Διπλωματία

28 Δεκεμβρίου 2017 17:17

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο

Τουρκική κορβέτα έφτασε μέχρι το Κάβο Ντόρο. Σε απόσταση αναπνοής η φρεγάτα "Έλλη". Στέλνουν το "Barbaros" στα ανοικτά της Κύπρου.

Νέες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο
-



Τουρκικό πολεμικό πλοίο βρέθηκε τα ξημερώματα, μια ανάσα από τις ελληνικές ακτές, με ελληνική φρεγάτα να σπεύδει σε απόσταση αναπνοής.

Η τουρκική κορβέτα «Μπάφρα» έφτασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Κάβο Ντόρο και έκανε αβλαβή διέλευση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια και την Άνδρο. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνέχισε με νότια πορεία και λίγο πριν τις 11 το πρωί έπλεε ανατολικά των Κυθήρων.

Η κορβέτα «Μπάφρα» παρακολουθείται συνεχώς από την φρεγάτα «Έλλη» του Πολεμικού Ναυτικού.

Σχετικά κοντά στο τουρκικό πολεμικό πλοίο κινείται το νορβηγικό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» που έχουν νοικιάσει οι Τούρκοι, με σκοπό να το αποστείλει σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σεισμογραφικό σκάφος Barbaros - Τουρκία

Όπως έχει γίνει γνωστό το γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» έχει προορισμό την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να καταπλεύσει στις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν είναι σαφές εάν το η κορβέτα «Μπάφρα» έει κοντά του για να το συνοδεύσει ή αν ο πλους του τουρκικού πολεμικού στο κεντρικό Αιγαίο είναι ανεξάρτητος.

Η Τουρκία προτίθεται να χρησιμοποιήσει το νορβηγικό γεωτρύπανο για έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από τις αρχές του 2018, θέλοντας να δείξει ότι δεν αναγνωρίζει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Μάλιστα, η Άγκυρα δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο το κλίμα καθώς σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Χαπέρ Κίπρις», στέλνει στα ανοικτά της Κύπρου το σεισμογραφικό πλοίο «Barbaros».

Η τουρκική ενέργεια αποτελεί απάντηση στην έλευση του γεωτρύπανου Saipem, του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ιστοσελίδα δεν δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες όσον αφορά την πορεία και το στίγμα του Barbaros. Εξάλλου, η διεθνής ιστοσελίδα «Μαρίν Τράφικ» μεταδίδει ότι το πλοίο πλέει ανοικτά των τουρκικών ακτών, βόρεια της Κύπρου, εντός τουρκικών υδάτων.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)