Κυβέρνηση

01 Νοεμβρίου 2017 18:56

Αποκλειστικό: πως θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα

Τρεις οι βασικοί άξονες με τους οποίους θα μοιραστεί συνολικό ποσό που θα ξεπερνά τα 1,3 δις ευρώ.

Αποκλειστικό: πως θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Σε τρεις βασικούς άξονες θα στηριχθεί η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τον αρχικό σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου και του Μαξίμου, για την διανομή ποσού που θα φθάσει τα 1,3 δις ευρώ. Μόλις χθες άλλωστε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι θα είναι τουλάχιστον 1,1 δις ευρώ.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώτος άξονας αφορά περίπου 1 εκατομμύριο οικογένειες, στις οποίες θα μοιραστεί, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί στην διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Σε αυτές θα διανεμηθεί ποσό της τάξης των 700–750 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό.

Περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ από το υπερ-πλεόνασμα του 2017 θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη του κόστους των ΥΚΩ, ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ζητά η ΔΕΗ από την ΡΑΕ.

Ο τρίτος άξονας αφορά τις επιστροφές στους συνταξιούχους, των επιπλέον κρατήσεων στις κύριες συντάξεις, υπέρ του ΕΟΠΥΥ, την περίοδο 2012-2016.

Θα επιστραφούν σε περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι θα μοιραστούν συνολικό ποσό 315 εκατομμυρίων ευρώ, μένει ωστόσο να διευκρινιστεί, μετά τα «ήξεις αφήξεις» του Αντιπροέδρου του ΕΦΚΑ και τις διευκρινίσεις του Υπ. Εργασίας, αν τα ποσά, που ξεκινούν από τα 10 ευρώ και φθάνουν για κάποιους συνταξιούχους ως και πάνω από 2.000 ευρώ, θα δοθούν εφάπαξ για όλους ή σε δόσεις ή αν θα υπάρξει διαχωρισμός και θα δοθούν τα μικρά ποσά εφάπαξ και τα μεγαλύτερα, οι δικαιούχοι θα τα εισπράξουν σε δόσεις.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)