Κυβέρνηση
Τσίπρας: Αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν
Αφού είδε τον Πρόεδρο της Αρμενίας, κάλεσε τους πρόσφυγες να μεταβούν απο την Ειδομένη σε κέντρα υποδοχής. Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου.
Νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα για την καλύτερη οργάνωση της διαχείρισης του Προσφυγικού, μετά και τις δραματικές εξελίξεις στην Ειδομένη, έχει συγκληθεί για το μεσημέρι, ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Εν των μεταξύ, εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με την οποία ενθαρρύνονται είτε να παραμένουν στην Ειδομένη, υπό συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αντί να σπεύσουν στις δομές υποδοχής που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είτε ενθαρρύνονται περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους για να περάσουν τη μεθόριο και να βρεθούν στην απέναντι πλευρά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο πρόεδρο, με αφορμή τα χτεσινά γεγονότα στην Ειδομένη και την παραπληροφόρηση των προσφύγων και μεταναστών, ο πρωθυπουργός μίλησε για απαράδεκτο γεγονός και εξέφρασε την προσωπική εκτίμησή του, αλλά και της κυβέρνησης, ότι πρόκειται για εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία.
Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες που είναι στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μένουν στην περιοχή, γιατί, όπως είπε, οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής διαδρομής δεν έγιναν τυχαία και η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν. Στο ίδιο πλαίσιο, τους απηύθυνε έκκληση να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει γι' αυτους σε ανθρώπινες συνθήκες «κι απο κει και πέρα να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστσης».
Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σε ΜΚΟ «να ελέγξουν αυτή τη μετάδοση της παραπληροφόρησης και να σταματήσει αυτό το παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές», αναφέροντας ότι η έκκληση αυτή απευθύνεται κυρίως προς στην Ύπατη Αρμοστεία και σε διεθνείς οργανώσεις, γιατί, όπως ανέφερε, «εδώ υπάρχει ευθύνη που πρέπει να καταλογιστεί. Δεν μπορεί τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παραοργανώσεις με τον μανδύα των ΜΚΟ, που κατευθύνουν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες περαιτέρω εκμετάλλευσης».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δούλευε πάνω σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, συμφωνημένο ευρωπαϊκά, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών έως την προηγούμενη Σύνοδο και πως εν τω μεταξύ με μονομερείς ενέργειες «απαράδεκτες και καταδικαστέες» κάποιων κρατών, έκλεισε ο βαλκανικός διάδρομος και η κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά, όχι μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές δεσμευσεις της, αλλά στο ανθρωπιστικό καθήκον για έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων.
«Και επιτελούμε αυτό το καθήκον με αυταπάρνηση» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός και τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται σκληρά για τη δημιουργία καθημερινά νέων θέσεων για φιλοξενία προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες και ότι έχουμε φτάσει σε πολύ υψηλό αριθμό που ξεπερνά καθε χώρα, τόσο του βαλκανικού διαδρόμου όσο και γειτονικές χώρες υποδοχής.
Εντούτοις, τόνισε ο κ. Τσίπρας, το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στα κλειστά βόρεια σύνορά μας, δημιουργεί συνθήκες εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης πέρα από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως γι' αυτό η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ ώστε να φύγουν από τα πρόχειρα καταλύματα στη μεθόριο και να προσέλθουν στα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας.
"Αντιμετώπιση του προσφυγικού με πνεύμα αλληλεγγύης"
Την πλήρη στήριξή τους στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως προς τη Συρία εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν, σε κοινές δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας τόνισαν την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμφιλίωση στη χώρα. Επισήμανε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για τον τερματισμό του φαινομένου των, χωρίς προηγούμενο, προσφυγικών ροών απο τη Συρία προς την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Πριν από τις δηλώσεις, υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών. Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής. Υπογράμμισαν ότι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.
ΚΚΕ: Μέγιστη υποκρισία του Πρωθυπουργού
«Αποτελούν μέγιστη υποκρισία οι σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για “παρα-οργανώσεις με το μανδύα των ΜΚΟ”, τη στιγμή που η επίσημη πολιτική Κυβέρνησης-Ε.Ε. είναι αυτή που ενισχύει τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, τους εγκαταλείπει στην τύχη τους και ταυτόχρονα στηρίζει τις διάφορες ΜΚΟ, χορηγώντας σ’ αυτές τα κονδύλια της λεγόμενης ανθρωπιστικής βοήθειας και αφήνοντας χώρο στην ασύδοτη δράση τους.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει την άμεση ενίσχυση των υποδομών, της υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ», υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε ανακοίνωση του.
Κόντρα κορυφής για τον "βούρκο" της Ειδομένης
Πολιτική κόντρα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ξέσπασε αναφορικά με το δράμα χιλιάδων εγκλωβισμένων και τις συνθήκες διαβίωσης στον βούρκο της Ειδομένης, στην σκιά της αποτυχημένης προσπάθειας εκατοντάδων προσφύγων να περάσουν στην ΠΓΔΜ διασχίζοντας ορμητικούς χειμάρρους.
Στην Ειδομένη βρέθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος περιηγήθηκε στους χώρους του πρόχειρου καταυλισμού κι ενημερώθηκε για την κατάσταση από εκπροσώπους διεθνών οργανώσεων, ιατρούς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε γράψει στο Twitter ότι μεταβαίνει στην Ειδομένη «όπου βουλιάζει ο ανθρωπισμός του απόντος Αλέξη Τσίπρα».
Από τον βουρκότοπο όπου «λιμνάζουν» άνθρωποι και όνειρα, ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η κατάσταση στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «οι συνθήκες είναι απολύτως απάνθρωπες».
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, «κάνουμε και σήμερα εδώ πέρα μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί», ενώ “πυροβολώντας” το Μαξίμου σημείωσε ότι «δυστυχώς η Κυβέρνηση και το Κράτος είναι απόντες από αυτή την κατάσταση. Αυτό υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποστηρίζουν οι εθελοντές: το Κράτος όμως είναι απόν. Συνάντησα έναν μόνο κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω".
Γεροβασίλη: επίδειξη ευαισθησίας ενός ακροδεξιού λαϊκιστή
Σε απάντηση, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με δήλωση της εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί «να πατά σε δύο βάρκες».
Όπως αναφέρει η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, «ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε, σήμερα, να κάνει επίδειξη ευαισθησίας από την Ειδομένη», σημειώνοντας ότι «κατά τα άλλα, το κόμμα του οποίου ηγείται, κατηγορεί, εδώ και μήνες, την κυβέρνηση ότι δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στην θάλασσα, αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού, σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας μας.
Η Όλγα Γεροβασίλη καταλήγει «οφείλουμε να επισημάνουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα στην βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στην βάρκα της ευαισθησίας».
Αιχμηρή απάντηση Κουμουτσάκου
Απαντώντας στην δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου και στην επίθεση που εξαπέλυσε η Όλγα Γεροβασίλη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κάνει λόγο για «πολιτικό θράσος» και «παταγώδη αποτυχία του απόντος κ. Τσίπρα».
Στην δήλωση του, ο Γιώργος Κουμουσάκος αναφέρει «ο απών κ. Τσίπρας, που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί άλλους για τη δική του παταγώδη αποτυχία. Η δήθεν ανθρωπιστική του ευαισθησία έχει πλέον όνομα: “Ειδομένη”».
«Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης Κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Ούτε τα σύνορα της χώρας προστατεύει, ούτε, όμως, και τους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες. Μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα - καταυλισμό", σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος και συμπληρώνει «η Νέα Δημοκρατία συνιστά στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του, να βγουν από την ασφάλεια των γραφείων τους και να δουν στην Ειδομένη τη θλιβερή ανεπάρκεια της πολιτικής τους».
Αβραμόπουλος: Προτεραιότητα να αδειάσει η Ειδομένη
Επίσκεψη στην Ειδομένη πραγματοποίησε σήμερα ο Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε μία πρωτοβουλία επιβεβαίωσης της αλληλεγγύης και της στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων.
Μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Ο κ. Αβραμόπουλος που συνοδευόταν από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποστηρίζουν τις ελληνικές αρχές, ξεναγήθηκε στο στρατόπεδο όπου ενημερώθηκε άμεσα για την κατάσταση, και συναντήθηκε με μετανάστες που διαμένουν εκεί, όπως επίσης και με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, του ΔΟΜ, των Γιατρών χωρίς σύνορα, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) και της Frontex.
Στην δήλωσή του ο Αβραμόπουλος ανέφερε ότι: «Είμαστε εδώ για να αναγνωρίσουμε ότι η κρίση επηρεάζει πάνω απ' όλα τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που συνάντησα σήμερα. Η γενναιοδωρία του ελληνικού λαού αποτελεί παράδειγμα για όλους μας. Πρέπει να επαινεθούν οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές, οι οργανισμοί της ΕΕ, οι διεθνείς οργανώσεις και οι ΜΚΟ για την παροχή αρωγής. Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αυξανόμενες ανάγκες των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα και να απαλύνουμε τα δεινά τους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μόνο με μια κοινή, συνεκτική προσέγγιση χρησιμοποιώντας όλους τους οικονομικούς, υλικούς και πολιτικούς πόρους που διαθέτουμε. Τώρα, προτεραιότητα είναι να καταστήσουμε τη μετεγκατάσταση μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας, να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων στα κέντρα υποδοχής και να μετακινήσουμε τον κόσμο από την Ειδομένη σε ασφαλέστερες περιοχές της Ελλάδας ή σε άλλα κράτη μέλη».
Σύμφωνα με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αριθμός των μεταναστών στην Ελλάδα εκτιμάται επί του παρόντος σε περίπου 45.000 άτομα, εκ των οποίων 12.000 στην Ειδομένη. Πρωταρχικό μέλημα της Επιτροπής είναι να αποφευχθεί η επιδείνωση της συνεχιζόμενης επί τόπου ανθρωπιστικής κατάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους για να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ικανοτήτων υποδοχής, της βελτίωσης της διαχείρισης των συνόρων και των επιχειρήσεων αύξησης της μετεγκατάστασης καθώς και των επιστροφών.
Σημειώνει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα δημοσιονομικά μέσα για να παράσχει υποστήριξη επιτόπου, αφενός, στο πλαίσιο των υφιστάμενων μέσων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και, αφετέρου, με τη νέα πρόταση για την επείγουσα βοήθεια εντός της ΕΕ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 2 Μαρτίου. Για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα θα λάβει 509 εκατ. ευρώ από το ελληνικό εθνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των ταμείων ΤΑΜΕ και ΤΕΑ. Το 2015 και το 2016 η Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει στην Ελλάδα 148 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, εκ των οποίων 80 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής για τη στέγαση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας και 21 εκατ. ευρώ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την υποστήριξη της μετεγκατάστασης.
Μπαλτάς: Η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική
Μια φράση του υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου για το Προσφυγικό προκάλεσε αντιδράσεις με τον υπουργό να επανέρχεται λίγο αργότερα για να υπερασπιστεί τις δηλώσεις του.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάς ανέφερε πως, «νομίζω ότι η εικόνα που δίνει η Ειδομένη για την Ελλάδα είναι τιμητική για την Ελλάδα. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Διότι εμείς προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη ότι με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα. Δεν προσπαθούμε να τους εκδιώξουμε, ούτε να τους μαζέψουμε και να τους μαντρώσουμε, προσπαθούμε να τους πείσουμε να πάνε στους καταυλισμούς που με πυρετώδεις ρυθμούς φτιάχνονται στη χώρα».
Στη συνέχεια ο υπουργός εξήγησε ότι, «η ντροπή της Ειδομένης είναι ντροπή της ανθρωπότητας. Αν θέλετε, γενικά και πολύ πιο ειδικά, είναι ντροπή των χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ντραπεί σε σχέση με την Ειδομένη. Έχει αντίθετα την τιμή να έχει βοηθήσει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όσο το δυνατό -που δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό αυτό το όσο το δυνατόν- ακόμα και έτσι, ακόμα και μέσα στις λάσπες, ακόμα και μέσα στο κρύο να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί, προσπαθώντας να τους πείσει -επαναλαμβάνω- να πάνε στους χώρους φιλοξενίας που χτίζονται με ραγδαίους ρυθμούς κοντά».
Και ο κ. Μπαλτάς ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας, «Για να αντιστρέψουμε λοιπόν το ερώτημα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στην Κόνιτσα, σας καλώ να διαβάσετε τι έγινε στη Νέα Καβάλα, πώς υποδέχονται οι κάτοικοι εκεί τους πρόσφυγες και πώς αυτή η υποδοχή σώζει την τιμή της Ελλάδας και, δια της Ελλάδας, την τιμή της ανθρωπότητας. Είδατε στις ειδήσεις ότι ακόμα και σε πολύ μεγάλης εμβέλειας τηλεοπτικά και κινηματογραφικά δίκτυα ζητούν να βοηθηθεί η Ελλάδα, για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Αναφέρομαι στο ”Game of thrones”. Εχθές είδατε ένα βιντεάκι. Το ανάποδο συμβαίνει λοιπόν. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, κάνει το παν κυριολεκτικά, μέσα στην κρίση, με όλη αυτή την ένδεια, με όλη αυτή την δυσκολία που έχει, να ξαναβρεί τη δική της αξιοπρέπεια και βρίσκοντάς την να ξαναδώσει και εκείνη αξιοπρέπεια στον κόσμο».
Σωρεία αντιδράσεων για τη δήλωση Μπαλτά
Τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ακολούθησαν επικριτικά δημοσιεύματα, στα οποία προστέθηκε ένα tweet του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και μια ανακοίνωση από το Ποτάμι.
Ο κ. Μητσοτάκης στην ανάρτηση του αναφέρει, «Θα προτείνω στον υπουργό της αριστείας να επισκεφθεί την Ειδομένη για να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος...».
Ενώ στην ανακοίνωση του το Ποτάμι υποστηρίζει: Αν ο κ. Μπαλτάς θεωρεί «τιμητική για την Ελλάδα την εικόνα της Ειδομένης» τότε είναι ντροπή για την Ελλάδα να έχει υπουργό Πολιτισμού που κάνει τέτοια δήλωση.
Επανήλθε ο Αριστείδης Μπαλτάς
Ο υπουργός απαντώντας στα επικριτικά σχόλια που δέχθηκε με αφορμή την επίμαχη δήλωση του, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, «Προσωπικά, είμαι συνηθισμένος στην απομόνωση φράσεων από δηλώσεις μου με στόχο την αλλοίωση του περιεχομένου τους. Δεν με εκπλήσσει. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εσκεμμένη αλλοίωση "παίζει" με το δράμα πονεμένων ανθρώπων στην Ειδομένη.
Σε αυτό το παιχνίδι κινητοποιήθηκαν ακαριαία μικροπολιτικά αντανακλαστικά από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντί άλλης απάντησης, τον προτρέπω να διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη τη δήλωσή μου, ελπίζοντας να συναισθανθεί την αστοχία του».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!