Γενικά

28 Ιουνίου 2015 10:00

Επτά δημοψηφίσματα τον 20ο αιώνα

Διαβάστε πότε και γιατί έγιναν δημοψηφίσματα στην Ελλάδα.

-

Επτά δημοψηφίσματα έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα μέσα σε διάστημα 54 ετών.

Στα έξι από αυτά, το ερώτημα σχετιζόταν με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) ενώ τρία από αυτά  διενεργήθηκαν από δικτατορικά καθεστώτα.

Το πρώτο διεξήχθη το  1920 από τη νέα κυβέρνηση υπό τον Δημήτριο Ράλλη  με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'.

Στις 13 Απριλίου του 1924 διενεργήθηκε το δεύτερο από την κυβέρνηση Παπαναστασίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας.

Το τρίτο διεξήχθη το 1935 και προκηρύχθηκε από το δικτατορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη. Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Το 1946 η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Το 1968 η δικτατορία των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε συντάξει η ίδια.

Το 1973 το ίδιο καθεστώς προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 29 Ιουλίου. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας.

Το τελευταίο δημοψήφισμα έγινε στις 8 Δεκεμβρίου του 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)