Πολιτική

11 Σεπτεμβρίου 2024 15:52

Άνοιγμα σχολείων: Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

Σε αγιασμούς σχολείων παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί, στέλνοντας τα μηνύματά τους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Άνοιγμα σχολείων: Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας
-

Στο πλευρό μαθητών και εκπαιδευτικών βρέθηκε σήμερα η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και τον αγιασμό που δίνει το έναυσμα για τη νέα σχολική χρονιά.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρευρέθηκε νωρίτερα σήμερα στην τελετή του αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα, όπου συστεγάζονται το Ολοήμερο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλοκωφών και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τυφλών.

Αγιασμός - Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Νίκος Ανδρουλάκης

Απευθυνόμενη στους μαθητές και τις μαθήτριες, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά, ανοίγοντας μπροστά σας τον πλούσιο κόσμο της γνώσης» και σημείωσε: «Μπαίνετε στις τάξεις με χαρά, ανυπομονώντας να βρεθείτε με τους φίλους και τους συμμαθητές σας, έτοιμοι να μάθετε, να γνωρίσετε καινούργια πρόσωπα, καινούργιες δραστηριότητες. Ίσως νιώθετε κάποια ανησυχία, ιδίως τα πρωτάκια ανάμεσά σας, γρήγορα όμως θα προσαρμοστείτε στην μεγάλη οικογένεια του σχολείου, μια ανοιχτή αγκαλιά για όλες και όλους σας». Ακολούθως, ανέφερε: «Μη φοβηθείτε τις νέες προκλήσεις. Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες σας είναι κοντά σας σ' αυτό το όμορφο ταξίδι, οδηγοί και συμπαραστάτες σας, για να εξασφαλίσουν ότι θα έχετε χωρίς δυσκολίες την απαραίτητη στήριξη, έτσι ώστε να αποκτήσετε τις αναγκαίες δεξιότητες και ευκαιρίες για τη ζωή που έχετε μπροστά σας, σε μια ισότιμη κοινωνία χωρίς διακρίσεις» και κατέληξε λέγοντας: «Εύχομαι σε όλους σας καλή δύναμη και κάθε καλό!».

Αγιασμός - Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Νίκος Ανδρουλάκης

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Το πρώτο κουδούνι συνοδεύεται πάντα από χαρά και συγκίνηση. Οι αίθουσες ζωντανεύουν ξανά από φωνές και χαμόγελα. Είναι η αρχή μιας συναρπαστικής διαδρομής για τα παιδιά μας που έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με το σχολικό περιβάλλον και η συνέχεια για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας που επιστρέφουν σε αυτό μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ωστόσο, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συνοδεύεται και από σημαντικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα και διαρκώς επιδεινώνονται με ευθύνη της κυβέρνησης: ανεπαρκείς μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, εκπαιδευτικά κενά,  αίθουσες με έως και 30 μαθητές, υψηλό κόστος στέγασης και μετακίνησης των εκπαιδευτικών, ελλείψεις σε αναλώσιμα. Η δημόσια δωρεάν παιδεία δεν είναι χώρος για εκπτώσεις. Δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο δήθεν εξορθολογισμού, στη βάση κλεισίματος και περιορισμού σχολικών δομών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υποβάθμιση στην οποία οδηγείται η δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ), λόγω των συγχωνεύσεων και των ελάχιστων εγκρίσεων ολιγομελών τμημάτων. Η δημόσια δωρεάν παιδεία αποτελεί πρωταρχική κοινωνική αναγκαιότητα, που πρέπει να στηριχτεί και να ενισχυθεί στην πράξη. Χρειάζεται αύξηση πόρων, κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών -καθώς το εκπαιδευτικό μας σύστημα λειτουργεί με σχεδόν 40% αναπληρωτές, τη στιγμή που ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 5%- και νέες, σύγχρονες σχολικές υποδομές. Απαιτείται στήριξη των εκπαιδευτικών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο υψηλότατο κόστος διαβίωσης. Χρειάζεται αξιοποίηση των σύγχρονων παιδαγωγικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας. Για να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο της μάθησης και της προόδου των παιδιών μας, πρέπει να είμαστε -ως Πολιτεία- σε θέση αφενός να μπορούμε πρώτα και κύρια να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία τους μέσα στο σχολείο, αφετέρου να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους εργασίας στους εκπαιδευτικούς, για να τα καταφέρουν στο σπουδαίο έργο τους».

Σχολείο - σχολεία - μαθητές - αίθουσα σχολική

Ανδρουλάκης: Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ισχυρά δημόσια σχολεία

 «Η δημόσια Παιδεία είναι το παν, γι' αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να έχουμε ισχυρά δημόσια σχολεία, δημόσια Πανεπιστήμια, ώστε να μπορεί το κάθε παιδί, κάθε ελληνικής οικογένειας, όποια οικονομική δυνατότητα και να έχει, να πάρει ισχυρά εφόδια για το μέλλον του», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή αγιασμού στο 109ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στην Άνω Τούμπα.

Αγιασμός - Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Νίκος Ανδρουλάκης

Ο κ. Ανδρουλάκης ευχήθηκε υγεία, δύναμη, καλή σχολική χρονιά στους μαθητές, τους γονείς, του εκπαιδευτικούς και σημείωσε:

«Για εμάς εσείς παιδιά είστε τα πάντα. Είστε η ελπίδα μας, η ελπίδα κάθε οικογένειας, η ελπίδα της πατρίδας μας. Γι' αυτό έχουμε χρέος να πάρετε στο Σχολείο, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο όλα τα εφόδια που χρειάζεστε στη ζωή σας για να προοδεύσετε και να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα.

Γι' αυτό και προσωπικά και ως γονιός πιστεύω ότι η δημόσια Παιδεία είναι το παν, όπως και η δημόσια Υγεία. Γι' αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να έχουμε ισχυρά δημόσια σχολεία, δημόσια πανεπιστήμια ώστε να μπορεί το κάθε παιδί, κάθε ελληνικής οικογένειας, όποια οικονομική δυνατότητα και να έχει, να πάρει ισχυρά εφόδια για το μέλλον του.

Αγιασμός - Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Νίκος Ανδρουλάκης

Αυτό είναι μία κανονική χώρα. Μία χώρα που δίνει ελπίδες, δίνει προοπτικές σε όλα τα παιδιά της».

Μετά τον αγιασμό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαιρέτισε μαθητές και γονείς και στη συνέχεια συναντήθηκε με τους δασκάλους, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για θέματα του σχολείου.

Κουτσούμπας: Δεν είστε μόνοι σας

«Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά, δημιουργική και αγωνιστική σε όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης. Στους γονείς που βλέπουν την ελπίδα και τη χαρά στα παιδιά τους, αλλά και που πρέπει να τα φέρουν βόλτα σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες. Στους μαθητές, που τους αξίζει να παλεύουν για το μέλλον τους, γιατί είναι το μέλλον. Στους εκπαιδευτικούς, που στηρίζουν τα παιδιά μας και γι' αυτό πρέπει κι αυτοί να στηρίζονται ουσιαστικά από την πολιτεία», δήλωσε για τη νέα σχολική χρονιά ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και τόνισε στη συνέχεια:

«Το ΚΚΕ σας λέει καθαρά ότι δεν είστε μόνοι σας. Όλοι μαζί μπορούμε να εμποδίσουμε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης να στοιβάζονται ακόμα περισσότεροι μαθητές μέσα σε κακοσυντηρημένα και πολλές φορές επικίνδυνα σχολεία.

Όλοι μαζί μπορούμε να ρίξουμε φως στα σκοτάδια που θέλουν να απλώσουν. Και στο γκρίζο τοπίο που θέλουν να επιβάλλουν, να προβάλλουμε την ελπίδα του αγώνα, της ολόπλευρης μόρφωσης και της αλληλεγγύης. Έχουμε τη δύναμη. Για να φέρουμε πιο κοντά τις όμορφες μέρες που μας αξίζουν».

Ειδήσεις σήμερα:

Debate: Η Τέιλορ Σουίφτ στηρίζει την Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές

Θηβών: Σκοτώθηκε οδηγός με μηχανή που είχε κλαπεί λίγες ώρες νωρίτερα

Απογευματινά χειρουργεία - Γεωργιάδης: Tα voucher για δωρεάν επεμβάσεις και ο ιδιωτικός τομέας


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)