Κυβέρνηση

17 Φεβρουαρίου 2016 10:29

“Αγώνας” για την επιστροφή του κουαρτέτου

Τα μηνύματα των Ευρωπαίων για τη διαπραγμάτευση. "Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες" λέει ο Μοσκοβισί. Οι επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες και οι προκλήσεις της επιστροφής του στην Αθήνα.

“Αγώνας” για την επιστροφή του κουαρτέτου
-

Την άμεση επιστροφή των δανειστών προσδοκά και επιδιώκει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Παρά το ότι τα κλιμάκια και οι επικεφαλής των δανειστών δεν δίνουν σημάδια της επιστροφής, τα μηνύματα που έρχονται από τους αξιωματούχους είναι ενθαρρυντικά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί σε σημερινή τοποθέτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», υπογραμμίζοντας όμως ότι, «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες». Σε κάθε περίπτωση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, έθεσε ως χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το Πάσχα, χωρίς να προσδιορίσει αν «πρόκειται για το Καθολικό (τέλος Μαρτίου) ή το Ορθόδοξο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, με θέμα το προσφυγικό, θα έχει στο περιθώριό της συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει τη συμβολή του στη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για τη διατήρηση της σταθερότητας της εύθραυστης ελληνικής οικονομίας, δεδομένης και της διεθνούς αναταραχής.

Επιπλέον, πρόκειται να τεθεί προς τον πρόεδρο της Κομισιόν και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και της  χαλάρωσης των απαιτήσεων του ΔΝΤ, το οποίο όπως όλα δείχνουν, θα συμμετάσχει και σε αυτό το μνημόνιο.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χθες σημείωσε ότι, «η επικοινωνία με τους θεσμούς είναι διαρκής, με ανταλλαγή στοιχείων και δεδομένων», εκφράζοντας «τη βάσιμη αισιοδοξία ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν πολύ σύντομα». Η Όλγα Γεροβασίλη, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς  το Ταμείο, λέγοντας ότι, «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2015, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να πάει ούτε μισό βήμα πέρα από αυτή».

Ο διάλογος με τους αγρότες

Ο Πρωθυπουργός κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, την Παρασκευή, καλείται να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά θέματα και κυρίως αυτό των αγροτών, οι οποίοι έχουν στείλει τις προτάσεις τους στο Μαξίμου, πάνω στις οποίες απαιτούν να γίνει ο διάλογός τους με την κυβέρνηση.

Η Όλγα Γεροβασίλη, κατά τη χθεσινή της ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις προτάσεις τριών αντιπροσωπειών των αγροτών, τονίζοντας ότι «οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για διάλογο, εκφράζουν την πλειοψηφία και η κυβέρνηση αναμένει και από τους υπολοίπους να κινηθούν στο ίδιο πνεύμα».

Την ίδια ώρα, το ρήγμα μεταξύ των αγροτών μεγαλώνει και οι αποκλεισμοί των δρόμων εντείνονται, με την Ελλάδα να είναι, στην κυριολεξία κομμένη σε κομμάτια.

Έρχεται το «παράλληλο πρόγραμμα»

Την Παρασκευή και το Σάββατο θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις δράσεις του «παράλληλου προγράμματος», το οποίο η κυβέρνηση προωθεί ως αντίβαρο στα σκληρά μέτρα του μνημονίου, τα οποία καλούνται να στηρίξουν οι βουλευτές.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)