Πολιτική

08 Σεπτεμβρίου 2024 13:20 Τελευταία ενημέρωση : 08 Σεπτεμβρίου 2024 13:39

ΔΕΘ - Μητσοτάκης: σε αφασία ο ΣΥΡΙΖΑ, μεμψίμοιρο το ΠΑΣΟΚ

Δεν έχω σκοπό να βγω στην σύνταξη άμεσα, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στο απότελεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και στην άνοδο της ακροδεξιάς.

ΔΕΘ - Μητσοτάκης: σε αφασία ο ΣΥΡΙΖΑ, μεμψίμοιρο το ΠΑΣΟΚ
-

Απαντώντας για τα σενάρια αναφορικά με το πολιτικό μέλλον του κ. Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, ο πρωθυπουργός, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην ΔΕΘ απάντησε χαριτολογώντας: «Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη». Θέλω να εξαντλήσω την πρωθυπουργική θητεία έως την άνοιξη του 2027, υπογράμμισε, λέγοντας ωστόσο ότι είναι νωρίς να πει τι θα γίνει σε τρία χρόνια. 

«Είμαι πρωθυπουργός, πρόεδρος της Ν.Δ. και δεν έχω πρόθεση να βγω στη σύνταξη. Σε αυτούς που προβλέπουν ότι στις ερχόμενες εκλογές η αυτοδυναμία με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο θα συνιστούσα λίγη υπομονή και ίσως κάποιες χρήσιμες ιστορικές αναφορές για το τι έγινε την προηγούμενη 4ετία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην ΔΕΘ.

«Το 2027 είναι πολύ μακριά, δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις. Αν το 2027 έχουμε υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφιστήκαμε το 2023, θα είναι μια καλή κυβέρνηση; Η απάντησή μου είναι θετική. Περιμένετε να δούμε τα επόμενα 3 χρόνια, το 2027 είναι πολύ μακριά. Ζούμε σε ένα απρόοπτο περιβάλλον και είναι λίγο αυτάρεσκο να μιλάω για τον εαυτό μου, είτε να κάνω προβλέψεις για το 2027», είπε ο Πρωθυπουργός

ΔΕΘ - Μητσοτάκης - ΔΕΘ

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΠΑΣΟΚ είπε «Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης. Είναι καλό για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος να υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη, από αυτή που εκφράζει η κυβέρνηση».

«Το ΠΑΣΟΚ δύναμη υποτίθεται προοδευτική καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε. Τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, τον δικαστικό χάρτη που ήταν σε προοδευτική κατεύθυνση. Το όχι σε όλα δεν ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα. Αυτή η μεμψιμοιρία και η παρουσίαση μιας μαύρης πραγματικότητας αδικεί την αντιπολίτευση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν βλέπω να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε μία κατάσταση αφασίας πολιτικής».

Κυριάκος Μητσοτάκης - ΔΕΘ - Συνέντευξη Τύπου 

Ερωτηθείς αν ανησυχεί από την ευρωπαϊκή άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και από την άνοδο κομμάτων στην Ελλάδα που κινούνται σε ανάλογους χώρους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα. Πάντα υπήρχαν στα δεξιά της ΝΔ κόμματα. Δεν θα τα κατηγοριοποιήσω όλα ως ακροδεξιά ούτε τους ψηφοφόρους τους. Η γενεσιουργός αιτία  της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης, ζήτημα που στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό έχουμε αντιμετωπίσει». 

«Για τους πολίτες που έχουν επιλέξει κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και μπορεί να έχουν πατριωτικές ανησυχίες, θέλω να πώ ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ πιο καλά θωρακισμένη», είπε ο Κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα, τονίζοντας «Λυπάμαι αν κάποιοι εμφανίζουν την Ελλάδα πιο ενδοτική και κάνουν σπέκουλα με τα εθνικά θέματα». 

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία των κ. Καραμανλή και Σαμαρά από την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η ΝΔ είναι και ισχυρή και ενωμένη. Είπε ότι ακούει πάντοτε τις απόψεις των πρώην πρωθυπουργών, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί πάντοτε μαζί τους. Η ΝΔ μια χαρά είναι, ψάξτε σε άλλα κόμματα τέτοια προβλήματα, προέτρεψε.

Σε δεύτερη ερώτηση για χάσμα στο εσωτερικό της ΝΔ και για το εάν τον ενόχλησε η απουσία των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Μητσοτάκης είπε «Υπερασπίζομαι τις πολιτικές επιλογές τις οποίες κάνω και θα προσπαθώ να πείσω και την μειοψηφία στο εσωτερικό που διαφωνεί. Απορρίπτω τις συζητήσεις περί δεξιά στροφής. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο και στο πρόγραμμα για το οποίο ψηφιστήκαμε. Από την άλλη ακούω και σέβομαι κάθε άποψη. Λογικό είναι μετά από ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν το προσδοκώμενο να υπάρχει και μία γκρίνια. Αν υλοποιήσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, θα διαψεύσουμε όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό».

Για τη μεσαία τάξη και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων επεσήμανε πως «Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από επιλογές που ενίοτε είναι δυσάρεστες. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις κάθε μέρα και λέω “‘ωπ, εδώ πάμε να αλλάξουμε την πολιτική μας”. Ποτέ δεν το έκανα. Πιστεύω ότι αυτή η πολιτική μας σε ορίζοντα 4τίας θα αποδώσει και αν πρέπει να αναλάβουμε ένα πρόσκαιρο εκλογικό κόστος αυτό είναι μέρος της πολιτικής διαδικασίας». 

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης, ο κ. Μητσοτάκης δεν συμφώνησε ότι το αποτέλεσμα ήταν κακό, αλλά κατώτερο των προσδοκιών του. Αναγνώρισε ωστόσο ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση, μπορεί να μην έτυχαν ευρύτερης αποδοχής. Θα κριθούμε σε ορίζοντα τετραετίας, ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη γίνει αισθητές στην κοινωνία.

Δείτε LIVE την συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, πατώντας ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα:

Μακρή: Οι αλλαγές στα σχολεία που θα αναβαθμίσουν την μαθησιακή διαδικασία

Συγγρού: Νεκρός 20χρονος οδηγός μηχανής που έπεσε στις μπάρες

Λίμνη Πλαστήρα: Η νεολιθική εγκατάσταση στον “Βοτανικό Κήπο” (εικόνες)

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)