Διπλωματία
“Προσκύνημα στις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού” από τον Στάινμαγερ
Στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης ξεναγήθηκαν ο Γερμανός πρόεδρος και ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Σε αυτό το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης συνυπάρχουν οι τρεις πυλώνες του κοινού μας πολιτισμού, δηλαδή η Αρχαία Ελλάδα, η Αρχαία Ρώμη και η χριστιανική διδασκαλία. Αυτόν τον πολιτισμό, αυτήν την Ευρώπη, είμαστε αποφασισμένοι και οι δυο μας και οι λαοί μας να την υπερασπιστούμε τούτες τις ώρες που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου ξεναγήθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγερ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:
«Κύριε Πρόεδρε, αγαπημένε φίλε, σας υποδέχομαι όχι μόνο στην πατρίδα μου, αλλά σε ένα από τα κέντρα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που είναι μεν μεταγενέστερο από άλλα, όμως δεν παύει να αποπνέει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, την τέχνη από τη μία πλευρά, και τη δημοκρατία την άλλη. Γιατί τα αρχαία θέατρα είναι χώροι όπου βεβαίως η τέχνη, όχι μόνο δημιουργήθηκε, αλλά διδάχθηκε, ενώ είναι και χώροι όπου δημοκρατικές διαδικασίες εξελίχθηκαν για να έχουμε σήμερα αυτή τη δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να υπερασπιστούμε, ιδίως εμείς οι Ευρωπαίοι. Χαίρομαι που είμαστε εδώ, δείχνοντας από πού ξεκινάει η μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, από πού ξεκινάει ο πρώτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, από εδώ την Ελλάδα.
Χαίρομαι όμως, γιατί, όπως εξηγούσα στον φίλο μου κ. Στάινμαγερ, εδώ έχει περάσει και η Ρώμη. Μην ξεχνάμε ότι ένα μέρος από τη διάσωση αυτού του χώρου οφείλεται σε ένα σημαντικό Ρωμαίο αυτοκράτορα, τον Αδριανό. Είναι ο δεύτερος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού και εδώ κοντά είναι οι πρώτες εκκλησιές, ο τρίτος πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Τέλος ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γερμανό ομόλογό του και τη σύζυγό του «για αυτό το προσκύνημα στις ρίζες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Την ξενάγηση των δύο Προέδρων έκανε ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης.
Στην αντιφώνησή του, ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε Προκόπη, θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά που μας προσκάλεσες όχι μόνο για πολιτικές συνομιλίες αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα σου για να την γνωρίσουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα, επισκέπτομαι όμως για πρώτη φορά την Καλαμάτα και φυσικά χαίρομαι για την τόσο εξειδικευμένη ξενάγηση η οποία χαρακτηριζόταν και από προσωπικές αναμνήσεις. Είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις ανασκαφές που γίνονται εδώ αν και δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά από το αμφιθέατρο αυτό που βλέπουμε. Μπορεί να φανταστεί κανείς πως ήταν σε όλο της το μεγαλείο η πρώην πρωτεύουσα η οποία ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ αιώνα. Μπορεί μεν να μην τα είδαμε ακόμα όλα, μπορούμε όμως να αντιληφθούμε γιατί πολλοί Γερμανοί έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ στην περιοχή. Και πάλι θερμές ευχαριστίες που μας έδωσες την ευκαιρία να κάνουμε αυτήν την επίσκεψη».
Επίτιμος δημότης Καλαμάτας ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ
“Αυτή τη διάκριση θα την κρατήσω ψηλά, θα φροντίσω να την έχω σε περίοπτη θέση”, τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, από το ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, στην ειδική τελετή για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη και την επίδοση του Χρυσού Κλειδιου της πόλης.
Ο Γερμανός Πρόεδρος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη λόγω του ζοφερού παρελθόντος και σημείωσε: “Στην πολιτική του σταδιοδρομία μέλημα και καθήκον έχω να γεφυρώσω τα χάσματα του παρελθόντος. Η ιστορική ευθύνη είναι δική μας. Αυτό που μας χωρίζει από το παρελθόν, να το υποκαταστήσουμε με αυτό που μας ενώνει στο μέλλον”.
Τόνισε ότι στόχος είναι αυτό που δημιουργείται, να ωφελήσει τους νέους ανθρώπους και στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!