Βουλή

02 Νοεμβρίου 2018 18:27

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης για την Υγεία

Εντός Νοεμβρίου η απόφαση για τη σύσταση ή όχι Προανακριτικής Επιτροπής. Ποια είναι τα ονόματα 5 πρώην Υπουργών που «έβγαλε» η εξεταστική. Οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης για την Υγεία
-

Με την κυβέρνηση να φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε Προανακριτική Επιτροπή για την Υγεία εμπλέκοντας 5 πρώην υπουργούς ξεκινά νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στα κόμματα το πόρισμα για το Ντυνάν και σε δόσεις θα καταφθάσουν και οι υποθέσεις του ΚΕΛΠΝΟ και των φαρμάκων με τους εμπλεκόμενους να κάνουν λόγο για λάσπη και δημιουργία κλίματος εντυπώσεων ενόψει εκλογών.

To συνολικό πόρισμα αναμένεται να επιδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στην Εισαγγελία μέχρι τις 21 Νοεμβρίου και μετά θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή όπου και θα αποφασίσουν τα κόμματα για τις επόμενες κινήσεις.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αναμένεται να  ανακοινώσει προανακριτική για την Υγεία τις επόμενες μέρες για τους Άδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλο,  Μάκη Βορίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Μάριο Σαλμά.

Σύμφωνα με το «Έθνος» το πόρισμα αναφέρεται σε απώλειες στην υγεία που φτάνουν τα 23 δις την περίοδο 2010-14 ενώ φαίνεται να υπάρχουν παρατυπίες και μαύρο χρήμα για πάνω από 4500 γιατρούς και διοικήσεις νοσοκομείων.

Εξεταστική για την Υγεία - Κρέτσης - Μπαλωμενάκης

Μπαλωμενάκης: Η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την Υγεία

«Το πόρισμα αναδεικνύει ευθύνες, χωρίς προτάσεις, γιατί την αρμοδιότητα για πρόταση σύστασης προανακριτικής για την υγεία έχει η Ολομέλεια» είπε ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υγεία στον «Θέμα 104,6».

Αναλυτικότερα, ο κ. Μπαλωμενάκης δήλωσε ότι «το πόρισμα δεν είναι εισαγγελική πρόταση, είναι μια αποτύπωση 16-17 μηνών εργασιών. Περιέχει στοιχεία, περιέχει διαπιστώσεις, περιέχει συνδυασμό εγγράφων και καταλήγει να αναδείξει πραγματικά ευθύνες, χωρίς προτάσεις όμως, γιατί την αρμοδιότητα για πρόταση σύστασης προανακριτικής έχει η Ολομέλεια. Εμάς μας ενδιαφέρει να αναδειχτούν ορισμένες πλευρές τις ιστορίας».

Σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει προανακριτική επιτροπή, ο κ. Μπαλωμενάκης διευκρίνισε, «δεν το λέω αυτό το πράγμα. Στα πλαίσια του κανονισμού της Βουλής και των αρμοδιοτήτων που έχει η εξεταστική επιτροπή, αυτό που κάνει το πόρισμα στα επιμέρους κεφάλαιά του, αναδεικνύει τις ευθύνες παντός προσώπου, και πολιτικών φυσικά, και μη πολιτικών προσώπων.

Είναι παντός θέματος, για πράξεις και παραλείψεις. Αυτό τώρα δεν τυποποιείται σε μία πρόταση ότι συντελέστηκε αυτό το αδίκημα ή το άλλο, γιατί δεν είναι δουλειά της επιτροπής αυτό» και επανέλαβε ότι «στην ολομέλεια της Βουλής αποφασίζουν. Τέτοια πρόταση ξεφεύγει από την αρμοδιότητα της εξεταστικής».

Ανδρέας Λοβέρδος

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι «θα τα συζητήσουμε όλα στην ώρα τους και προσηκόντως».

«Μυθεύματα» που δεν έχουν ούτε νομικό ούτε αποδεικτικό έρεισμα στις εργασίες της Επιτροπής χαρακτηρίζει η ΔΗΣΥ τις διαρροές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία και το ενδεχόμενο συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για πέντε πρώην υπουργούς.

Η Εύη Χριστοδουλοπούλου, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής υποστηρίζει πως δικαιώνονται οι φόβοι της ΔΗΣΥ, καθώς –όπως αναφέρει- συστήθηκε μόνο και μόνο ως πράξη προεκλογικής πολιτικής εξόντωσης των αντιπάλων της κυβέρνησης και όχι για να λάμψει η αλήθεια.

«Στις επιμέρους υποθέσεις (Ντυνάν και ΚΕΕΛΠΝΟ) δόλια κατάχρηση δημοσίου χρήματος από πολιτικά πρόσωπα ούτε προέκυψε, ούτε καταλόγισε κανείς πλην του γνωστού πλέον συκοφάντη Π. Πολάκη. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν και αναπαράγουν τις προσφιλείς τους μεθόδους και την επιχειρηματολογία των κουκουλοφόρων της Νοβάρτις», αναφέρει και επισημαίνει πως η ΔΗΣΥ ζητά να έρθουν όλα στο φως και να ελεγχθούν όλα, «αλλά όχι με διαρροές, συκοφαντίες και στημένα πολιτικά παιχνίδια».

Επικρίνει την κυβέρνηση ότι άφησε εκτός διερεύνησης την περίοδο 2005-2009, όπου υπήρξε –όπως υποστηρίζει- αλόγιστη σπατάλη και διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και εκείνη των σημερινών υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οργισμένη ήταν και η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, το όνομα του οποίου φέρεται να είναι ανάμεσα σε αυτά που θα περιληφθούν στην Προανακριτική για την Υγεία, δηλώνοντας «θα τους συντρίψω».

Ο  Μάριος Σαλμάς είχε καταθέσει με δική του πρωτοβουλία στην εξεταστική ως μάρτυρας και όχι ως εμπλεκόμενος στις υποθέσεις και δήλωσε ότι «έχω καταθέσει ήδη, η θητεία μου ήταν πεντακάθαρη».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)