Γενικά

17 Μαΐου 2018 18:39

Εκλογικό σύστημα: τα κόμματα συμφωνούν, αλλά κατέληξαν σε διαφωνία!

Την πρόταση τους για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του Υπολοίπου Αττικής κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Θα συναινέσουμε μόνο αν δοθεί ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού λέει η ΝΔ.

Εκλογικό σύστημα: τα κόμματα συμφωνούν, αλλά κατέληξαν σε διαφωνία!
-

Με θέμα την κυβερνητική πρόταση για την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών διακομματική συνάντηση, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της ΔΗΣΥ, του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε πως «είναι θετικό ότι από τα επτά κόμματα που είχαμε καλέσει, τα πέντε αισθάνθηκαν την ανάγκη να βρεθούμε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε το θέμα της κατάτμησης της Β’ Αθήνας».

Όπως είπε, παρουσιάστηκε μία εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει την κατάτμηση της Β’ Αθήνας, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής. «Ο στόχος μας είναι ένας: Να δώσουμε ένα σήμα ότι πρέπει σε αυτή την “mega” Περιφέρεια να αποκατασταθεί η σχέση των βουλευτών με την ίδια την κοινωνία και τους ψηφοφόρους. Και από κει και ύστερα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις ευκαιρίες -που γεννιούνται σε αυτές τις μεγάλες εκλογικές Περιφέρειες- για να αναπτύσσονται διάφορες παθογένειες, οι οποίες χαρακτηρίζουν δυστυχώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα, ανέφερε ότι από την πλευρά των υπόλοιπων κομμάτων και κυρίως εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, συνδέθηκε αυτή η πρόταση με την ανάγκη ρύθμισης για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

Συνέδριο - ΣΥΡΙΖΑ - Σκουρλέτης

«Εμείς δεν είμαστε εξ’ αρχής αντίθετοι σε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να το εξετάσουμε με έναν εμπεριστατωμένο και συστηματικό τρόπο, ο οποίος να είναι συμβατός και με το Σύνταγμα, αλλά να λύνει και μία σειρά από διαδικαστικά ζητήματα. Αυτό δεν έγινε κατανοητό, τουλάχιστον από μεριάς της Νέας Δημοκρατίας, η οποία τα θεωρεί αυτά τα δύο ζητήματα αναπόσπαστα», σημείωσε.

Τέλος, όσον αφορά το μπόνους των βουλευτικών εδρών ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «η πρότασή μας είναι η απλή αναλογική, όπως κατατέθηκε. Είναι ήδη νόμος του Κράτους, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και μακάρι αυτοί οι οποίοι τότε δεν το είχαν ψηφίσει, τώρα να επανατοποθετηθούν και να δημιουργήσουν τους όρους για να το επαναφέρουμε».

Μάκης Βορίδης

ΝΔ: θα συναινέσουμε μόνο αν υπάρξει ενιαία ρύθμιση

Ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης, για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Το εκλογικό σύστημα και ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμεταλλεύσεως και ευκαιριακών ρυθμίσεων. Το ζήτημα της κατατμήσεως της Β’ Αθηνών είναι ένα θέμα το οποίο ούτως ή άλλως η Νέα Δημοκρατία έχει, εδώ και καιρό, θίξει, αναδείξει και συμφωνήσει.

 Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, δεν υπάρχει κάτι πρόσθετο να ειπωθεί, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι, για εμάς – και αυτό είναι ξεκάθαρο – είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη ρύθμιση του θέματος της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού. Είναι συνδεδεμένο γιατί αυτό είναι ζήτημα ισοπολιτείας, ισονομίας, βασικών εκλογικών δικαιωμάτων που σήμερα αποστερούνται οι Έλληνες οι οποίοι έχουν φύγει από τη Πατρίδα μας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά και προγενέστερα.

Στο ζήτημα αυτό είμαστε ξεκάθαροι: Θέλουμε ενιαία ρύθμιση. Θα συναινέσουμε και θα συμπράξουμε, μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ενιαία ρύθμιση και σε καμία άλλη περίπτωση».

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Κίνημα Αλλαγής: κατάθεση συνολικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο

Τις δικές του προτάσεις κατέθεσε και το Κίνημα Αλλαγής μέσω της εκπροσώπου του Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι:

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν γίνονται με συναλλαγές μεταξύ των κομμάτων αλλά με ολοκληρωμένες λύσεις. Γι’ αυτό εμείς καταθέσαμε την ολοκληρωμένη και συνολική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τον εκλογικό νόμο.

Η πρόταση μας περιλαμβάνει ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα,  την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και την δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά και μέτρα για την διαφάνεια. Εάν η Κυβέρνηση κατανοεί αυτή την αναγκαιότητα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση κατάθεση σχετικού Σχεδίου Νόμου για ψήφιση στη Βουλή.

Γιώργος Αμυράς - Twitter - Δελτίο Ταυτότητας - Βουλή

Το Ποτάμι: να υιοθετηθεί το σύνολο των προτάσεων μας

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

Εμείς στο Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, μέρος του οποίου θα ήταν η κατάτμηση της Β’ Αθήνας και ενδεχομένως και άλλων περιφερειών.

Επίσης η μείωση του εκλογικού bonus για το πρώτο κόμμα από πενήντα σε τριανταπέντε έδρες, η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού και ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών από ανεξάρτητη επιτροπή ανωτάτων δικαστικών πάνε πακέτο με την κατάτμηση των περιφερειών. Επομένως το Ποτάμι ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει το σύνολο των προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)