Ευρωπαϊκή Ενωση
“Μάχη” για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες
Να γεφυρώσουν τα… αγεφύρωτα επιχειρούν οι ηγέτες 16 χωρών-μελών. Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Στη σκιά των δημόσιων αντεγκλήσεων των Ευρωπαίων ηγετών και την προφανή αδυναμία να βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες 16 χωρών-μελών για το μεταναστευτικό.
Και όλα αυτά εν μέσω πιέσεων που δέχεται η Άνγκελα Μέρκελ για μπορέσει να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησής της, αλλά και με τη νέα ιταλική κυβέρνηση να αρνείται να διευκολύνει την κατάσταση, απειλώντας να κλείσει τα λιμάνια της.
Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.
2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.
3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.
Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.
Η Άνγκελα Μέρκελ, που τελεί υπό στενή πολιορκία από τους «φίλους» της και εταίρους της Βαυαρούς, ζητά τώρα να σταματήσει η μετακίνηση των μεταναστών/προσφύγων από χώρα σε χώρα τη Ε.Ε.- με άλλα λόγια να σταματήσει η πρακτική της Ιταλίας που καταγράφει τους μετανάστες κατά την άφιξή τους, αλλά τους αφήνει στη συνέχεια να «εξαφανίζονται» στις Άλπεις και να φτάνουν στη Γερμανία.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, κατέστησε σαφές πως η έκτακτη Σύνοδος δεν γίνεται για να σωθεί η Μέρκελ, η οποία προσπαθεί να προλάβει το αντάρτικο της CSU για το προσφυγικό, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Ζεεχόφερ, της έχει δώσει δύο εβδομάδες προθεσμία.
«Δεν είναι ζήτημα για εμάς το εάν η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στάθηκε στο θέμα της εσωτερικής μετακίνησης προσφύγων και πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε ξεκάθαρες ιδέες για το πώς θα λυθεί το ζήτημα, βασισμένες στις αξίες της ΕΕ».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε πως η κυβέρνησή του «κρατά μια εποικοδομητική στάση σε αυτή αλλά και στη Σύνοδο της Πέμπτης, και βασίζεται στις αξίες της ΕΕ». Ερωτηθείς για τα hotspots τόνισε ότι αυτά θα βασιστούν επίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της Ενωσης.
Η ιταλική πρόταση
Ο έως σήμερα αμέτοχος στον δημόσιο «διάλογο» Ιταλός πρωθυπουργός, που άφηνε τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, παρουσίασε μια «εντελώς νέα πρόταση» η οποία φέρει το όνομα «Ευρωπαϊκή πολυεπίπεδη στρατηγική για το μεταναστευτικό».
Η πρότασή του περιλαμβάνει 6 κεφάλαια και 10 στόχους. Πρόκειται για το περίγραμμα μιας πολιτικής διαχείρισης και ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, ώστε να βρεθεί μια αποτελεσματική και βιώσιμη λύση.
«Στόχος μας είναι να ξεπεραστεί η γαλλο-γερμανική αντίσταση», τόνισε, «και να επισπευσθεί η αλλαγή στη διαχείριση των αρχικών σταδίων του μεταναστευτικού. Η ιδέα βασίζεται στην ανάγκη να υπάρξουν ευρωπαϊκά σύνορα, ασχέτως της χώρας που εισόδου των μεταναστών. Επομένως, να τοποθετούνται όλοι, είτε έχουν δικαίωμα για άσυλο είτε όχι με συγκεκριμένες ποσοστώσεις».
«Θέλουμε να ξεπεράσουμε τον κανονισμό του Δουβλίνου με βάση μια λογική έκτακτης ανάγκης», ανέφερε, «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με έναν δομικό τρόπο πράγμα που ζητά και η κοινή γνώμη στην πατρίδα μου».
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, που έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των κλειστών συνόρων, δήλωσε ότι «ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, αλλά πρέπει να προστατευθούν τα Δυτικά Βαλκάνια».
Μάλιστα έθεσε τους όρους του: «1ον, να σφραγιστούν τα εσωτερικά σύνορα, 2ον, να επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους οι οικονομικοί μετανάστες και 3ον, να γίνουν συμφωνίες με την Τυνησία και την Ιορδανία για τη φιλοξενία hot-spots.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!