Βουλή

10 Οκτωβρίου 2017 09:00

Ψηφοφορία “θρίλερ” για την αλλαγή ταυτότητας φύλου

Σε «τεντωμένο σχοινί» η κυβερνητική ισορροπία. Οριακά η ψήφιση του νομοσχεδίου, με την ΔΗΣΥ να «σηκώνει» το βάρος της. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο άρθρο 3.

Ψηφοφορία “θρίλερ” για την αλλαγή ταυτότητας φύλου
-

Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η διαδικασία συζήτησης, που σήμερα θα καταλήξει σε ονομαστική ψηφοφορία,στις 13:00, για το νομοσχέδιο για την «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».

Το κυριότερο ζήτημα στο οποίο προβάλουν αντιστάσεις οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι αυτό της δυνατότητας η αλλαγή ταυτότητας φύλου να γίνεται στα 15 έτη. Η διάταξη αυτή είναι που οδηγεί τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε καταψήφιση και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν τάσεις διαφοροποίησης. Αυτό είναι που έδωσε, αργά χθες το βράδυ, τα χαρακτηριστικά «θρίλερ» στην ψηφοφορία, καθώς οι ψήφοι, όπως μέχρι στιγμή δείχνουν οι τάσεις, κυμαίνονται στο 150- 150, άρα δεν προεξοφλούν και την ψήφιση του νομοσχεδίου, την οποία ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πράξη γενναιότητας».

Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει, ενώ έχει ήδη καταθέσει δική της συνολική πρόταση νόμου, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας έθεσε θέμα δεδηλωμένης, αν δεν ψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σε αρνητική ψήφο προσανατολίζονται η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και τη Ένωση Κεντρώων, ενώ Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατική Συμπαράταξης συνεδριάζει στις 9:00, για να καθορίσει την τελική της στάση, η οποία επίσης βαίνει προς την αρνητική ψήφο.

Επί του επίμαχου άρθρου, έγιναν χθες κάποιες κινήσεις από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος προχώρησε σε νομοτεχνική βελτίωση, «αυστηροποιώντας» την αρχική διάταξη περί ανηλίκων, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ενστάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, αντί για γενική πρόβλεψη για ενεργοποίηση γενικής επιστημονικής επιτροπής, από το «Αγλαΐα Κυριακού», για περιπτώσεις ανηλίκων, υπήρξε ειδικότερη για διεπιστημονική επιτροπή, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας, η οποία θα αποτελείται από παιδοψυχίατρους, ψυχιάτρους, ενδοκρινολόγους, παιδοχειρουργούς, ψυχολόγους και εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς και θα εξετάζει τους ανήλικους που επιθυμούν να προβούν σε αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Ανοιχτό είναι και το μέτωπο με την Εκκλησία, η οποία σε κάθε τόνο εκφράζει την αντίθεσή της για το νομοσχέδιο. Η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη, μετά την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, δεν ηρέμησε τα πνεύματα, ενώ σε μια άλλη κυβερνητική κίνηση, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη χθες στο Συνοδικό Μέγαρο, για να απευθύνει προσωπική πρόσκληση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για τη Διεθνή Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό, που θα γίνει στις 29 και 30 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Ερωτηθείς αν η συνάντηση αφορούσε στο επίμαχο νομοσχέδιο, ο Νίκος Κοτζιάς, απάντησε ότι ο ίδιος είναι παντελώς αναρμόδιος επί του θέματος.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)