Διπλωματία

11 Οκτωβρίου 2016 15:35

Τσίπρας: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου προϋπόθεση για την ενότητα

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία μετά την τριμερή συνοδο με Αλ Σίσι και Αναστασιάδη. Ποια η συμβολική πράξη από τους ηγέτες Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Τσίπρας: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου προϋπόθεση για την ενότητα
-


Μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει, έστειλε, από την Αίγυπτο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο των δηλώσεών του μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, στο Κάϊρο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία για την Ελλάδα ως στρατηγική επιλογή για προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και συνανάπτυξης στην εύθραυστη περιοχή μας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το σημείο τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

"Απαραίτητη, όμως, για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα, είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Μια λύση επί τη βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ. Μια λύση, βεβαίως, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια λύση χωρίς αναχρονιστικά σχήματα εγγυήσεων, μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.Στηρίζουμε σταθερά τις συνομιλίες που διεξάγονται, σε αυτήν την δύσκολη αλλά εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη",  πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. .

Τσίπρας - Αναστασιάδης - Αλ Σίσι - Κάιρο - Τριμερής Σύνοδος

Συμφωνήσαμε, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι απαιτείται μια συνεκτική περιφερειακή στρατηγική για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Μια στρατηγική που να αντικαθιστά τις επικίνδυνες διόδους των διακινητών της Μεσογείου  με νόμιμες και ελεγχόμενες οδούς προς την Ευρώπη. Παράλληλα, τονίσαμε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία και εξασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στη χώρα, όπως και στη Λιβύη. Με αποφασιστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των γενεσιουργών της αιτίων. Επαναλάβαμε τέλος τη σημασία της δίκαιης επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος και τονίσαμε την ανάγκη για έναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα οδηγήσουν στην εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους, επί τη βάσει των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τέλος υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».

Τσίπρας - Αναστασιάδης - Αλ Σίσι - Κάιρο - Τριμερής Σύνοδος

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)