Γενικά

11 Φεβρουαρίου 2018 22:08

Αίτημα για συνδρομή των ελβετικών αρχών στην υπόθεση Novartis (βίντεο)

Χορός εκατομμυρίων σε offshores. Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Μετά την Καθαρά Δευτέρα η σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής.

Αίτημα για συνδρομή των ελβετικών αρχών στην υπόθεση Novartis (βίντεο)
-

Χορός εκατομμυρίων σε δαιδαλώδεις διαδρομές που κρύβονται μέσω offshore σε “παραδείσιους” προορισμούς και …ειδικό βαθμολόγιο για τους αποδέκτες της μίζας. Με αιτήματά τους Ελλάδα και ΗΠΑ ζητούν τη συνδρομή των ελβετικών αρχών, ώστε να αρχίσει να ξετυλίγεται το “κουβάρι” της εμπλοκής Ελλήνων γιατρών και δημόσιων λειτουργών.

Μετά την Καθαρά Δευτέρα προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στον “Αθήνα 9,84”, διευκρίνισε ότι, όσον αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα “μαύρου χρήματος” δεν τίθεται θέμα παραγραφής. Αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους.

Μονόδρομο θεωρεί την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο Yπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διεθνής διάσταση του θέματος «καθιστά γελοία τη θεωρία περί σκευωρίας».

Την ίδια ώρα μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύοντας, επίθεση κατά της Κυβέρνησης, την οποία και κατηγόρησε για παρακρατικές μεθόδους, τόνισε πως δεν πρόκειται να δεχθεί η ιστορία αυτής της παράταξης να διασύρεται από τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες. Επίθεση στον Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή την υπόθεση Novartis, εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Αντώναρος, με αποτέλεσμα λίγες ώρες αργότερα να ανακοινωθεί η απόφαση Μητσοτάκη για διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Documento”.

Κωνσταντίνος Φρουζής - Novartis

Πρόσβαση στη δικογραφία ζητάει μέσω του ΑΝΤ1 ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Φρουζή, κεντρικού προσώπου στην υπόθεση Novartis, προκειμένου να αποδείξει, όπως λέει, την αθωότητα του πελάτη του. Την Τρίτη συζητείται από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η απαγόρευση εξόδου από την χώρα του κ. Φρουζή, ο οποίος σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” υπογραμμίζει ότι δεν έδωσε χρήματα, ποτέ, σε οποιονδήποτε πολιτικό.

20 offshores με την “σφραγίδα” της Novartis

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Έθνος της Κυριακής”, υπάρχουν τουλάχιστον 20 offshore εταιρείες της Novartis, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Βερμούδες και Ζυρίχη, όπου τηρείται ο τροφοδότης λογαριασμός που φέρεται να διοχέτευε χρήματα σε πρόσωπα στην Ελλάδα. Η πλειονότητα εξ αυτών των προσώπων εμφανίζεται να είναι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας. Η εταιρία, πάντως, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν λειτουργεί τα τελευταία έξι χρόνια.

Novartis

Σε ένα ειδικό πρόγραμμα, με την ονομασία “EXACTLY”, που είχε εκπονηθεί για την παροχή μίζας, οι γιατροί εμφανίζονταν να λαμβάνουν μια ψευδή κατάρτιση, μέσω της οποίας ελάμβαναν από την εταιρία 3.000-4.000 ευρώ για κάθε πρόγραμμα.

Αν και θεωρείται ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο σχέδιο κίνησης “μαύρου χρήματος”, προϋπήρχε - όπως δημοσιεύει το “Έθνος της Κυριακής” - και το πρόγραμμα “ΗΛΕΚΤΟΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛ”. Η διαδικασία ήταν απλή, ο γιατρός  συμπλήρωνε μια έρευνα  και μετά από ένα μήνα ελάμβανε την πληρωμή του από 500-1.000 ευρώ, για συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων.

Μάλιστα οι γιατροί είχαν και ειδικό ...βαθμολόγιο, ως προς το πόσο στενή σχέση είχαν με την εταιρεία. Από το 2009 και μετά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η επικοινωνία πέρασε σε άλλο επίπεδο: Οι γιατροί όχι μόνο έδειχναν τις συνταγογραφήσεις σε αντιπροσώπους της εταιρείας - αλλά έδιναν ακόμη και τηλέφωνα ασθενών, προκειμένου η εταιρία να “τσεκάρει” εάν όντως είχαν πάρει το φάρμακό τους.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)