Πολιτική

Σήμερα 00:00 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 00:29

Debate ΠΑΣΟΚ: Η “μάχη” των έξι, οι προκλήσεις και οι αιχμές

Σε μία τηλεμαχία που κράτησε περισσότερο από δυόμιση ώρες, οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησαν για όλους και για όλα. Η αναφορά στις υποκλοπές, στο δυστύχημα των Τεμπών και στο μέλλον της παράταξης.

Debate ΠΑΣΟΚ: Η “μάχη” των έξι, οι προκλήσεις και οι αιχμές
-

ΠΑΣΟΚ - Ντιμπέιτ

Ολοκληρώθηκε ακριβως στις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το ντιμπέιτ ανάμεσα στους έξι υποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενόψει των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου και αν χρειαστεί επαναληπτικός γύρος, στις 13 Οκτωβρίου.

Οι έξι υποψήφιοι ανέπτυξαν για ακριβώς τρεις ώρες τις θέσεις τους για τα βασικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τις πολιτικές που σκοπεύουν να εφαρμόσουν, ώστε να φτάσει το ΠΑΣΟΚ στο ζητούμενο, δηλαδή τη διεκδίκηση της εξουσίας. Από την τηλεμαχία δεν έλειψαν οι επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να γίνεται αποδέκτης των περισσότερων εξ αυτών για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αύξησε τα ποσοστά του παρά τις απώλειες της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιθέσεις δέχθηκε και η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης άφησε αιχμές κατά του κ. Δούκα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απο τη δική του τακτική κέρδισε τον Δήμο της Αθήνας.

Οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, 'Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης, ανέπτυξαν τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες: Οικονομία-Ανάπτυξη, Κοινωνικό κράτος-Νέα γενιά-Δημογραφικό, Εξωτερική πολιτική-'Αμυνα-Ευρωπαϊκή Ένωση, Κράτος-Θεσμοί-Αυτοδιοίκηση, Κλιματική κρίση-Πολιτική προστασία-Ενεργειακή μετάβαση, ΠΑΣΟΚ: Επόμενη μέρα.

Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Απόστολος Μαγγηριάδης και Γιώργος Κουβαράς.

Ζωηρός και με αιχμές ο διάλογος για την Οικονομία και την Ανάπτυξη

Τα θέματα της Οικονομίας και το σχέδιο που πρέπει να εκπονήσει για ισχυρή Ανάπτυξη ήταν ο πρώτος κύκλος της συζήτησης στο debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε εμμέσως και σε ευρύτερα θέματα κοινωνικής πολιτικής.

Ο διάλογος ήταν εξ αρχής ζωηρός με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει απ΄ευθείας συζήτηση και αντιπαράθεση με τον Παύλο Γερουλάνο για τα κόκκινα δάνεια υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στο πρόγραμμά του συγκεκριμένη πρόταση ενώ στη παρατήρηση του κ. Γερουλάνου για θέσπιση δανειολόγειου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε γιατί δεν συνέβαλε στη βελτίωση της θέσης του ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει ο Παύλος Γερουλάνος ότι δεν προκάλεσε ο Ανδρουλάκης ως πρόεδρος, τέτοια εσωκομματική συζήτηση.

ΠΑΣΟΚ - Ντιμπέιτ

Παρενέβη η Αννα Διαμαντοπούλου υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων και σε ερώτηση για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών την χαρακτήρισε ισοπεδωτική και πως χρειάζεται εξορθολόγηση και σταθερή φορολογική πολιτική, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η παραγωγή.

Σε παρέμβασή του ο Χάρης Δούκας σχολιάζοντας αναφορά της Νάντιας Γιαννακοπούλου για την ανάγκη να μπει τάξη στο χώρο των Πανεπιστημιών που θα βοηθήσει την ανάπτυξη , εμφανίστηκε θετικός στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Αντιπαραθέσεις για την εξωτερική πολιτική

« Η συμφωνία των Πρεσπών έχει σοβαρά προβλήματα και τα είχα επισημάνει εγκαίρως. Από την ώρα που είναι διακρατική συμφωνία πρέπει να τηρείται », τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου όταν ρωτήθηκε για τη στάση της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας που την αμφισβητεί . Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα μέσα για να υπερασπισθεί τα θετικά της συμφωνίας. Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε νέα πρόκληση την αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος στη Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται άμεσα σχέδιο της Ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της νέας πρωτοβουλίας του γ.γ του ΟΗΕ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει ξανά τον πατριωτικό του χαρακτήρα προτάσσοντας το ΒΕΤΟ , εφόσον χρειαστεί, απέναντι στη Τουρκία. Ζήτησε από τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσει αν θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθεί το ΒΕΤΟ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να απαντά πως είναι διαφορετικά το ΒΕΤΟ για τη Τουρκία από το ΒΕΤΟ π.χ για τα φορολογικά .

ΠΑΣΟΚ - Ντιμπέιτ

Η κ. Γιαννακοπούλου ρώτησε τον Μιχάλη Κατρίνη αν όταν ήταν πρόεδρος στη Κ.Ο είχε συννενόηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα εθνικά θέματα γιατί διαπιστώνει διαφορετικές αντιλήψεις. Ο κ. Κατρίνης απάντησε πως πάντα υπερασπίστηκε τις διαχρονικές πατριωτικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα εθνικά θέματα .

Έντονη αντιπαράθεση για τις υποκλοπές

Στη θεματική ενότητα για τους θεσμούς, το ερώτημα του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά προς την 'Αννα Διαμαντοπούλου αν αισθάνεται ότι απέδωσε το πολιτικό βάρος που έπρεπε στο θέμα των υποκλοπών αλλά και στην υπόθεση των Τεμπών ή υπήρξε επιεικής απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης , ανέβασε στα ύψη τους τόνους μεταξύ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια του Debate.

Η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε ότι η αντίδραση της ήταν άμεση με ανάρτησή της όταν ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα γεγονότα και μίλησε για μείζον εθνικό σκάνδαλο και μείζον εθνικό ζήτημα και είναι έξω από κάθε λογική με απόφαση εισαγγελέα να παρακολουθείται ο υποψήφιος εκείνη την εποχή πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος.

«Το δεύτερο που είπα είναι ότι πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις κανονικές ευθύνες. Δεν μπορεί ο καθένας να βγαίνει να λέει ποιος, πως και γιατί.

Στην πορεία έχουμε μια χειραγώγηση των θεσμών που εμπόδιζαν και να υπάρξει φως στην υπόθεση και το ίδιο συνέβη και στα Τέμπη. Επομένως και σωστή και καταγγελτική εκεί που έπρεπε και θεσμική» συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Η απάντηση της κ. Διαμαντοπούλου προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη που της ανέφερε ότι «στις 9 Νοεμβρίου 2022 σε μία συνέντευξη της είχε πει ότι κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για την υπόθεση των υποκλοπών».

«Εξακολουθείτε να το πιστεύετε; νομίζω ότι μετά από αυτά που είπατε μάλλον όχι», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η κ. Διαμαντοπούλου αντέτεινε ότι αυτό που είπε είναι ότι «η τελική ανακάλυψη της σκευωρίας πρέπει και έπρεπε να γίνει από τη δικαιοσύνη και ότι είναι απαράδεκτο να παρακολουθείται με οποιοδήποτε τρόπο και λόγο αρχηγός κόμματος της Αντιπολίτευσης».

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας παρατήρησε ότι δεν κατάλαβε αν η κ. Διαμαντοπούλου ήταν σαφής και συμφωνεί ότι πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της στο θέμα των Τεμπών, όταν σε δήλωσή της στις 21 Μαΐου 2023 είχε πει ότι «έφερε στην επιφάνεια πολλές από τις παθογένειες του αποτυχημένου κράτους».

«Μήπως αυτή η διατύπωση είναι σωσίβιο για τον κ. Μητσοτάκη και δεν είναι αρκετό για το έγκλημα των Τεμπών;» σημείωσε ο κ. Δούκας.

Την σκυτάλη πήρε ο Μιχάλης Κατρίνης που ανέφερε ότι δεν έχει βρει δημόσια τοποθέτηση της για τις υποθέσεις αυτές παρά μόνο μετά την υποψηφιότητα της ρωτώντας αν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει την αυτοκριτική της απευθυνόμενη στους πολίτες που έστειλαν μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη τις ευρωεκλογές;

Η κ. Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι όλες οι απόψεις της είναι ξεκάθαρες ενώ ο κ. Κατρίνης αντέτεινε ότι δεν έχει ακούσει καμία τοποθέτηση της να είναι απέναντι στη λογική του επιτελικού κράτους του Μαξίμου το οποίο γέννησε τις υποκλοπές και να είναι στη γραμμή του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Διαμαντοπούλου τον κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει συνειδητά όλες τις θέσεις της σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με συνεχείς επιθέσεις εναντίον της.

Κόντρα όμως υπήρξε και μεταξύ της 'Αννας Διαμαντοπούλου με τον Χάρη Δούκα όταν του καταλόγισε «απόψεις οι οποίες δεν είναι απόψεις ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά την πολιτική του σε σειρά ζητημάτων, στο δήμο Αθηναίων».

«Είναι απόψεις εκτός εποχής, δεν είναι ΠΑΣΟΚ» σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου αφήνοντας αιχμές «για απόψεις που έχουν να κάνουν με μελλοντική συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και την Ανταρσία προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Δούκα που αντέτεινε ότι οι θέσεις του είναι πάντα ίδιες και είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ όταν η ίδια δεν ήταν ΠΑΣΟΚ».

Όλοι εναντίον όλων

Στην θεματική για την επόμενη μέρα του κόμματος, ο διάλογος έγινε αρκετά ζωηρός. 

Αρχικά, ο κ. Κατρίνης ζήτησε να ενωθούν για να νικήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως έχει ιδρώσει την φανέλα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στον Χάρη Δούκα, υποστηρίζοντας πως είναι ο πιο ευνοημένος από την ανανέωση της παράταξης, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου διερωτήθηκε με ποιον τρόπο ο κ. Ανδρουλάκης θα πείσει τους ψηφοφόρους να τον υποστηρίξουν.

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε πως είδαν "τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ να εξατμίζονται γιατί στις μεγάλες μάχες στη Βουλή ο κ. Ανδρουλάκης ήταν δι' αντιπροσώπου".

ΠΑΣΟΚ - Ντιμπέιτ

Η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει για τη νέα εποχή

Είπε πως δουλεύει "συστηματικά για το αύριο, τις νέες πολιτικές, τη νέα γενιά, αυτά πρέπει να φέρουμε στην επιφάνεια, ώστε να μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα και αυτοδύναμο. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει για τη νέα εποχή. Θα είμαστε πρώτο κόμμα και θα ερωτηθούν οι άλλοι και όχι εμείς".

Λίγο πριν το τέλος της τηλεμαχίας δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, αφού υπήρξε κόντρα εκ νέου ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα. Ο δεύτερος, κλήθηκε να απαντήσει ποιον θα όριζε πρόεδρο ΚΟ, στο οποίο απάντησε ότι «θα το αποφασίσουμε συλλογικά».

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του στον Ν. Ανδρουλάκη για τη φράση «ήσουν ευνοημένος» που του είπε νωρίτερα. «Ήμουν μαζί σου Νίκο και παλέψαμε πολύ για να σηκώσουμε το ΠΑΣΟΚ και δεν καταλαβαίνω αυτή τη διατύπωσηΔώσαμε μια πολύ μεγάλη μάχη γιατί πιστέψαμε ότι δεν υπάρχουν χαμένες μάχες» είπε και τόνισε πως «πρώτα από όλα είναι η ενότητα».

Ο Ν. Ανδρουλάκης πήρε τον λόγο και απάντησε πως ουδέποτε είπε κάποιος πως ο κ. Δούκας ήταν τρελός που πήρε αυτή την απόφαση. «Η στρατηγική ήταν πολύ συγκεκριμένη και αν δεν ήταν δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος» του είπε.

Ο Χ. Δούκας είπε πως «υπάρχει ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο και λέω ότι και στην Ελλάδα ένας δήμαρχος μπορεί να είναι και πρόεδρος» και πρόσθεσε ότι θέλει να ενδυναμώσει τον δήμο «απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι εκδικητική απέναντί μου».

«Είσαι λίγους μήνες δήμαρχος, δεν είσαι Μιτεράν, δεν είσαι ευτυχώς ούτε Ερντογάν, ο Καμίνης ήταν στο τέλος της θητείας σου», του είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Στην ΚΕΔΕ κατέβηκα γιατί δεν είχες φτιάξει ποτέ τομέα αυτοδιοίκησης, ένα αυτοδιοικητικό κίνημα, και πρέπει να σου θυμίσω ότι δώσαμε πολύ μεγάλη μάχη να μιλήσουμε με ανθρώπους που ποτέ δεν είχαν καλέσει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Και κάτι ακόμα κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες και δεν ταυτίζομαι ποτέ με ανθρώπους από τη γείτονα χώρα και από καθεστώτα. Νομίζω ότι αυτό που έκανες σήμερα είναι απρέπεια» αντέτεινε ο Χ.Δούκας.

«Εσύ το έχεις κάνει», του απάντησε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Στις καταληκτικές τους τοποθετήσεις, οι έξι υποψήφιοι ζήτησαν την στήριξη του ελληνικού λαού. 

Κλείνοντας, ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε πως ο δίλημμα είναι απλό, αν θα κάνουμε επιλογή νίκης ή ήττας. Η επιλογή νίκης σημαίνει μια ηγεσία που θα φέρει ψηφοφόρους. Η υποψηφιότητά μου φέρνει ενότητα, φέρνει πείρα. Το δίλημμα είναι επιλογή νίκης".

"Είμαστε εδώ γιατί τόλμησα το βράδυ των ευρωεκλογών να πω αυτό που σκεφτόμασταν όλοι", τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου, συμπληρώνοντας πως θέλει να είναι "χρήσιμη, όχι ευχάριστη, κόντρα στο «κάτσε στ' αυγά σου». Λέω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει για να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει τη χώρα. Δεν μπορεί να βολεύεται με μικρά βήματα. Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας, σπάστε τους μηχανισμούς, μπείτε μέσα."

ΠΑΣΟΚ - Ντιμπέιτ

Η Άννα Διαμαντοπούλου είπε πως "ο κόσμος μπορεί να κοιτάξει προς το ΠΑΣΟΚ, να κοιτάξουμε για τη νέα εποχή. Να κοιτάξουμε τη νέα εποχή, το κόμμα μας να γίνει συμμετοχικό, η ηγεσία μας πρέπει να έχει διεθνή εμπειρία, και στη βουλή και στην κυβέρνηση. Ελάτε να ψηφίσετε, να ξεπεράσουμε τις 400.000. να είμαστε την άλλη μέρα όλοι ενωμένοι. Για να ψηφίσουμε πρωθυπουργό και όχι απλά πρόεδρο".

Καταλήγοντας ο Χάρης Δούκας είπε χαρακτηριστικά πως δεν συμβιβάζεται με το "ότι οι καλές μέρες είναι μόνο στις αφηγήσεις των μεγαλύτερων. Τώρα κρίνεται αν θα δοθεί μια νέα ευκαιρία, για μία έφοδο στο μέλλον. Χρειαζόμαστε συμμετοχή, συλλογικότητα και ενότητα. Θέλουμε να κάνουμε την υπέρβαση; Ή θέλουμε ένα μικρό φοβικό ΠΑΣΟΚ; Σηκώνουμε ανάστημα και θα νικήσουμε".

Ο Μιχάλης Κατρίνης απευθύνθηκε "σε όλους εσάς που πιστέψατε και είδατε τις ζωές σας να αλλάζουν από το ΠΑΣΟΚ. Απευθύνομαι σε όλους εσάς που θέλετε να αλλάξει η ζωή σας. Είμαι εδώ με δύναμη και πίστη για μια μεγάλη παράταξη που θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. σας ζητή να στηρίξετε ένα καθαρό πρόσωπο και μια πεντακάθαρη πρόταση".

Στην καταληκτική του δήλωση ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «πολλοί μιλούν για μια ευκαιρία που είναι πάνω στο τραπέζι για το ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ευκαιρία δεν την έφερε ο πελαργός. Είναι προϊόν αγώνα. Όχι μόνο δικού μου, αλλά από χιλιάδες ανθρώπους που πίστεψαν ότι το κοστούμι που μας είχαν ράψει οι αντίπαλοί μας, θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε για να πάμε σε άλλη εποχή. Πιστεύω ότι μπορούμε να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο του 2021 για να αγκαλιάσουμε όλο τον προοδευτικό κόσμο».

Σχολιάζοντας το ντιμπέιτ ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, έκανε λόγο για μια καινοτομία της παράταξης στην πολιτική ζωή της χώρας. 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται η κρίση - Νεκρό ηγετικό στέλεχος της Χεζμπολάχ

Σπείρα διαρρηκτών: Στον εισαγγελέα τα μέλη της συμμορίας που “άδειασε” 110 σπίτια

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)