Κύπρος

01 Αυγούστου 2017 19:45

Έγινε η κοινή άσκηση Αμερικάνων και Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Διευκρινίσεις από το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένει η Λευκωσία. «Οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν την έκδοση NAVTEX», τονίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Έγινε η κοινή άσκηση Αμερικάνων και Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ
-

Προβληματισμός επικρατεί στη Λευκωσία για το γεγονός ότι τελικώς το αμερικανικό καταδρομικό πραγματοποίησε, σήμερα,  την κοινή άσκηση με μονάδες του τουρκικού στόλου, μια φρεγάτα και μια τορπιλάκατο στο οικόπεδο 6 και σε μερικά τμήματα του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τις περιοχές που παράνομα είχε δεσμεύσει η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με NAVTEX για λογαριασμό αποκλειστικά του πολεμικού ναυτικού, αλλά η Ουάσινγκτον διαβεβαίωνε περί του αντιθέτου. Όμως η Τουρκία επανήλθε το απόγευμα της Δευτέρας, με νέα ναυτική οδηγία δεσμεύοντας την ίδια θαλάσσια έκταση, για τη διεξαγωγή κοινών γυμνασίων με τις ΗΠΑ.

Η Λευκωσία αναμένει, πλέον, τις νέες διευκρινίσεις από το αμερικανικό πεντάγωνο, ενώ πηγές από την Μεγαλόνησο δεν απέκλειαν να κληθεί, την Τετάρτη, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο κυπριακό υπουργείο εξωτερικών.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση της Λευκωσίας από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και από το αμερικανικό Υπουργείο 'Αμυνας «δεν έχει ζητηθεί η έκδοση της όποιας οδηγίας Νavtex, προς ναυτιλλομένους, όπως η Τουρκία έχει πράξει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)