Ευρωπαϊκή Ενωση

12 Αυγούστου 2015 12:24

Φερχόφστατ: Αποφασισμένος ο Τσίπρας να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει πως ούτε ο Παπανδρέου ούτε ο Σαμαράς δεσμεύτηκαν ποτέ σε τέτοιες μεταρρυθμίσεις.

Φερχόφστατ: Αποφασισμένος ο Τσίπρας να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη
-

Σε κείμενο που ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφστατ εξέφρασε την στήριξή του στο πρόγραμμα που συμφώνησε η Ελλάδα με τους πιστωτές της.

Ο Βέλγος πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ερμήνευσε τη συμφωνία ως απόδειξη πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας πως οι προκάτοχοί του (Παπανδρέου και Σαμαράς) δεν είχαν αναλάβει δεσμεύσεις για τέτοιες εις βάθος διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αναλυτικά, ο κ. Φερχόφστατ έγραψε τα εξής:

«Η συμφωνία επιτεύχθηκε με την Ελλάδα να θέτει σε δρομολογεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Για πρώτη φορά, η συμφωνία που επετεύχθη αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από μία λογιστική άσκηση. Πρόκειται για μια πιο έξυπνη προσέγγιση, που βασίζεται σε αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς ποτέ δεν ανέλαβαν δεσμεύσεις για τέτοιες εις βάθος διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να γίνει και πάλι ανταγωνιστική η Ελλάδα. Κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν στον ανταγωνισμό, η αγορά ενέργειας θα απελευθερωθεί και θα ληφθούν μέτρα για να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου. Εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, μπορούν να επαναφέρουν την σιγουριά πως το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της ευρωζώνης. Αυτή η βεβαιότητα θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις, απαραίτητες για να τονώσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ελπίζω ότι η Βουλή των Ελλήνων θα υποστηρίξει αυτό το πακέτο. Στη συνέχεια, όμως, το πραγματικό και πιο σημαντικό μέρος του έργου ξεκινά. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.

Όμως, αυτή η νέα προσέγγιση θα πρέπει να συμβαδίζει με ένα νέο πιο διαφανή τρόπο επίβλεψης της διαδικασίας υλοποίησης. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δείξει ότι το έργο της τρόικας παρεμποδιζόταν από την έλλειψη διαφάνειας.

Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων με τους φίλους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.), θα προτείνω να δοθεί στο Ε.Κ. ένας ρόλος στην επίβλεψη της εφαρμογής της δέσμης μεταρρυθμίσεων. Μια διαφανής διαδικασία παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένης μίας τακτικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πορεία εφαρμογής των μέτρων, θα φέρει την εμπιστοσύνη τόσο στους πιστωτές όσο και στις χωρών σε μεταβατική οικονομική κατάσταση πως οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν δεόντως.»

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)