Κυβέρνηση

19 Ιουνίου 2015 18:34

Πούτιν: Το πρόβλημα δεν το έχει η Ελλάδα, αλλά οι πιστωτές

Μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας επεξεργάζονται Αθήνα και Μόσχα. Τι είπαν οι Πούτιν και Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη.

-

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο του διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

«Ζούμε σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις», είπε ο Πρωθυπουργός, «και νομίζω ότι η συνεργασία των δύο χωρών μας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις αποτελεσματικότερα και να υπηρετήσουμε τον κοινό μας στόχο που είναι η ευημερία των λαών μας, η οικονομική ανάπτυξη και η δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος συμμερίστηκε την άποψη του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό» και πρόσθεσε χαμογελώντας ότι «το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα».

Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στην πτώση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της έντασης μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης. «Βεβαίως χαιρετίζουμε», σημείωσε «την πρωτοβουλία από την ελληνική πλευρά, για να προετοιμάσουμε ένα μνημόνιο για την ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη ρωσική κυβέρνηση για τον ελληνικό αγωγό και σημείωσε πως «η κατασκευή του μπορεί να δώσει πολύ σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

«Έχουμε τη δυνατότητα, από τώρα μέχρι την επόμενη διακυβερνητική συνάντηση, που θα λάβει χώρα το Νοέμβρη, να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και να δούμε σε κάθε επιμέρους τομέα πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε δημιουργικά στην ανάπτυξη των σχέσεων μας», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Άρση του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ζήτησε ο Λαφαζάνης

Η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων και διασυνδέσεων Ελλάδας - Ρωσίας στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα συζητήθηκε στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον υπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Τκάτσεφ.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε στον Ρώσο υπουργό ότι μια χειρονομία από την πλευρά της Ρωσίας για την διευκόλυνση των εισαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων, με την παράκαμψη των εμποδίων στην εισαγωγή τους, θα ήταν πολύ θετική όχι μόνο για τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο, αλλά και ένα θετικό μήνυμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι κατανοεί την αντίδραση της Ρωσίας απέναντι στις απαράδεκτες κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της. Υπογράμμισε, όμως, ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη σε αυτές τις κυρώσεις, ενώ οι Έλληνες αγρότες πλήττονται σκληρότατα από τις μνημονιακές πολιτικές της ΕΕ. Αυτοί είναι επαρκείς λόγοι, τόνισε, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί με ένα εποικοδομητικό πνεύμα από την πλευρά της Ρωσίας όσον αφορά τις εισαγωγές φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έδειξε κατανόηση στο ελληνικό αίτημα και τόνισε ότι οι αποφάσεις σε αυτό το θέμα λαμβάνονται στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση του ελληνικού αιτήματος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)