Κόμματα

07 Σεπτεμβρίου 2015 17:49

Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ο Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ενημερώθηκε από τους ιθύνοντες για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα αλλά και για τις δραστηριότητές του.

Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ο Θεοδωράκης
-

Την ευκαιρία να επισκεφθεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια οργανωμένα, εξοπλισμένα και στελεχωμένα ερευνητικά κέντρα της χώρας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) το οποίο αποτελεί κέντρο παραγωγής προτάσεων και χαρακτηρίζεται ως νησίδα αριστείας αφού δεν εξαντλείται στην θεωρητική έρευνα αλλά το έργο του είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την αγορά, είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, συνοδευόμενος από τον πρώην βουλευτή και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ποταμιού στο Ηράκλειο Σπύρο Δανέλλη, ξεναγήθηκε στα ινστιτούτα πληροφορικής, λέιζερ και βιολογίας, ενημερώθηκε από τους ιθύνοντες για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα αλλά και για τις δραστηριότητές του και τις ερευνητικές και τεχνολογικές κατευθύνσεις του οι οποίες επικεντρώνονται σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος όπως η μικροηλεκτρονική, η μοριακή βιολογία και γενετική, η βιοτεχνολογία, η βιοπληροφορική ρομποτική κ.ά.

Σταύρος Θεοδωράκης - ΙΤΕ

Σταύρος Θεοδωράκης και Σπύρος Δανέλλης είχαν την ευκαιρία να δουν διαφορετικές περιπτώσεις εφαρμοσμένης έρευνας, ανάμεσα στις οποίες και καινοτόμες εφαρμογές πληροφορικής που χρησιμοποιούνται σε αεροδρόμια και μουσεία, αλλά και την μοναδική στον κόσμο εφαρμογή λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό των μαρμάρων της Ακρόπολης.

Σταύρος Θεοδωράκης - ΙΤΕ

Μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας o Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε:

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας είναι ένα από τα διαμάντια της χώρας. Αλλά δεν έχει πέσει από τον ουρανό. Είναι δημιούργημα κάποιων ανθρώπων που σκέφτηκαν ότι αυτή η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς έρευνα και καινοτομία. Αν θέλουμε να πάψουμε να ζούμε με δανεικά και να περιφερόμαστε στην Ευρώπη ζητώντας βοηθούς, είναι υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες που δεν είναι και πάρα πολλές στη χώρα μας. Εμείς με κάθε τρόπο συμπαραστεκόμαστε και με το κοινοβουλευτικό μας έργο και προσπαθούμε να λύσουμε τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν. Γιατί δυστυχώς η αθηναϊκή γραφειοκρατία σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται ανίκητη. Πάντως, θα ήταν καλό να είχαμε τον χρόνο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο να μιλάγαμε για τέτοια πράγματα. Πέρα από τα μικρά γλέντια με τους οπαδούς μας και τις διαμάχες με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς θα ήταν καλό να μπορούσαμε και να είχαμε τον χρόνο να πούμε στην ελληνική κοινωνία ότι πρέπει να κάνουμε αύριο επί παραδείγματι πολλά Ιδρύματα Τεχνολογίας και Έρευνας. Γιατί σας είπα και θα το πω ξανά: η Ελλάδα έχει έναν τρόπο να πάει μπροστά. Να εμπιστευθεί τους ανθρώπους της, την παραγωγή της και βέβαια την έρευνα και την τεχνολογία. Όλα αυτά θα πρέπει να είναι αλληλοσυνδεόμενα, θα πρέπει να σπάσουν οι δεσμοί της γραφειοκρατίας, να ανοίξουν λίγο τα μυαλά της πολιτικής και να συμπαρασταθεί σ’ αυτούς τους ανθρώπους, αφήνοντάς τους να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό ζητούν. Δεν ζητούν τίποτα άλλο.

Σταύρος Θεοδωράκης - ΙΤΕ

Ερωτηθείς για το κατά πόσο το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί πρότυπο λειτουργίας για το κεντρικό κράτος με δεδομένο ότι επενδύει στην καινοτομία, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε:

Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή που βγήκε, μίλησε για το καινούριο και για το νέο, θεωρώντας ότι ο κόσμος καταλαβαίνει τι λέμε. Το νέο, το καινούριο, έχει σχέση με το μυαλό. Έχει σχέση με το πόσο μπροστά είσαι σε σχέση μ’ αυτό που παραλαμβάνεις. Εδώ έχουν αποδείξει ότι με ανοιχτά μάτια προς την Ευρώπη, προς όλο τον κόσμο έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν την έρευνά τους και την πορεία τους στις γενικότερες ανάγκες που υπάρχουν. Δεν είναι ένα κλειστό σύστημα δηλαδή που απλώς ερευνά με μια χρηματοδότηση του κράτους. Αυτά είναι αποτυχημένα μοντέλα. Είναι άνθρωποι που ανοίγονται στην αγορά, έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν σε αντίστοιχους επιστήμονες και αντίστοιχους φορείς, σε αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα στο εξωτερικό. Μόνο έτσι τα ινστιτούτα μπορούν να θριαμβεύουν και να πηγαίνουν μπροστά. Υπάρχουν μερικές λέξεις που πυροβολήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, εδώ είναι μια απόδειξη ότι οι προηγούμενοι και οι αμέσως προηγούμενοι και οι πολύ προηγούμενοι, έκαναν λάθος. Η χώρα δεν θα προχωρήσει αν δεν ενισχύσει και την αριστεία. Αν δεν δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να πουν ότι θα κάνω το καλύτερο για τον τόπο μου, για την επιστήμη αλλά και για εμένα.

Σταύρος Θεοδωράκης - ΙΤΕ

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)