Πολιτική

09 Σεπτεμβρίου 2024 16:21

Τουρκικός Τύπος κατά Μητσοτάκη για τη “Γαλάζια Πατρίδα”

Σειρά δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου έχει στο επίκεντρο τις δηλώσεις Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «ξέσπασμα».

Τουρκικός Τύπος κατά Μητσοτάκη για τη “Γαλάζια Πατρίδα”
-

Αρνητικά σχολιάζει ο τουρκικός τύπος την αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ‘Γαλάζια Πατρίδα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, σχολιάζουν ότι ο Έλληνας ηγέτης παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία, συνέχισε να κατηγορεί την Άγκυρα για αναθεωρητισμό. Κάνουν επίσης λόγο για δήθεν  ‘ξέσπασμα από την Ελλάδα’

Χουριέτ: «Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ και πάλι στα χείλη του Μητσοτάκη»

Ο Έλληνας ηγέτης Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν αυτόν τον μήνα, υποστήριξε ότι η πολιτική της Άγκυρας για τη Γαλάζια Πατρίδα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα παρά το πρόσφατο θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της πολιτικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, παρά τη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας. Ο Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι «δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τις δυσκολίες στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Υπήρξαν κάποια θετικά πράγματα στην πρόσφατη διαδικασία προσέγγισης».

Τζουμχουριέτ: «Ξέσπασμα για την Γαλάζια Πατρίδα από τον Μητσοτάκη»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη σε κρίσιμες δηλώσεις χθες πριν από την αναμενόμενη συνάντηση των ηγετών μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας. Μιλώντας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Μητσοτάκης στοχοποίησε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, αναφέρει η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή. Ο Έλληνας ηγέτης παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία, συνέχισε να κατηγορεί την Άγκυρα για αναθεωρητισμό. «Δεν είχα ποτέ αυταπάτες για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σχέσεις με την Τουρκία. Αναγνωρίζω με σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η Γαλάζια Πατρίδα παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας». Ο Μητσοτάκης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 23-27 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι θα θέσει επίμονα το ζήτημα.

Μιλλιέτ: «Η Τουρκία ως δικαιολογία για τον υπερεξοπλισμό»

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι χρειάζονται σημαντικό μέρος των επενδύσεων που έκαναν για να αυξήσουν την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας τους λόγω των προβλημάτων με την Τουρκία. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την Τουρκία, δήλωσε τα εξής : «Γνωρίζω τις δυσκολίες στην διαδικασία προσέγγισης με την Τουρκία. Εξαρχής το προσέγγιζα με ρεαλισμό κρατώντας τα θετικά για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών:  Το γεγονός ότι δεν έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, η καλύτερη συνεργασία για το μεταναστευτικό και η βίζα εξπρές για Τούρκους επισκέπτες...». Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι αναγνωρίζει με σαφήνεια ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει. Η ''Γαλάζια Πατρίδα'' παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ενώ απέδωσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών στα προβλήματα με την Τουρκία, λέγοντας ότι «αν πιστεύαμε ότι είχαμε λύσει τα προβλήματά μας για τα επόμενα χρόνια, δεν θα χρειαζόμασταν ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων που έχουμε κάνει για να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων μας δυνάμεων». Αναφέροντας ότι το υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση θέλουν να εστιάσουν στην καινοτομία στον τομέα των συστημάτων κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ο Μητσοτάκης είπε ότι θέλουν να εξοπλίσουν με αυτά τα συστήματα τις υπάρχουσες φρεγάτες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία - Δολοφονία 8χρονης: Η πρώτη ομολογία για το έγκλημα

Αυξήσεις αποδοχών - Μείωση φόρων: 12 + 12 μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Κακοκαιρία “Atena” – ‘Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)