Ευρωπαϊκή Ενωση

05 Μαΐου 2015 18:17

Πόλεμος για την φέτα στις Βρυξέλλες

Η Αθήνα απειλεί με βέτο την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, προκειμένου να διασφαλίσει την κατοχύρωση της ελληνικής φέτας.

-

Η Αθήνα δε θα υποστηρίξει τη συμφωνία δισεκατομμυρίων μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν γίνουν τροποποιήσεις στο τελικό κείμενο για να διασφαλίσει η Ελλάδα την κατοχύρωση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο Καναδάς έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να «βαφτίσει» φέτα και το δικό του λευκό τυρί, κάτι που έχει προσκρούσει σε δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν την Ελλάδα.

Έλληνες αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τους υπουργούς Εμπορίου της Ε.Ε. ότι η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά δεν προστατεύει την ονομασία του διάσημου σε όλον τον κόσμο ελληνικού τυριού, καθώς επιτρέπει στις καναδικές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν την ονομασία «φέτα» πριν από τον Οκτώβριο του 2013, να συνεχίσουν να το κάνουν.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ναυαγήσει η συμφωνία σε περίπτωση ελληνικού βέτο.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)