Βουλή
Σφοδρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Κόντρα Κατρούγκαλου-Καμμένου. Έντονο παρασκήνιο και πυρετώδεις διεργασίες για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία.
Πρώτη ανάρτηση 08:46
Σε κλίμα μεγάλης έντασης συνεχίζεται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αρχικά η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε σε διαδικαστικά θέματα, για τη νομιμότητα της σύνθεσης της αρμόδιας επιτροπής, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήρθε σε “μετωπική σύγκρουση” με τον Πάνο Καμμένο.
Η αναφορά του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στο ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού των γειτόνων, προκάλεσε την έκρηξη του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος υποστήριξε ότι καταρρέει η συμφωνία. «Άκουσα τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό που ισχυριζόμαστε εμείς, είπε ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός, τότε γιατί γίνεται η συμφωνία; Μόνον με την αναφορά αυτή του Υπουργού καταρρέει η συμφωνία», ανέφερε ο κ. Καμμένος με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να σημειώνει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού.
Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό των πολιτών της γείτονος. «Οι συμφωνίες δεν μπορούν να ρυθμίσουν θέματα λαού ή έθνους», είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι, αλλά τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν την δική μας ταυτότητα και πώς αυτό ξεκαθαρίζεται ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα πρόσθεσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών οδηγούμαστε στον οριστικό ενταφιασμό οποιασδήποτε διεκδίκησης μειονότητας με ρητή δέσμευση του γειτονικού κράτους. «Στα θέματα ταυτότητας μπορούμε να επέμβουμε μόνο εκεί που αμφισβητούν την δική μας ταυτότητα και ιστορία. Δεν είναι θέμα της συμφωνίας η αναγνώριση λαού, οι συμφωνίες αφορούν ιθαγένεια και εθνότητα όχι λαό», υποστήριξε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.
Την άποψη ότι συνιστά «αλυτρωτισμό» η θέση ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, εξέφρασε ο Νίκος Φίλης.
«Η Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, υπάρχουν Μακεδονίες κι άλλων κι όταν ακούμε την ιαχή για τη Μακεδονία που είναι μια και ελληνική, αυτό εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.
Την συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίστηκε και ο Σπύρος Δανέλλης, υποστηρίζοντας ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι αν κανείς προτιμά τη σύνθετη ονομασία ή το σκέτο «Μακεδονία».
Θυελλώδης ήταν εξάλλου η διαδικασία από την πρώτη ημέρα της συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπήρξαν καταγγελίες από τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ περί παράνομης και στημένης σύνθεσης, ενώ απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη ο Πάνος Καμμένος είπε πως «από Κυβέρνηση της εθνικής συμφιλίωσης γίνατε Κυβέρνηση αποστασίας».
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!