, αναρωτιέμαι μόνο αν ντρέπονται».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)