Πολιτική

10 Σεπτεμβρίου 2024 10:18

Τσελίκ: Οι συμφωνίες Ελλάδας - Αιγύπτου είναι εις βάρος του Καΐρου

Ο Τούρκος αξιωματούχος "συμβουλέυει" την Αίγυπτο να... κλίνει προς την Άγκυρα αντί για την Αθήνα για μία σχέση... "καζάν-καζάν".

Τσελίκ: Οι συμφωνίες Ελλάδας - Αιγύπτου είναι εις βάρος του Καΐρου
-

Οι συμφωνίες Ελλάδας - Αιγύπτου είναι εις βάρος του Καϊρου, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ και ισχυρίστηκε ότι μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας είναι μια σχέση "καζάν – καζάν".

Mιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk, ο Ομέρ Τσελίκ είπε: «Τώρα, ξέρετε το τι γινόταν στην Ελλάδα, όταν υπήρχε απόσταση στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, η Ελλάδα υπέγραφε μια σειρά από συμφωνίες για θέματα που αφορούσαν τη Μεσόγειο και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το κενό της Τουρκίας προς όφελός της, να εκμεταλλευτεί το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προς όφελός της. Αλλά ήταν ενδιαφέρον, κάναμε αυτή τη δήλωση και εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, αυτό το πλαίσιο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ήταν κάτι που ήταν εις βάρος της Αιγύπτου», αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

«Με Τουρκία είναι μια σχέση καζάν-καζάν»

Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι «η Αίγυπτος, κάνοντας αυτές τις συμφωνίες με την Τουρκία, έχει μεγαλύτερο πεδίο όσον αφορά αυτούς τους τομείς. Όταν έκανε αυτές τις συμφωνίες με την Ελλάδα, μετατράπηκε σε μια μικρότερη περιοχή. Τώρα η δουλειά καταλαγιάζει, είναι μια σχέση ‘καζάν-καζάν’ (winwin) τόσο για την Τουρκία όσο και για την Αίγυπτο από αυτή την άποψη. Εγώ μάλιστα είχα κάνει και τότε μια δήλωση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τότε υπήρχε ο Δένδιας κλπ., όπου επί 6 μήνες με όποιον σύναπτε σχέσεις η Τουρκία, με όποιον είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, όποιον επισκεπτόταν αμέσως πήγαινε εκεί. Όλη του η δουλειά ήταν πάνω σε αυτά».

«Η Μεσόγειος έχει γεμίσει πολεμικά πλοία»

Για την διμερή ατζέντα Τουρκίας – Αιγύπτου, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι «υπάρχει η ατζέντα για τη Γάζα, αλλά υπάρχει επίσης και μια πολύ μεγαλύτερη διμερής ατζέντα μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Tο πιο σημαντικό ζήτημα, όμως, είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο που δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος για να βγουν τα αλιευτικά σκάφη. Παντού έχουν γεμίσει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις δύο μεγάλες χώρες, την Τουρκία και την Αίγυπτο, να αναπτύξουν κοινές πολιτικές εδώ, τόσο σε ό,τι αφορά το μέλλον της περιοχής όσο και σε ό,τι αφορά τη σωστή διαχείριση αυτών των συγκρουσιακών διαδικασιών».

Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ακόμη πως «ως εκ τούτου, τόσο η επίσκεψη του προέδρου μας όσο και η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου εδώ στη συνέχεια είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Διότι πρόσφατα, αν προσέξατε, το Ισραήλ άρχισε να στοχοποιεί και να απειλεί άμεσα το αιγυπτιακό κράτος, καθώς και τον Λίβανο. Δηλαδή, ακόμη και αν δεν το κάνει de facto, παίρνει προφορικά αυτή τη στάση απέναντι στο αιγυπτιακό κράτος και την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Μια τέτοια εικόνα θα πήγαινε την κατάσταση σε πολύ χειρότερες διαστάσεις. Επομένως, σε αυτό ακριβώς το στάδιο, αυτό το πλαίσιο μεταξύ του προέδρου μας και του Αιγύπτιου προέδρου, αυτό το πλαίσιο μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου είναι πολύ σημαντικό και ζωτικής σημασίας για την περιοχή».

Ειδήσεις σήμερα:

Πρώην πυροσβέστης κατηγορείται για φωτιά με 137 νεκρούς

Αθηνών - Σουνίου: Έκρηκτικός μηχανισμός προκάλεσε ζημιές σε επιχειρήσεις

Τζέιμς Ερλ Τζόουνς: Έφυγε από τη ζωή η φωνή του Νταρθ Βέιντερ

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)